RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Путін усіх переграв: видобуток газу в РФ обвалився до рекордного мінімуму

Невдала спроба заморозити Європу, з метою домогтися поступок у питаннях війни в Україні, обернулася для російської газової промисловості обвалом, якого вона ще не бачила у своїй сучасній історії.

Про це пише The Moskow Times.

Читайте також: І грошей заробимо, і Європі допоможемо: як Україна нашкодить Росії газом

Обсяги газовидобутку в РФ другий рік поспіль скорочуються з двозначною швидкістю, а порівняно з довоєнними рівнями впали на 24%. У травні, згідно з офіційними даними, було видобуто 48,2 млрд кубометрів газу, хоча того ж місяця 2022 року це було 57,5 млрд кубів, а в травні 2021 - 63,1 млрд кубометрів. Крах на 20% фіксувався лише одного разу - у 2009 році, на тлі глобальної фінансової кризи. Однак, тоді обсяги газовидобутку менше ніж за рік повернулися до норми в міру відновлення світової економіки.

Навіть після розвалу СРСР, коли газова промисловість стискалася чотири роки поспіль, обсяги не падали так стрімко: 1991 році Росія видобувала 643 млрд кубометрів, а 1997-му, на "дні" пострадянського періоду - 571 млрд (-11%).

Маючи найбільші у світі запаси газу, які оцінюються в 67 трлн кубометрів, Росія залишилася без можливості його продавати. Після того, як Кремль зажадав від європейських клієнтів оплачувати постачання "в рублях", а потім послідовно відключив від труби всі країни, які відмовилися прийняти ультиматум Путіна.

Раніше "Апостроф" писав, як російське керівництво знищує газову галузь своєї країни.

Вас також може зацікавити:

Де був Путін під час бунту Пригожина: деталі розслідування

Ліз цілуватися до народу: у мережі показали кадри із "двійником" Путіна в Дагестані

У Пригожина є компромат, який береже йому життя: в Росії спрогнозували долю ПВК "Вагнер"