RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

15 травня

Всі новини

Як виглядало застілля 1500 років тому: фото яскравої мозаїки, знайденої у Туреччині

На південному сході Туреччини в Кахраманмараші, який у Стародавньому Римі називався Германіка Кесарія,, археологи виявили мозаїку із зображенням застілля під відкритим небом.

Про це пише The History Blog.

Так, на мозаїці зображено три жінки, які танцюють і грають на кроталах - давньогрецьких кастаньєтах. Також поруч із ними грає на флейті музикант, обіймаються дві пари, двоє чоловіків перед столом із тарілками та посудинами з напоями, хлопчик підіймається на смоковницю. Все це свято прикрашене безліччю квітів та дерев.

Фото: thehistoryblog.com

Науковці зазначають, що ця мозаїка - продовження сцени полювання, а бенкет, можливо, влаштували перед полюванням. Панель зі сценами полювання також виявили нещодавно – під час розкопок Німеччини у 2015 році.

Мозаїку знайшли у руїнах вілли 6 століття. Місто було столицею новохетської держави Гургум в 10 столітті, римляни перейменували його на Германіка Кесарія, на честь Германіка Юлія Цезаря.

Фото: thehistoryblog.com

Місто процвітало у пізній античності. Пізніше воно сильно постраждало під час арабо-візантійських воєн 7 століття, тоді місцезнаходження стародавньої Германіки було втрачено до 2007 року. На місці стародавнього міста знайшли безліч високоякісних мозаїк римської епохи на підлогах стародавніх вілл елітних з використанням кольорового скла і мармуру. За весь час було виявлено близько 100 подібних вілл періоду між 4 та 6 століттями нашої ери.

Науковці планують відкрити надалі в районах вілл археологічний парк із прокладеними доріжками, щоб на стародавніх підлогах не було скрегота цвяхів.

Фото: thehistoryblog.com

Фото: thehistoryblog.com

Фото: thehistoryblog.com

Фото: thehistoryblog.com

Нагадаємо, у Туреччині відкрили унікальний готель-музей, під яким можна розглянути античні руїни.

Раніше ми писали, що в мережі з'явилися нові відео 3D-реконструкції Стародавнього Риму - глядачі зможуть поринути в епоху Римської республіки та Римської імперії.