RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Рятувальний круг кинуто: чому російський рубль продовжує тонути

Росія змушена витрачати резерви через падіння бюджетних доходів

Росія змушена витрачати резерви через падіння бюджетних доходів Фото:

Курс американського долара, незважаючи на потуги російської влади, залишається біля позначки 100 рублів. Влада РФ змушена розпродувати наявну валюту, причому не лише для утримання курсу, а й для того, щоб фінансувати війну проти України. У бюджеті грошей вкрай мало через падаючі нафтогазові доходи, а тому в хід йдуть кошти Фонду національного добробуту та золотовалютні резерви. "Апостроф" з'ясовував, як швидко вичерпаються кошти російських "кубишок", які довгі роки наповнювалися за рахунок надприбутків від продажу нафти.

Глибока заморозка

Міжнародні резерви Росії за тиждень із 28 липня по 4 серпня скоротилися на 7,4 мільярда доларів. Про це офіційно повідомив центральний банк РФ.

Як уточнив регулятор, резерви знизилися через негативну переоцінку, а також операції, що проводяться в рамках бюджетного правила (визначає обсяги продажу та купівлі валюти ЦБ РФ з метою збереження балансу бюджету - "Апостроф").

Нагадаємо, міжнародні, або як їх ще називають золотовалютні резерви – це високоліквідні фінансові активи, які знаходяться у розпорядженні центробанку та уряду. Вони необхідні для задоволення потреб у фінансуванні дефіциту платіжного балансу, проведення інтервенцій на валютних ринках і загалом є інструментом фінансової стабілізації.

Читайте: 100 рублів за долар: у Росії публічно висміяли Путіна, відео

Міжнародні резерви складаються з активів в іноземній валюті, монетарного золота, спеціальних прав запозичення (SDR), які використовуються Міжнародним валютним фондом, резервної позиції в МВФ та інших резервних активів (наприклад, високоліквідних державних цінних паперів).

До вторгнення в Україну Росія переважно накопичувала грошові резерви у твердих валютах, зокрема, у доларах та євро, внаслідок чого після введення проти неї санкцій близько половини резервів – десь 300 мільярдів доларів (за деякими даними, їх може бути близько 400 мільярдів доларів) – виявилися замороженими у "недружніх" країнах.

За даними ЦБ Росії, станом на 4 серпня 2023 року, міжнародні резерви РФ становили 586,6 мільярда доларів. Таким чином, без урахування заморожених активів, якими країна-агресор не може користуватися, у її розпорядженні на сьогодні знаходиться менше 300 мільярдів доларів в еквіваленті (після початку великої війни валютна складова резервів дедалі більше формується за рахунок китайських юанів).

У Росії також є Фонд національного добробуту (ФНД), який формується за рахунок додаткових доходів федерального бюджету (якщо вони є) від продажу нафти та газу. Періодично його кошти використовуються для покриття бюджетного дефіциту.

Важливо відзначити, що частина валютних активів ФНД входять до складу міжнародних резервів Росії, відповідно через санкції частина з них також виявилася замороженою. На початку великої війни, згідно з оцінками, країна-агресор втратила доступ приблизно до третини активів Фонду національного добробуту.

Станом на 1 серпня 2023 року загальний обсяг ФНД становив 146,4 мільярда доларів. Таким чином, за дуже грубими розрахунками (до вторгнення у ФНД було більше грошей, ніж зараз, з іншого боку, обмінний курс тоді був сприятливішим для рубля), близько 50 мільярдів доларів фонду зараз для уряду РФ недоступні. При цьому, нагадаємо, ці кошти входять до тих 300 мільярдів доларів міжнародних резервів, які виявилися замороженими на Заході через санкції.

Показово, що днями російський центробанк РФ заявив про наявність ризиків вичерпання Фонду національного добробуту, точніше його ліквідної частини, яка згідно з розрахунками становить приблизно 65% від загального обсягу ФНД. Станом на 1 липня 2023 року, ліквідна частина фонду була на рівні трохи більше 70 мільярдів доларів.

Порятунок потопаючого...

Міжнародні санкції, хай і не так, як хотілося б, все ж таки згубно впливають на російську економіку. Одним із індикаторів її плачевного стану є обвал рубля, що стався в липні. "Апостроф" докладно писав про причини та наслідки девальвації російської валюти, а також зазначав, що обмінний курс у РФ вже в серпні досягне позначки у 100 рублів за долар, що, власне, і сталося.

За прогнозами більшості експертів, падіння рубля продовжиться, оскільки влада практично не має інструментів для того, щоб його зупинити.

При цьому слабкий рубль (у розумних межах) навіть вигідний владі, оскільки при ньому номінальні доходи від експорту нафти та газу у валюті при перерахунку в рублі стають більшими. Це допомагає (поряд із жорстким скороченням витрат за винятком військових) утримувати бюджетний дефіцит у прийнятних межах. І, якщо станом на початок травня дефіцит становив 3,4 трильйона рублів при плані на весь 2023 рік у розмірі 2,9 трильйона рублів, то, на 1 червня він знизився до 2,6 трильйона рублів. Станом на 1 серпня дефіцит російського бюджету зріс до 2,81 трильйона рублів, але він все одно поки що нижчий за річний цільовий показник.

З іншого боку, ослаблення рубля розкручує інфляцію і знецінює доходи пересічних громадян, роблячи для них багато товарів, зокрема ліки та продукти, недоступними. При цьому різкий обвал курсу ще й провокує паніку як на ринку, так і серед населення, а також добиває залишки ділової репутації РФ.

Влада може штучно зміцнити рубль або хоча б загальмувати його падіння напередодні місцевих виборів в РФ, які призначені на 10 вересня (їх збираються проводити і на окупованих територіях України), проте після виборів дуже ймовірним є новий виток девальвації.

Поки що ж центробанк у спішному порядку на своєму позачерговому засіданні 15 серпня різко підняв облікову ставку з 8,5% до 12% річних. Це вже друге підвищення за останній час – 21 липня ставку було піднято до 8,5% з 7,5%. Регулятор також не виключає подальшого збільшення облікової ставки.

У свою чергу уряд схиляється до того, щоб зобов'язати експортерів продавати валюту на внутрішньому російському ринку, щоб збити на неї попит і знизити тиск на рубль.

Але поки що вживані заходи не особливо допомагають - 14 серпня курс долара різко впав до 92 рублів, але 15 серпня знову почав зростати, і зараз балансує біля позначки 100 рублів.

Кінець національного добробуту

У будь-якому випадку, гроші Росії потрібні – для фінансування "оборонки" та затикання бюджетної "дірки". А це означає, що "кубишки" - золотовалютні резерви та Фонд національного добробуту - зменшуватимуться у розмірах.

Але як швидко ці "кубишки" вичерпаються чи хоча б скоротяться до критичних рівнів?

"Апостроф" вирішив провести власні (попереджаємо одразу, не цілком коректні) розрахунки з метою визначення загальної тенденції.

Як було сказано вище, із 586,6 мільярда доларів міжнародних резервів, які були на початок серпня, уряд РФ не контролює принаймні 300 мільярдів доларів. Тобто у найкращому випадку в наявності є приблизно 285 мільярдів доларів. Додамо до цього 70 мільярдів ліквідних активів Фонду національного добробуту – отримаємо 355 мільярдів доларів. Підрахуємо – якщо резерви й надалі скорочуватимуться приблизно на 7 мільярдів доларів на тиждень, цієї суми вистачить на 50 тижнів або десь на 12 місяців. Тобто фактично на рік.

Виходить, у Росії фінансових запасів залишилося лише на рік (або, якщо з іншого боку, на цілий рік)?

Насправді все дещо складніше - за збереження загального тренду на зниження резервів динаміка не завжди є односпрямованою, і періодично резервні фонди збільшуються за рахунок надходження до них експортних доходів. Йдеться, як правило, про юані, які Росія отримує від продажу в Китай нафти, газу, лісу та інших сировинних ресурсів.

Проте, як було зазначено вище, загальний тренд на скорочення резервів очевидний.

Економіст та фінансовий аналітик Олексій Кущ у розмові з виданням нагадав, що РФ була змушена почати витрачати резервні кошти ще у 2014 році після запровадження санкцій за анексію Криму.

"Вся система, яку вибудовував Кудрін (колишній міністр фінансів РФ Ігор Кудрін - "Апостроф") для зняття сировинних "вершків", виявилася зруйнованою", - сказав він.

За його словами, вже тоді, майже десять років тому, було зрозуміло, що принаймні Фонд національного добробуту рано чи пізно буде вичерпаний.

"За великим рахунком, вони з нього по 3-4 трильйони (рублів) додають на різні проекти, тому я думаю, що він вичерпається або наприкінці 2024 року, або на початку 2025 року", - сказав експерт.

За його словами, міжнародні резерви РФ також зменшуються, але поки що їх критичного скорочення не спостерігається.

Гроші лише на папері

Але й тут можливі суттєві зрушення.

Аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максим Орищак зазначає, що в історії РФ вже були випадки, коли їй доводилося витрачати великі суми зі своїх резервів.

"Наприклад, під час кризи 2008-2009 років російські золотовалютні резерви скоротилися на 200 мільярдів доларів, а під час санкційної кризи 2014-2015 років - на 150-175 мільярдів доларів", - розповів він у коментарі "Апострофу".

Враховуючи, що насправді РФ має доступ приблизно до 285 мільярдів доларів ліквідних коштів, ситуація виглядає для Кремля не дуже обнадійливою.

За словами економіста, колишнього члена Ради Національного банку України (НБУ) Віталія Шапрана, ймовірність вичерпання валютної ліквідної частини російських резервів є дуже високою.

При цьому через те, що значна частина золотовалютних резервів заморожена, а частина того, що зберігається в юанях, недоступна, російський центробанк може опинитися в ситуації, коли резерви є тільки на папері, а ліквідної валюти для інтервенцій не вистачає, додав експерт у розмові із виданням.

На думку Шапрана, досить символічним є те, що нинішні потрясіння відбуваються у 25-ті роковини російського дефолту.

"Навряд чи РФ повторить дефолт, як це було 17 серпня 1998 року, проте несподіваний шок, як наприклад "ефект Пригожина", цілком може призвести до прояву кризових явищ, на ліквідацію яких Росія не має фінансових запасів у ліквідній формі", - резюмував він.

Читайте: Південно­­африканський рубль: як Росія схиляє БРІКС до відмови від долара

Новини партнерів

Читайте також

Україна має рекордні борги: скільки тепер винен кожен українець

Борг кожного українця, виходячи із загального розміру боргу країни, становить 4000 доларів

Створення електронної гривні. Чи запрацює український біткоін

Цифрова гривня, використання якої протестує Нацбанк України, мало чим відрізняється від звичайної, але вона має свої переваги

Україна йде до дефолту: чим це загрожує кожному українцю

Якщо Україна не знайде коштів для погашення зовнішнього боргу, країна зануриться у стан дефолту