RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Чи розігруватиме Кремль "придністровську карту": в ISW дали прогноз

28 лютого депутати так званої "Придністровської молдавської республіки" провели сьомий з’їзд, на якому чиновники закликали російські сили вжити конкретних дій для захисту. Ймовірно, такі кроки мають надати Кремлю більш широкий набір спектр для можливих ескалаційних дій проти Молдови.

Про це йдеться в новому аналітичному матеріалі Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте також: Наскільки небезпечне звернення до Росії придністровського "з'їзду депутатів": Молдова зробила заяву

Повідомляється, що вчора, 28 лютого, проросійський молдовський регіон Придністров’я провів сьомий з’їзд депутатів. Під час з’їзду було прийнято низку рішень, які, ймовірно, мають на меті “надати Москві виправдання для широкого спектру можливих ескалаційних дій проти Молдови — дії, які Кремль може розпочати негайно і в довгостроковій перспективі”.

Загалом з’їзд депутатів Придністров’я прийняв сім рішень, одним з яких було звернення щодо "захисту" Придністров’я у відповідь на нібито зростаючий тиск з боку Молдови. Для цього чиновники посилалися на зобов’язання російської "миротворчої місії" в Придністров’ї, а також на місцевих російських громадян, яких в Придністров'ї приблизно 220 000. Нібито вони проживають у Придністров’ї та мають "запит" на російську "оборону".

ISW зауважує, що подібна риторика – "співвітчизники Росії за кордоном" – дедалі активніше поширюється Кремлем з метою виправдання наступних дій Росії:

"… ще більше виправдати свою війну в Україні та ймовірно створити інформаційні умови для провокацій у країнах, де проживають російські “співвітчизники".

Варто згадати, що саме таку риторику використовувала Росія 1992 року для того, щоб виправдати факт окупації Придністров’я. Саме тому аналітики ISW припускають, що "придністровські офіційні особи, ймовірно, звернулися до жителів Придністров’я з російським громадянством, щоб створити подальші інформаційні умови для Кремля для ескалації російської діяльності в Придністров'ї та Молдові".

"Зосередженість звернень на захисті прав і свобод Придністров’я, ймовірно, має на меті встановити умови для Кремля застосувати подібний наратив щодо запобігання "дискримінації" та "геноциду" щодо "росіян" у Молдові, як це робив Кремль напередодні та під час повномасштабного вторгнення в Україну", – вказано в повідомленні.

Крім того, ці звернення не розмежовані за часом, тому створюють для Росії зручні умови обирати різні звернення в момент, які вони вважають за потрібне:

"Заклики Придністров'я є довгостроковими виправданнями для Кремля, щоб продовжувати ескалацію та втручання проти Молдови незалежно від результатів її війни в Україні".

З огляду на це в ISW припускають декілька варіантів дій російської верхівки, зокрема:

  1. Кремль може вирішити не вживати жодних дій одразу після з’їзду 28 лютого та дозволити зберегти статус-кво між Придністров’ям і Молдовою. Путін може вирішити, що він не бажає використовувати запити Придністров’я, і відмовитися вжити заходів, проте він може вирішити задовольнити запити пізніше.
  2. Кремль може чинити посилений дипломатичний тиск на Молдову, щоб скасувати її нещодавній Митний кодекс, який набув чинності 1 січня 2024 року.
  3. Кремль може спробувати надіслати додаткову військову допомогу придністровським силам у майбутньому, хоча наразі незрозуміло, як Кремль сподіватиметься транспортувати військове обладнання чи персонал до Придністров’я. Якщо Кремль вирішить інтерпретувати "оборону" у військовому значенні, Росія може надіслати до Придністров’я військову допомогу у вигляді додаткових російських "миротворців" або військової техніки та зброї.

Проте ISW також виокремлюють такі два варіанти:

  • Найімовірніший (MLCOA) – Росія може використати результати з’їзду депутатів Придністров’я для посилення гібридних операцій, спрямованих на дестабілізацію та подальшу поляризацію Молдови напередодні переговорів щодо вступу Молдови до Європейського Союзу (ЄС).
  • Найнебезпечніший (MDCOA) – Путін може вирішити формально анексувати території Придністров’я в майбутньому, щоб виправдати військове втручання проти Молдови в довгостроковій перспективі.

В будь-якому випадку ISW вважає, що російське військове втручання було б складно провести, оскільки Молдова (і Придністров'я) не мають прямого виходу до моря, а сполучаються лише через територію Румунії чи України.

Раніше ISW оцінювало, що російські війська, які зараз перебувають у Придністров’ї, можуть загрожувати стабільності Молдови, але ISW не спостерігало ознак того, що вони готуються це зробити.

Нагадаємо, раніше українська розвідка відреагувала на "з'їзд" у Придністров'ї.

  • Вас також може зацікавити:

Солдати РФ влаштували поножовщину з військовими Придністров'я: стали відомі деталі

Молдову чекає український сценарій: експерт розповів, навіщо РФ потрібні провокації у Придністров'ї

Чи може Росія атакувати з Придністров'я зараз: прогноз дипломата