RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Росія планує офіційно визнати Талібан, терористи вже отримали запрошення

Терористичну організацію "Талібан", яка може бути причетна до теракту у ТРЦ "Крокус", хочуть визнати у Росії.

Про це йдеться у російських пабліках.

Так, про можливість зняття з Талібану статусу терористичної організації заявили в МЗС Росії спільно з Мін'юстом та іншими профільними відомствами. При цьому остаточне рішення з цього питання буде ухвалено вищим політичним керівництвом країни.

Проте вже зараз РФ робить конкретні кроки в цьому напрямку. Зокрема, спеціальний представник президента Росії в Афганістані Замир Кабулов заявив одному з російських агентств про те, що рух "Талібан" був запрошений на участь у форумі "Росія - Ісламський світ", запланований на період з 14 по 19 травня в Казані.

Нагадаємо, 2003 року рух "Талібан" був визнаний терористичною організацією в Росії після того, як його включили до відповідного списку Ради Безпеки ООН. Раніше питання про зняття цього статусу вже обговорювалося в Росії: 2020 року Кабулов зазначав, що це може статися після ухвалення аналогічного рішення РБ ООН.

Читайте також: Російські таджики, Путін та ІДІЛ: головні факти та заяви про теракт у Крокусі

У жовтні 2021 року Володимир Путін заявив, що Росія перебуває на шляху до ухвалення рішення про виключення "Талібану" зі списку терористичних організацій, проте таке рішення також має бути ухвалене в ООН. Путін зазначив, що Росія підтримує контакти з представниками "Талібану", запрошує їх до Москви й підтримує зв'язок із ними безпосередньо в Афганістані.

У липні 2021 року представники руху "Талібан" відвідали Москву для проведення переговорів. Після завершення цих зустрічей глава МЗС Сергій Лавров зазначив, що заяви, зроблені талібами, свідчать про те, що вони є "притомними людьми". А через місяць, 15 серпня, "Талібан" оголосив про завершення військових дій в Афганістані і про повне захоплення влади. Після цього представники "Талібану" знову відвідали Москву у жовтні, а також провели кілька візитів до Росії у 2022 та 2023 роках.

Раніше ми писали, хто такі таліби та як вони захопили владу в Афганістані.

  • Вас може зацікавити:

Туризм із присмаком крові: таліби організували тур, щоб побачити знищеного ними Будду, фото та відео

Талібан оголосив війну Ірану, на кордоні сталися збройні сутички: є загиблі та поранені. Відео

Путін зробив заяву про теракт у "Крокусі" і згадав Україну