RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

У США бояться, що Путін розв'яже проти них ядерну війну

Американські військові експерти вважають, що США не зможе захиститися

Американські військові експерти вважають, що США не зможе захиститися Жителі США всерйоз побоюються, що в разі ядерної війни їхня країна може зазнати поразки, оскільки їх ракетно-ядерний арсенал поступається російському Фото: Раміль Сітдіков/Спутнік

У минулі вихідні я взяв участь у прямому ефірі, який проходив на одній з американських радіостанцій, що віщають російською мовою. Тема передачі стосувалася порівняння ядерних арсеналів США і Російської Федерації. Відповідаючи на питання, я зрозумів, що жителі Сполучених Штатів всерйоз побоюються, що Володимир Путін здатний завдати США ядерного удару, від якого вони не зможуть захиститися, оскільки їхні озброєння поступаються російським. Схоже, слова кремлівського пропагандиста Дмитра Кисельова, який з екрану телевізора погрожував перетворити США в "радіоактивний попіл", досягли певного ефекту.

Прямий ефір на одній з Нью-Йоркських радіостанцій, що віщає для російськомовного населення США, проходив у ніч на вівторок (за київським часом). Аудиторія цієї радіостанції становить близько 500 тисяч осіб. Нашу бесіду могли чути жителі Нью-Йорка, Нью-Джерсі, Коннектикуту, Бостона, а також користувачі Інтернет по всьому світу.

Тема передачі стосувалася ймовірності ядерної війни між Росією і США, а також порівняння ядерних арсеналів двох країн. Крім ведучого і автора цих рядків, у передачі взяв участь американський військовий аналітик, який народився в СРСР, служив у радянській армії, але пізніше отримав громадянство США. Досить серйозний фахівець - автор великої кількості книг і статей на військово-політичну тематику. Він зібрав докладний порівняльний матеріал з приводу бойових можливостей ракетно-ядерних сил Росії та США.

Спілкуючись дві години у прямому ефірі, я з подивом для себе зрозумів, що громадяни США всерйоз побоюються ядерної війни з Росією, тому що вважають президента РФ Володимира Путіна фанатиком, цілком здатним натиснути на червону кнопку. І більше того, вони побоюються, що США можуть зазнати поразки в цій війні, оскільки їхній ракетно-ядерний арсенал поступається російському.

Саме таку точку зору відстоював мій американський співрозмовник у прямому ефірі. Серед іншого він заявив, що багато стратегічних бомбардувальників ВПС США застаріли, оскільки розроблені ще в 1950 роках і оснащені "древніми" вільно падаючими бомбами. Крім того, американські міжконтинентальні балістичні ракети (МБР) Мінітмен III перероблені таким чином, що замість трьох бойових частин несуть одну, сильно знижуючи можливості США для нанесення удару у відповідь.

Особливу тривогу американського військового експерта викликала підготовка персоналу, що несе бойове чергування на ядерних об'єктах. За його словами, багатьма командирами є жінки, які вважають комплекси МБР найбільш безпечним місцем для служби і навіть дозволяють собі спати на бойових постах. Особливе обурення спеціаліста викликав і той факт, що на службу до війська стратегічного призначення США беруть представників нетрадиційної сексуальної орієнтації.

Американський експерт також зазначив, що ракетно-ядерний арсенал США не модернізувався вже більше 25 років, а російські ядерні сили отримали нове обладнання, наприклад, у вигляді ракетних комплексів "Ярс" мобільного базування. Обладнання такого роду в США немає.

І якось одразу вийшло, що ми з цим аналітиком опинилися в ролі опонентів, тому що я не вірю в повноцінний обмін ядерними ударами між Росією США. Не тільки тому, що переможців у цій війні не буде, а тому, що Володимир Путін зараз навпаки намагається налагодити відносини із західним світом, які серйозно зіпсувалися після анексії Криму і вторгнення на Донбас. Крім того, російський ВПК так і не зумів подолати залежність від українського. Добре відомо, що ракета-носій, що є найважливішою частиною найпотужнішого радянського, а тепер російського стратегічного комплексу, відомого в США як SS-18 "Сатана", розроблена на дніпропетровському КБ "Південне". А системи управління до цього ж комплексу виготовляються в Харкові. Враховуючи нинішні відносини між Росією та Україною, з такою залежністю багато не навоюєш. Я навів ці факти і спробував заспокоїти американський народ, проте багато радіослухачів, які дзвонили в ефір зі своїми питаннями, загалом поділяли побоювання щодо високої ймовірності ядерної війни між Росією і США. При цьому вони досить живо цікавилися ситуацією в Україні, а деякі запитували, коли ж Барак Обама допоможе нашій країні "летальною" зброєю.

З такою громадською думкою впевнений — взагалі не допоможе. Особливо напередодні виборів. Адже якщо американський виборець буде думати, що передавання в Україну протитанкового ракетного комплексу "Джавелін" хоча б теоретично здатне спровокувати ядерний удар, він ніколи не проголосує за президента, який санкціонував такий крок. Схоже, слова кремлівського пропагандиста Дмитра Кисельова, який з екранів телевізора погрожував перетворити США в "радіоактивний попіл", мали певний ефект. Ну, а нам доведеться розгрібати проблеми Донбасу і Криму самостійно, не особливо розраховуючи на "летальну зброю" від зарубіжних партнерів. Вони самі дуже бояться війни...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному