RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кінець єдності: чим закінчаться "щиросердні" визнання Медведчука

В історії з відео допиту кума Путіна є як суто юридичні, так і політичні моменти

В історії з відео допиту кума Путіна є як суто юридичні, так і політичні моменти Фото:

Затриманий СБУ в квітні Віктор Медведчук виступив детонатором фактично першої "інфобомби" в політичному житті країни, яка останні три місяця була зосереджена виключно на відбитті повномасштабної агресії РФ. Оприлюднення допитів кума Путіна, на яких той називає екс-президента Петра Порошенка співучасником та зацікавленою стороною в низці вкрай серйозних злочинів, має як суто кримінальну, так і цілком політичну складову. До яких наслідків може призвести в нинішніх обставинах розповідь Медведчука, читайте в матеріалі "Апострофа".

"Старі пісні про головне"

У понеділок, 23 травня, СБУ поширило повідомлення з допиту затриманого в квітні після втечі з-під домашнього арешту Віктора Медведчука, де той розповів про схему виведення з державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок" для подальшого прокачування через нього дизельного палива. Описуючи суть схеми, Медведчук, якому висунуто підозру у державній зраді та сприянні тероризму, деталізував роль у ній колишнього президента Петра Порошенка. А саме, що той не лише звернувся до Медведчука з проханням сконтактувати з керівництвом РФ, а й забезпечував прийняття необхідних рішень в усіх українських інстанціях.

"Щоб цей трубопровід став приватною власністю, а по факту – власністю самого Порошенка, необхідно було виконати низку дій… Суди, прокуратура, Антимонопольний комітет, Фонд держмайна – всі вони приймали рішення, звісно, необхідні для особистих інтересів президента Порошенка", – повідомив слідчих Медведчук.

Він запевняє, що питаннями трубопроводу він займався на прохання екс-президента. І зрештою за рік роботи трубопровід заробив для його власників вдвічі більше коштів, ніж було вкладено в його викуп – до 42 млн доларів США. А з травня 2019 року, тобто після припинення повноважень Порошенка, прокачка дизелю через магістраль припинилася.

Крім того, Медведчук розповів деталі налагодження у 2014-2015 роках механізму закупівлі вугілля для потреб енергетики України на тимчасово окупованих територіях так званих "Л/ДНР", практично – у ватажків бойовиків.

"У цьому була задіяна фактично вся верхівка державного апарату, починаючи з президента і закінчуючи міністрами, правоохоронцями і тими, хто безпосередньо реалізовував цю схему", – пояснив затриманий.

Він назвав конкретні прізвища високопосадовців, причетних до завдання шкоди інтересам нашої держави, – колишні урядовці, екскерівництво Нацбанку, народні депутати і представники правоохоронних структур.

Варто нагадати, що більшість фактів, озвучених Медведчуком, була відома громадськості раніше. Ще у 2021 році спецслужба оголосила кілька підозр Медведчуку, тоді ж журналіст Денис Бігус і його команда опублікували низку записів, на яких людина з голосом, схожим на Віктора Медведчука, проводить переговори з російськими і проросійськими діячами як раз щодо вугілля з "Л/ДНР", а також щодо нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок".

Окрім Медведчука у сюжетах Бігуса був незримо присутній ще один політик, хоча його голосу немає на жодній плівці - Петро Порошенко. Bihus.Info буцімто отримали багато годин телефонних розмов Віктора Медведчука за чотири роки - з 2014 по 2017 - з російськими чиновниками різного рівня, керівниками так званих "ДНР" і "ЛНР" та власними підлеглими з "Українського вибору".

Голосів, схожих на голоси Петра Порошенка чи Володимира Путіна, на плівках немає, хоча про них постійно згадують у розмовах. Віктор Медведчук на записах спілкується на різні теми: намагається домовитися про зустрічі з Путіним, обіцяє гарантії безпеки і амністію, просить владнати ситуацію навколо маєтку Ахметова, виступає посередником щодо обміну полонених. Також Медведчук, якщо вірити плівкам, був непублічним учасником переговорів України та Росії про газ та електроенергію, а ще домовлявся про власні бізнес-інтереси, а також бізнес-інтереси Порошенка.

Звісно, офіційні представники Петра Олексійовича назвали "плівки Бігуса" грубим монтажем та не підтвердили їх автентичність, стверджуючи що вони є елементом політичного тиску на Порошенка, який проходив в кількох інших справах. Але тепер після свідчень Медведчука ситуація кардинально змінилася.

Підслідність: СБУ чи ДБР?

Досить оперативно на слова Медведчука відреагували у Порошенка й цього разу. Так, адвокат Ігор Головань у коментарі "Суспільному" заявив, що вважає дії СБУ піаром.

"По-перше, це не справа СБУ, цим має займатися ДБР. І те, що про це говорить СБУ — це підтверджує, що тут нічого спільного із правдою і законом немає. Сьогодні призначене судове засідання стосовно арешту на майно Петра Порошенка. Це звичайний тиск на суд", - стверджує юрист.

З ним не погоджується адвокат АО "Чудовський і партнери" Ігор Чудовський. За його словами, державна зрада, підозрюваним у якій є Медведчук, є виключною підслідністю саме СБУ.

"До свідчень підозрюваного Медведчука можна відноситись критично, бо він не є свідком, а сам підозрюється в скоєнні злочину. Але окрім допиту Медведчука ми говоримо і про інші докази, про які йшлося в "плівках Бігуса": там йдеться не лише про держзраду, а й і про приватизацію держмайна, при якій керівники відповідних органів могли виконувати усні вказівки тільки під впливом "зверху". Йдеться й по речові докази, звісно. Щодо позиції кума Путіна у цій справі, то йому вигідно надавати покази, бо щиросердне визнання вини – це пом'якшуюча обставина, а у нього стаття, яка передбачає пожиттєве позбавлення волі, і як фаховий юрист він це розуміє. Плюс є ж ще перспектива обміну", - каже Чудовський "Апострофу".

Разом з тим, нинішні дії СБУ не схвалюють експерти, які вказують на вкрай невдало обраний час для оприлюднення свідчень проти Порошенка. На думку політичного експерта Віктора Небоженка, ОП відчуває себе "маленькою авторитарною Україною": влада не мала права витягувати і показувати шматки відео допитів, тобто слідчих процедур.

"Якщо вже вони стверджують, що Медведчук дав покази проти Порошенка, то за усіма законами та юридичною практикою мали вирішувати питання про те, що робити з Порошенком: арештовувати чи якісь інші дії робити. Натомість, вони намагаються налякати Порошенка і чекають, що п'ятий президент перепливе Дністер і опиниться в Молдові – це не політика, а "95 квартал". Про те, що Порошенко співробітничає з Медведчуком, говорили три роки поспіль. То навіщо зараз влада замість корисних речей, які можна було б робити з Порошенком, залякує його через ЗМІ. Все робиться неоковирно. В результаті, Порошенко нікуди не втече і лише справжня очна ставка між Медведчуком та Порошенком дасть відповідь на те, де бреше Порошенко, а де Медведчук", - каже "Апострофу" експерт.

Політичні бої на фоні російсько-української війни

На думку його колеги Віталія Кулика, об'єктивне розслідування злочинів колишнього президента є важливим, і відповідальність за них має настати, є й опосередковані докази, свідчення, переговори, які свідчать, що Порошенко мав стосунок до брудних оборудок. Проте перетворювати відео допитів Медведчука на елемент політичних розбірок під час воєнних дій, робити "інформаційну бомбу", на думку експерта, неправильно.

"Слідство має вестися за будь-яких умов, але я бачу в нинішній історії і дуже небезпечний політтехнологічний момент, адже замість з'ясування стосунків між собою, удар має бути спрямовано на спільного ворога! У світі Путіна не існує ні Зеленського, ні Порошенка, і прихильники обох мають це усвідомити. Замість цього в ОП заграються в політтехнології: можливо, там є ілюзії, що до перемоги вже рукою подати, а там вже й вибори. І вся логіка, якою вони зараз користуються - логіка виборчого процесу. Ця помилкова думка є й у порошенківців. Тобто, замість логіки війни живуть в логіці виборів обидва боки", - вважає Кулик.

У свою чергу, Віктор Небоженко не виключає, що хтось із політконсультантів підказав Зеленському, що зараз треба прибрати Порошенка з політично карти: тоді всі націонал-демократи перейдуть на бік влади, але насправді такого не буде.

"Все робиться дуже примітивно, і прибрати п'ятого президента з карти не вдасться. Тим більше, Медведчук згадує таку фігуру як Гонтарева, з якою влада нічого не зможе зробити. Чим більше буде виринати прізвищ такого міжнародного масштабу, тим менше шансів у Банкової посадити Порошенка", - стверджує експерт.

Інформаційним вибухом, який підміняє собою порядок денний війни з Росією, вважає свідчення Медведчука Віталій Кулик, який додає, що зараз не стоїть питання підозри чи затримання для Порошенка або судових засідань в його справі, натомість оприлюднення свідчень Медведчука робить їх інфозброєю проти політичних опонентів.

"Буде новий виток інфопротистояння між ОП та Порошенком, накручування частини прихильників п'ятого президента проти Зеленського, а в умовах коли він є верховним головнокомандувачем, це підриває довіру і до нього, і до керівництва фронту. Замість об'єднання країни на боротьбу з ворогом це створює конфліктні точки в суспільстві, і там де влада мала бути підтримана, вона отримає опозицію або недовіру. Якщо свідчення Медведчука будуть аргументом у вироку суду, я тільки вітатиму це, але після перемоги", - підсумовує експерт.

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Новини партнерів