RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Україна отримала дуже сильний плюс в інформвійні з Росією

Військовий експерт Олексій Арестович вважає, що Захід формує список доказів проти Путіна

Військовий експерт Олексій Арестович вважає, що Захід формує список доказів проти Путіна Міжнародна спільна слідча група JIT встановила, що Boeing рейсу МН17 був збитий ракетою серії 9М38 зенітно-ракетного комплексу (ЗРК) "Бук", який доставили на Донбас з Росії Фото: EPA/UPG

У середу, 28 вересня, у Нідерландах була представлена проміжна доповідь спільної слідчої групи з розслідування авіакатастрофи літака Boeing 777 рейсу MH17, збитого над Донбасом. Слідчі прийшли до висновку, що ракета із зенітно-ракетного комплексу "Бук" була випущена з території, яку контролювали бойовики — в районі селища Первомайське. Визначення підозрюваних слідство вирішило відкласти до початку 2018 року. Як вважає військовий експерт Олексій Арестович, це зовсім не означає, що Захід не хоче залучати керівництво Кремля до відповідальності. Навіть навпаки — формує список доказів злочинів Володимира Путіна, щоб потім змусити російського лідера відійти від влади.

Головний наслідок публікації розслідування за Boeing MH17 – зміна в масовій свідомості людей на Заході. Тому що російська пропаганда вкладає колосальну кількість коштів, ресурсів і організаційних зусиль на самому високому рівні для того, щоб тримати західного обивателя в антиукраїнському і проросійському, так би мовити, стан душі. Тепер їм це робити буде набагато складніше. Тому що нарешті всі ці французи, німці та інші італійці, які говорили, що вони страждають від санкцій щодо Росії, і що українці — “фашисти, націоналісти, вбивали євреїв", — всі вони почнуть замислюватися, що робив російський комплекс на території України. Це — дуже сильний плюс для України в інформаційній війні. А для західних урядів — підстава для продовження санкцій проти Росії. А вже яке рішення приймуть на початку 2017 року — подивимося. Тут грандіозний провал керівництва Росії. В мізках західного обивателя фактично Путіна зрівняли неофіційно з Каддафі. Крім того, на тлі бомбардувань в Сирії, всієї цієї "алепповскої мадонни", це йде в скарбничку.

Друге і найголовніше: на рівні західних урядів тим, хто хоче скасувати санкції проти Росії, стане складніше відстоювати свою позицію. Адже треба буде якось пояснювати таке рішення стосовно людей, які збили пасажирський літак, потім два роки брехали і продовжують брехати світовій спільноті.

Третій момент: сукупність злочинів, які здійснює Росія, можна пов'язати в єдиний вузол саме через події з літаком. Це — гарне кільце, щоб звести російську політику в Сирії з російською політикою в Україні.

І, по-четверте, Росія і російське керівництво, в першу чергу, стрімко маргіналізуються. Слідчі кажуть, що поки що рано констатувати провину Росії, але ми розуміємо, що це — лише юридичне застереження. Через рік про це будуть говорити. Безумовно, в цьому списку зі ста підозрюваних є прізвища Путіна, начальника Генерального штабу Збройних сил Росії і міністра оборони.

Дуже схоже на те, що Захід готується до 2018 року (у цьому році повинні пройти вибори президента РФ, - "Апостроф") і зараз будує стратегію щодо передачі Путіним влади в Росії. Поки що ніхто не знає, що Путін буде робити: чи то оголошувати надзвичайний стан в Росії і скасовувати президентські вибори, чи то переносити їх, то ставити на наступника, чи то самому залишатися. В будь-якому випадку, будь-яке продовження перебування Путіна при владі абсолютно є неприйнятним, як я розумію, для Заходу. І вони зараз обирають стратегію, як працювати з російською опозицією і владою, щоб до виборів було допущено якомога більше демократичних кандидатів, щоб вибори пройшли без спотворень, так би мовити, демократичним шляхом. А для цього Заходу потрібна сума аргументів.

Я так розумію, що було прийняте рішення маргіналізувати Путіна, послабити його владу шляхом втягування в різного роду конфлікти та збирання доказів його участі в них. Кожен такий етап призводить до того, що Путін починає робити ще більші помилки. До 2018 року він, очевидно, дозріє до того, що йому пред'являть привселюдно дуже довгий список з прямими доказами його провини: від справ Литвиненко і Яндарбієва до Беслана, збиття Боїнга та злочинів у Сирії.

Я також знаю, що Генпрокуратура України готує сенсаційне розслідування по Майдану, де вже є дані про безпосередню участь вищого російського керівництва у злочинах на Майдані. Я так думаю, не без допомоги Заходу ці докази з'явилися. І вони теж, очевидно, будуть опубліковані в потрібний момент.

Думаю, що Захід може повторити варіант з Каддафі. Каддафі десять років чинив опір, потім визнав участь лівійців в цьому (мова йде про причетність керівництва Лівії до вибуху Boeing 747 над Локербі в 1988 році, - "Апостроф"), видав підозрюваних і заплатив компенсації жертвам. Але чим закінчив Каддафі, ми знаємо: в рефрижераторі з лопатою в задньому проході. Доля Путіна залежить від того, на чому Захід сторгується з ним і його оточенням. Поки що говорити рано. Можливо, він піде, і йому дадуть спокійно дожити. Якщо ж він буде заважати приходу опозиції до влади, то його будуть тиснути все жорсткіше, аж до особистого кримінального переслідування.

Читайте також

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Створення приватних підрозділів викликало неоднозначну реакцію в експертів

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України