RU  UA  EN

Вівторок, 24 вересня
  • НБУ:USD 41.00
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.00
Світ

Новини

24 вересня

Всі новини

Західний військовий аналітик назвав ключові проблеми в оборонній промисловості та економіці РФ

Російська військова економіка не може працювати в нинішньому режимі довго, оскільки керівництво РФ фінансує війну з довоєнних заощаджень.

Про це на своєму YouTube-каналі розповів військовий аналітик Данського королівського оборонного коледжу Андерс Нільсен.

Він нагадав слова глави ГУР Кирила Буданова, що Росія хоче виграти війну до 2025 року або початку 2026 року, оскільки до наступного літа у них почнуться серйозні проблеми в економіці, помножені на проблеми з рекрутингом солдатів. Аналітик погодився з ним, наголосивши на високому рівні інфляції у РФ.

Нільсен назвав три головні чинники - гігантські інвестиції держави у військову промисловість, брак робітників, що посилюється рекрутингом в армію, та українські удари по НПЗ, що впливають на ціни на пальне. Росія збільшила відсоткову ставку вже до 19%, проте це досить безнадійний крок в умовах, коли вкидання грошей у військову промисловість триває. Офіційно інфляція складає 7-8%, однак це не враховує те, що військове обладнання не дорожчає, оскільки закуповується за фіксованими цінами - все зростання йде за рахунок споживчих продуктів, що подорожчали значно сильніше.

Багато хто росіян поки що не відчуває інфляції через постійне збільшення зарплат. Особливо в найбідніших регіонах, де більша кількість мешканців пішли воювати, а зарплати та бонуси військовим зросли багаторазово. Проте нескінченно підвищувати зарплати військовим неможливо, оскільки це ще більше розганяє інфляцію. У разі нової хвилі мобілізації багато російських родин виявляться в умовах жорсткої фінансової кризи. Нільсен робить висновок, що таким чином РФ наближається до точки, коли якісь позитивні моменти від вкидання грошей в економіку закінчуються.

За словами аналітика, ще один фактор, який впливає на тривалість війни – у росіян закінчуються радянські резерви озброєнь на базах зберігання. Тільки мала частина військової техніки виробляється з нуля - більшість відновлюється із запасів. Згідно з прогнозом Нільсена, протягом року в РФ закінчаться резерви ключової техніки - танків, БМП і артилерії, що буксирується. При цьому навіть закупівля озброєнь у країн на зразок Ірану та КНДР не врятує ситуацію. За деякими оцінками, 80% російської техніки – радянського виробництва. Якщо росіяни переведуть всі заводи, що займаються ремонтом, на виробництво нового - це дасть збільшення нової продукції на 30-40%, що все одно буде значно нижчим від поточних показників відновлення.

Нільсен наголошує, що на цьому фоні економіки західних країн функціонують стабільно та за законами мирного часу. Вони можуть продовжувати військову допомогу Україні на поточному рівні нескінченно. І це стає лише питанням політичної волі – чи західні країни стануть допомагати Україні і далі, аж до перемоги.

Як повідомляв "Апостроф", видання The Economist вирішило, що Путін зможе фінансово підтримувати війну ще близько 5 років.