RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Харківська дуель кернесівців: чим закінчиться протистояння Добкіна з Тереховим

Жителям Харкова доведеться вибирати між двома кандидатами. Третього не дано

Жителям Харкова доведеться вибирати між двома кандидатами. Третього не дано Михайло Добкін та Ігор Терехов Фото: Апостроф / Колаж

\Поки країна готується відзначати 30-річчя Незалежності, в Харкові повним ходом йде підготовка до виборів мера, серйозну роль в якій, безумовно, зіграють відставки перших осіб регіону - глав ОДА і облради. Про те, як вплине на виборчу кампанію звільнення людей, пов'язаних з екс-міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, читайте в матеріалі "Апострофа".

Розгром людей Авакова

Минулого тижня в Харкові відбулися кадрові перестановки. 11 серпня прибрали голову обласної державної адміністрації Айну Тимчук, а вже 18 серпня зі скандалом змістили керівника облради Артура Товмасян. Це докорінно вплине на політичну ситуацію в Харківській області, а також на мерську гонку, яка зараз знаходиться в самому розпалі. Але про все по порядку.

Звільнену з посади голови ОДА Тимчук пов'язували відразу з декількома впливовими політичними гравцями. Зокрема, вона співпрацювала з Геннадієм Корбаном - колишнім соратником Ігоря Коломойського, а нині радником мера Дніпра Бориса Філатова. Крім того, за інформацією "Апострофа", призначення чиновниці, яка чимало років пропрацювала в Дніпрі, керівником Харківської ОДА, не обійшлося без протекції тодішнього міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, для якого Харків, як відомо, є вотчиною. З Офісу президента Тимчук підтримував заступник голови ОП Кирило Тимошенко. Тут варто нагадати, що батько топ-чиновника з Банкової Владлен Тимошенко очолював Дніпровський обласний осередок УКРОПу, а також управляє торговим центром "Пасаж", власниками якого є Корбан і Філатов.

Але після відходу Арсена Борисовича з уряду почалися зачистки - і Тимчук не змогла протриматися в кріслі і місяць, поступившись місцем своєму заступнику, призначеному нібито з подачі Андрія Єрмака Олександру Скакуну.

Ключові зміни відбулися і в харківському облраді: пішов його керівник, представник "Слуги народу" Артур Товмасян, близький до сім'ї Авакова, якого не так давно НАБУ звинуватило в в отриманні 1,05 млн грн хабара. Замість Товмасяна облраду очолила "слуга" - але вже з іншої групи впливу - Тетяна Єгорова-Луценко.

"Єгорова-Луценко - жінка дуже недурна, але зараз питання не тільки і не стільки до неї, скільки до її заступників. Буває, глава облради сам вибирає заступників, а буває, що їх нав'язують. Саме розстановка людей на ці посади покаже, під чиїм впливом вона знаходиться, або ж вона буде досить самостійна", - говорить "Апострофу" харківський журналіст Сергій Єрмаков.

Дуель друзів Кернеса

Разом з тим, на його думку, поки що всі відставки в регіоні не дуже вплинули на передвиборні розклади: очолюють рейтинги нинішній в.о мера Ігор Терехов і колишній глава харківської ОДА та екс-мер міста Михайло Добкін. Обидва вони були соратниками покійного мера Харкова Геннадія Кернеса, але Терехов, на відміну від Добкіна, був з найпопулярнішим харківським політиком практично до його смерті.

Втім, якщо копнути глибше - можна згадати, що Терехов прийшов в політику в 2006 році і починав працювати з Арсеном Аваковим, який тоді очолював Харківську ОДА, а в 2016 році опинився у його головного опонента, мера Кернеса. Після смерті Кернеса в грудні 2020-го Терехов очолив Харків як і. о. мера, оскільки був секретарем міськради. Саме тоді Терехов нібито знову налагодив контакти з Аваковим, а також зблизився з проросійським бізнесменом Олександром Ярославським, з яким став займатися відродженням футбольного клубу "Металіст".

"Якщо Терехов домовився і з ОП, і з ще півдюжиною центрів впливу, то відставка Авакова може зменшити йому підтримки 5% або 10%, але 90% залишаться. Але сам по собі він людина не вольова, і якщо переможе, то будемо мати в його обличчі "колективне управління". Раніше з ним були люди Авакова, але тепер вони підуть. За міськрадою помітно: Кернес назбирав людей, які могли добре або погано, але працювати - він вимагав, щоб вони працювали. Зараз же великий вплив має коханка Терехова, Анна Кузнєцова, депутат облради від СН. Через неї люди навіть звільняються", - вважає Сергій Єрмаков.

Не погоджується з ним екс-кандидат в мери, відомий харківський політик Наталія Пилипенко, яка вважає, що тепер рейтинги Терехова підуть вниз.

"Терехов ходить по домівках, зустрічається з людьми - мовляв, в якому будинку що потрібно ремонтувати, і його політтехнолог Дмитро Касьянов вважає, що це стратегія, яка допомагає нарощувати рейтинг. Але нічого подібного. Чому він сам ходить по домівках? Хіба він такий поганий мер, у нього немає людей в підпорядкуванні, зайнятися більше нічим? Та й "грішки" є немаленькі - 80% тендерів на ремонти в комунальному господарстві виграють структури його сина. Разом з тим, Добкін не конкурент Терехова", - говорить вона "Апострофу" .

Конкурент Терехова, Михайло Добкін, добре відомий харків'янам - він вже вигравав вибори мера в 2006 році, а за Януковича очолював Харківську ОДА. Правда, після Революції гідності він забув про рідне місто, став християнським соціалістом, а в 2020 році навіть пробував себе в якості кандидата в мери столиці - правда, знявся ще до самих виборів. Все це не додало йому народної любові ні в столиці, ні в рідному місті. А розрив з Тереховим у нього і справді чималий, говорить Єрмаков.

"Зараз між Тереховим і Добкіним вже дуже великий розрив, ще місяць тому фігурували цифри 50% проти 15%. Вагомий фактор ще й те, що Добкін дуже довго "бродив по світу" і забув про Харків, не проявляючи себе тут. Крім того він примудрився ще й вляпатися в кримінальну справу за кооперативною схемою розкрадання землі в Харкові, що не додає йому шансів в передвиборній боротьбі. Все, що він може - не хвалитися досягненнями, яких немає, а критикувати Терехова, у якого є можливість розгорнути роботу по комуналці - щось підремонтувати, запустити, якісь лавочки пофарбувати. Тобто, у Терехова є можливість набрати масу плюсів", - каже журналіст.

Серія маразмів від Добкіна

На не зовсім стандартний спосіб ведення Добкіним кампанії звертає увагу Наталя Пилипенко. На її думку, непогана фінансова підтримка зовсім не гарантує йому хороший результат.

"Те, як Добкін веде кампанію - це серія маразмів. Виступає перед людьми - танцює, говорить, що ще й співати може - це що, майбутній мер? Звичайно, у нього є фінансова підтримка - за свої Добкін ніколи б не пішов, його по трохи фінансують Ахметов, Ярославський, говорили навіть про кримінальні угруповання, які процвітали раніше при Кернеса, і для них повернення Добкіна - "зелене світло", - говорить вона.

Колишній кандидат в мери звертає увагу на досить важливий аспект ситуації в Харкові, який поки ніяк не фігурує в передвиборній кампанії: місто з часів правління Кернеса знаходиться по вуха в боргах, і ніхто поки нічого з цим робити не збирається.

"Ситуація в Харкові дуже важка, все місто в кредитах, які треба було віддати ще в 2020 році. Але платили тільки відсотки, а не тіло позик."Промінвестбанку" закладено буквально все - метро (стратегічний об'єкт!), будівля міськвиконкому, парк Горького, Палац Спорту. Якщо банк захоче піти до Євросуду - депутати будуть в парку засідати , - нарікає Пилипенко.

Судячи з усього, Добкін ще буде довго намагатися "приземлити" Терехова, але якщо він не придумає чогось кардинально нового, то вся його кампанія не матиме жодного сенсу. Третьої сили поки в передвиборних розкладах непомітно зовсім, і навряд чи нею може стати представник ОПЗЖ, бізнесмен і власник ринку "Барабашово" Олександр Фельдман, який демонструє лояльність Добкіну. Ще більш анекдотично виглядають версії про похід в мери олігарха Олександра Ярославського, який нібито потроху підтримує і Добкіна, і Терехова.

Зараз ніхто і ніщо не заважає Терехову пошукати підтримки у Банкової, яка явно буде не проти отримати першого контрольованого мера міста-мільйонника, таким чином хоч частково відігравши розгром на місцевих виборах 2020 року.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів