RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Світ

Новини

20 вересня

Всі новини

Дипломат назвав дві причини, чому Україна не може піти на переговори з Росією

Україна наразі не може піти на переговори про припинення вогню з Росією через сам характер війни, а також через те, що українське суспільство не підтримає діалогу з агресором.

Про це повідомив дипломат, експерт з питань зовнішньої та безпекової політики "Центру оборонних стратегій" Олександр Хара в інтерв'ю "Еспресо".

Він зазначив, що декларування Росією намірів знищити українців як націю не сприяють можливості діалогу, натомість Україна має спілкуватися з союзниками про те, як дати відсіч РФ.

"Ключова теза така – ця війна має геноцидний характер, а геноцид не можна зупинити перемовинами. Єдині перемовини, які можуть допомогти зупинити геноцид – перемовини про передачу озброєння, іншої оборонної допомоги, гуманітарної чи економічної допомоги. Що в принципі Україна з 2022 року і робить", - заявив він.

Експерт навів дані опитування, згідно з яким українці не підтримають перемовин з РФ на тих умовах, які агресор характеризує як стартові для діалогу. Відповідно, до зміни риторики з їхнього боку, переговори не виглядають ефективними.

"Безпосередні перемовини з Росією можливі в найгіршій для України ситуації, якщо буде критична ситуація в енергетиці, неуспіхи на фронтах, можливо, проблеми на Курському напрямі. Тоді звичайно, політичне керівництво буде вимушено почати якийсь діалог. Але таких ознак немає, опитування показують, що від 70 до 80% українців не готові йти на територіальні поступки РФ. Тобто люди хочуть перемовин, але вони проти умов, які для Росії є стартовими", - зазначив Хара.

Раніше російський опозиційний політик Ілля Пономарьов висловив очікування, що очільник Кремля Володимир Путін пом'якшить риторику щодо мирних переговорів з Україною в той момент, коли зрозуміє, що наявними військами не може повернути контроль над суверенними територіями РФ, де наразі знаходяться українські війська.