RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новий "похорон" Кернеса: хто мутить воду в Харкові

Дехто хоче дестабілізувати ситуацію в "першій столиці"

Дехто хоче дестабілізувати ситуацію в "першій столиці" Геннадій Кернес Фото: УНІАН

У середу, 3 листопада, по ЗМІ розлетілася інформація про те, що мер Харкова Геннадій Кернес, який проходить лікування в німецькій клініці "Шаріте", нібито помер. Прес-служба харківського голови і його найближче оточення спростували цю інформацію, назвавши її нісенітницею. Роздратування близьких політика зрозуміти не важко, адже Геннадія Кернеса "ховають" уже не в перший раз, а в останні кілька днів інформація про його кончину активно розганялася по різним новинним паблікам в соцмережах. Як і хто поширює інформаційні вкидання про його смерть та чому це може спровокувати дестабілізацію на сході України, читайте в матеріалі "Апострофа".

Кернеса "ховають" уже не перший місяць

Першоджерело новини про смерть мера Харкова, як звернули увагу журналісти, з'явилося 3 листопада о 13:37 на сайті "Політрада". "Як повідомляють наші джерела в Міністерстві внутрішніх справ, сьогодні вдень помер мер Харкова Геннадій Кернес", - повідомило видання, додавши, що офіційного підтвердження цієї інформації поки що немає.

Незабаром це повідомлення розлетілося по інтернет-виданням і різним телеграм-каналах, які в основному публікували його з приміткою "за інформацією ЗМІ". До опублікованої сайтом "Політрада" інформації поставилися зі справедливими сумнівами. Правда незабаром колишній народний депутат Ігор Мосійчук видав у себе в телеграм-каналі "підтвердження": "Мої джерела в МВС підтверджують, що сьогодні вдень помер мер Харкова Геннадій Кернес!".

Невідомо, чи збрехали джерела Мосійчука або ж їх не було в принципі, а екс-нардеп вирішив невдало "хайпанути", але незабаром почали з'являтися офіційні спростування.

"Кернес живий, вмирати не збирається. Рідні відвідують його щодня, він йде на поправку. Щойно говорив з Родіоном і Оксаною Гайсинськими - проблема з легенями, на момент відльоту з Харкова у Геннадія Кернеса було уражено 70 відсотків легенів. Зараз їх доліковують, і як тільки лікарів буде задовольняти результат - відразу виліт до Харкова. Хвиля чуток про смерть, запущена зі зливних інтернет-бачків, пов'язана виключно з тим, що 6-го листопада Кернеса вже офіційно буде оголошено переможцем виборів, а цього дуже не хочеться його опонентам", - написав на своїй сторінці в Facebook прес-секретар Харківської міськради Юрій Сидоренко.

"Раз на тиждень з'являються подібні новини з посиланням на чортів з різних джерел. Так виглядає боротьба за владу", - заявив син Кернеса, Данило журналістам.

"Чергові вороги Харкова і незалежної України поширюють чутки про загибель мого друга Геннадія Кернеса. Все це цинічна брехня. Я тільки що розмовляв з ним", - повідомив в своєму телеграм-каналі бізнесмен і друг мера Харкова Павло Фукс.

Цікаво, що повідомлення про "смерть" Кернеса на сайті "Політрада" - лише один з епізодів "похоронної" кампанії, яка ведеться в мережі вже не перший місяць. На початку жовтня на сайті харківської міськради навіть з'явилася офіційна заява, яка спростовує чутки.

Ботоводи проти Кернеса

Незважаючи на нові жорсткі вимоги пошукових систем, на сайті "Політрада" немає жодної згадки про склад редакції. А в футере ЗМІ і зовсім чомусь вказана інформація з "братнього" сайту Hyser.

З питань же реклами всім бажаючим пропонують писати на пошту холдингу "Знай.Медіа", який трохи більше року тому був замішаний в гучному скандалі з функціонуючою в Україні фабрикою "тролів" в соцмережах. У вересні 2019 Facebook призупинив в Україні діяльність десятків аккаунтів і груп, які вели скоординовані кампанії по дезінформації. Значна кількість з них мали відношення як раз до видань медіа-холдингу "Знай.Медіа" - Znaj.ua, Politeka.net, Akcenty, Hyser і Clutch.ua.

Як повідомили в прес-службі Facebook, всі видалені сторінки і групи вели дезинформаційну кампанію, координуючи свої дії та використовуючи підроблені облікові записи, подаючи себе таким чином з фальшивого боку. Адміністратори і власники цих спільнот використовували фейкові акаунти (імена постійно змінювалися), видавали себе за інших людей і приховували свої особисті дані, щоб їх не виявили. "Як правило, ці ресурси публікували дані про відомих людей, шоу-бізнес, спорт, місцеві і міжнародні новини, політичні новини (зокрема, про вибори в Україні), політичних кандидатів, а також критикували громадських діячів", - говорилося в повідомленні.

Згідно з даними системи Youcontrol, власником ТОВ "Знай" є Вадим Іванович Якимець. Свого часу його повний тезка був одним з лідерів політичної партії "Рух за реформи", яку очолював Сергій Думчев - бізнесмен, який провалився на виборах в мери Києва у 2015-му році. Політтехнологом у Думчева, до слова, тоді працював нинішній радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

Згідно з даними численних моніторингів, "Знай" є беззаперечним лідером за кількістю розміщеної на сайті "джинси" - замовних матеріалів в ЗМІ. Дуже схоже на те, що розміщений на сайті "Політрада" матеріал відноситься до числа саме таких матеріалів. Втім, за неофіційними розцінками в українських ЗМІ, така "забава" може обійтися замовнику в чималу суму. Виникає логічне запитання: кому це могло знадобитися?

Кому вигідно "ховати" Кернеса?

Тут ми ступаємо на слизьку доріжку з припущень і конспірологічних теорій, оскільки багаторічний голова Харкова незручний для багатьох. Тут і політичні противники, і ті, кому він просто перейшов дорогу, а можуть бути і такі, хто хотів би прибрати Кернеса, щоб потім розхитати ситуацію в регіоні.

"У Геннадія Адольфовича досить тут опозиції. На сьогоднішній день це чи не ознака хорошого тону. Цілей ж таких вкидів може бути декілька: для когось розвага, а для когось - влаштувати паніку в його команді", - сказав в коментарі "Апострофу" відомий харківський журналіст і редактор ІА "Хроніки" Сергій Єрмаков.

Як пояснювали "Апострофу" місцеві експерти і політологи, на Кернеса зав'язані не тільки справи Харкова, але і в цілому безліч процесів на сході України, тому його смерть може бути корисною багатьом бажаючим, які хочуть скористатися ситуацією задля дестабілізації, а хаос в регіоні може бути на руку дуже багатьом гравцям - від внутрішньоукраїнської опозиції до сусідньої держави.

В даному контексті варто згадати ще про один важливий момент: після обрання у Кернеса є три місяці для прийняття присяги.

"Швидше за все, буде звернення до виборчої комісії з проханням відстрочки прийняття присяги і вступу на посаду, але при цьому рада буде повноважною, вона обрана легітимно, легально, і швидше за все, тимчасово буде обрання за допомогою президії секретаря міськради, а управління оперативними питаннями міста поки що також можливо навіть за відсутності мера. Але дуже цікаво - якщо присяга в принципі не буде прийнята Геннадієм Кернесом, тоді вже буде багато залежати від парламенту, який повинен призначити нові вибори", - зазначає харківський політолог Юлія Біденко.

Таким чином, поки Кернес не прийме присягу, функції градоначальника буде виконувати секретар харківської міськради.

"Наш секретар міськради не дуже публічна особа. Це такий собі Олександр Новак, який був заступником ще у Кушнарьова (екс-мер Харкова, що загинув у 2007-му році - "Апостроф"). Він, як мінімум, керований і по своїй спеціальності до чогось здатний, інакше Кернес давно б його вигнав. На жаль, достовірної інформації про стан Кернеса у нас немає. Його команда буде розповідати, що він живий. Його недруги будуть переконувати всіх у зворотному і будь-яка з цих версій має право на життя - адже немає підтвердження ні того, ні іншого", - сказав Сергій Єрмаков.

Є підозра, що Кернеса будуть "ховати" ще неодноразово, поки він не повернеться в Україну. Занадто багатьом ця паніка буде вигідна, а з огляду на відсутність у Кернеса наступника в Харкові, ідея змістити хворого мера з крісла не покидатиме опонентів. Більш того, з огляду на географічне і політичне значення "першої столиці України", можна очікувати, що за "поребриком" теж є сили, яким дуже вигідно максимально дестабілізувати ситуацію в Харкові...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному