RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новий шантаж Путіна: чому в Україні не буде дешевого газу влітку

Ціни на газ в Україні прив'язані до вартості палива на європейських хабах

Ціни на газ в Україні прив'язані до вартості палива на європейських хабах Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Ціни на газ в Європі, незважаючи на весняне тепло, б'ють рекорди, що може позначитися на споживачах в Україні, оскільки ціни в нашій країні прив'язані до вартості палива на європейських хабах. "Апостроф" з'ясовував, чи виростуть тарифи на газ для українців, і до чого тут "газопровід Путіна".

Ціни на газ в Європі не поспішають знижуватися, незважаючи на закінчення холодів і встановлення теплої погоди. Більш того, останнім часом вони навіть зростають.

За даними інформаційних агентств, на поточному тижні на нідерландському хабі TTF спотові ціни злетіли до 320 доларів за 1000 кубометрів палива, що близько до січневого рекорду в 335 доларів. Середня ціна контракту "на день вперед" на хабі з початку 2021 року перевищила 240 доларів за 1000 кубів.

Відзначимо, що внутрішнє ціноутворення в Україні орієнтується саме на котирування TTF.

Проте, експерт Центру Разумкова Максим Білявський в розмові з "Апострофом" зазначив, що, оскільки ціни на хабі TTF вказуються в євро за 1 мегават/годину, їх потрібно перевести в долари за 1000 кубометрів, і при розрахунку виходить менше, ніж 300 доларів: "Насправді, ціна складає 268 доларів за 1000 кубометрів. Але це - без транспортування. за митної вартості (в Україні) буде приблизно 290 доларів".

Але і це досить багато, враховуючи, що в квітні, який був досить холодним, спотові ціни в Європі залишалися на рівні 250 доларів за 1000 кубометрів.

"Газпром" ставить на потік

Що ж сталося? - адже ближче до літа ціни на газ традиційно падають. І в Україні на це, до речі, дуже сподівалися.

Експерти, опитані "Апострофом", відзначають в якості головної причини штучне створення дефіциту газу на європейському ринку.

"На європейському ринку спостерігається дефіцит газу, створений, зокрема, "Газпромом", який не поспішає давати паливо на ринок, як раз для того, щоб підвищилася ціна", - заявив експерт енергетичних програм Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп.

"Нинішня ситуація на європейському газовому ринку була викликана зменшенням поставок з боку "Газпрому", що призвело до зростання котирувань, - згоден Максим Білявський. - Зроблено це було для чинення тиску в питанні "Північного потоку-2".

Президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар переконаний, що високі ціни на газ в Європі цієї весни - на 90% результат дій "Газпрому": "Він навіть не приховує і навіть хизується тим, що "сушить" європейський газовий ринок".

За його словами, це, зокрема, відчувається по мінімізації транзиту газу через Україну, при тому, що з технічної точки зору, українська "труба" дозволяє істотно наростити поставки.

Експерт вважає, що "Газпром" діє в пропагандистській логіці: "Хочете більше газу, давайте швидше закінчувати "Північний потік-2".

Нагадаємо, мова йде про газопровід "Північний потік-2", який прокладається по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини. Зараз він готовий більш ніж, на 95%, однак через санкції США його будівництво призупинено. Росія намагається самостійно добудувати "Північний потік-2", так як іноземні компанії вийшли з проекту через страх перед санкціями. У разі добудови та запуску газопроводу, Україна ризикує залишитися без значної частини транзиту російського газу в Європу.

В ЄС на сьогодні немає єдиної позиції по "Північному потоку-2". Деякі держави, наприклад, Польща і країни Балтії висловлюються різко проти газопроводу, тоді як інші, перш за все, Німеччина, навпаки, підтримують цей проект, закликаючи не політизувати його.

Що буде з тарифами

Але повернемося, власне, до цін на газ. В Україні, принаймні, формально, функціонує ринок газу, а це значить, що ціни на паливо формуються на ринкових принципах, з урахуванням вартості палива на європейських хабах.

Формальність ринку проявилася, зокрема, в тому, що в зимовий період через стрімке зростання цін на газ в Європі уряд ввів державне регулювання тарифів для населення.

Це, зауважимо, ускладнило співпрацю нашої країни з Міжнародним валютним фондом (МВФ) щодо нового кредитного траншу. Однак з 1 травня цінове регулювання було скасовано у зв'язку з закінченням опалювального сезону і, не в останню чергу, через очікування зниження вартості газу.

При цьому з 1 травня вітчизняний ринок газу перейшов на нові правила, згідно з якими газопостачальні компанії ввели для своїх споживачів тариф, який не може підвищуватися протягом року. Очевидно, що зростаючі ціни в Європі можуть сплутати всі карти.

"Тут буде дилема перед урядом і "Нафтогазом", тому що, з одного боку, якщо ввели річний продукт з фіксованою ціною, то її потрібно дотримуватися, з іншого боку, всі прекрасно розуміють, що це не зовсім ринковий підхід", - зазначив Михайло Гончар.

За його словами, якщо "Нафтогаз" захоче під впливом зростання цін в Європі підняти тарифи всередині України, йому це не дозволить зробити акціонер - український уряд, але, якщо тарифи не зростуть, "Нафтогаз" знову буде зі збитками.

Андріан Прокіп, в свою чергу, не виключив, що збільшення цін на газ відіб'ється, в першу чергу, на промислових споживачах. "Що стосується побутових споживачів, то виглядає все так, що вони не відчують цього підвищення", - додав він.

Максим Білявський також вважає, що тарифи для населення підвищуватися не повинні: "Тут взагалі потрібно знижувати ціну, а не підвищувати".

Він пояснив, що опалювальний сезон завершено, а тому зараз газ не використовується для опалення, відповідно, споживання палива помітно знизилося.

Експерт також зазначив, що Україні варто відмовитися від маніпулятивного терміна "імпортний паритет". Мова про те, що ціни на газ всередині України прив'язані до вартості імпортованого в нашу країну палива.

Від себе зауважимо, що наша країна не залежить від імпорту природного газу в такій мірі, як, наприклад, від імпорту нафти і нафтопродуктів. У 2021 році загальний обсяг споживання газу в Україні склав близько 30 мільярдів кубометрів, при цьому внутрішній видобуток (незважаючи на те, що він в останні роки стагнує) був на рівні близько 20 мільярдів кубів.

Очевидно, що власний газ дешевше, ніж імпортний, але яка його реальна вартість, невідомо. Як раніше писав "Апостроф", було б доцільно, щоб "Нафтогаз", на який припадає близько 70% українського газовидобутку (компанія "Укргазвидобування"), частину свого ресурсу продавав на біржі. Тоді внутрішні ціни, по ідеї, знизилися б.

Залишається просто чекати

Але, поки цього немає, українцям доводиться сподіватися на падіння цін в Європі.

Але чи впадуть вони?

Експерти з обережністю прогнозують їх зниження.

Максим Білявський переконаний, що дефіциту газу в європейських країнах не буде, а тому котирування поступово почнуть знижуватися.

"У травні, ймовірно, ціни будуть залишатися на високому рівні, але потім ситуація зміниться, - погоджується Михайло Гончар. - Хоча, напевно, не буде серйозного падіння цін".

Насправді, Україна має можливість не прив'язуватися до імпорту газу і цінам на нього. Але для цього потрібно збільшувати власний видобуток. Однак уряд з тріском провалив програму нарощування газовидобутку, яка передбачала, що вже в 2020 році наша країна зможе відмовитися від імпорту палива. Цього, як ми бачимо, не сталося. А тому нам нічого не залишається як з надією стежити за котируваннями на європейських газових хабах.

Новини партнерів

Читайте також

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Для відновлення енергосистеми Україна має відремонтувати пошкоджені потужності та створити розподілену генерацію

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі