RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Раді бояться: депутатів будуть позбавляти імунітету за схемою Порошенка

Депутати готові позбавити себе недоторканності

Депутати готові позбавити себе недоторканності Фото: Миколи Білокопитова, iportal.rada.gov.ua

Будуючи плани на 2018 рік, народні депутати України пообіцяли вирішити питання про зняття недоторканності. Ця проблема виникає під час роботи парламенту кожного скликання. І саме обіцянка домогтися зняття недоторканності з депутатів з'являється в передвиборчій програмі кожного кандидата в нардепи і президенти. Чи зможуть в цьому році парламентарії ухвалити остаточне рішення, хто гальмує процес голосування і чому найбільше шансів на успіх має ініціатива президента Петра Порошенка, дізнавався "Апостроф".

"Стоп" від Конституційного суду

У жовтні минулого року після вимоги суспільства депутати зважилися проголосувати за два законопроекти про зняття з них недоторканності – депутатський (№6773) і президентський (№7203). Це голосування не можна назвати історичним, проте воно дозволило відправити ці два законопроекти на розгляд до Конституційного суду України, оскільки зміни стосуватимуться Конституції. Але тут процес застопорився.

У законі "Про Конституційний суд України" уточнюється, що звернення, які стосуються змін до Конституції, не повинні розглядатися більше одного місяця. На сайті КС вказано, що два законопроекти були направлені 26 жовтня. Але до сьогодні рішення КС щодо цих законопроектів немає.

Як відомо, Конституційний суд зараз працює не в повному складі - 14 суддів з 18-ти. Але цієї кількості достатньо для ухвалення рішень.

Щоб продовжити розгляд законопроектів, депутатам необхідно отримати позитивну відповідь від Конституційного суду, який ще в 2015 році визнав законним зняття депутатської недоторканності. Тому можна припустити, що рішення буде таким і цього разу. Але затягування цього питання, на думку одного з ініціаторів депутатського законопроекту Світлани Заліщук (фракція БПП), вигідне президенту Петру Порошенку.

"З моєї точки зору, тут працює той принцип, що КС підконтрольний президенту України. І у ньому досі працюють люди, які працювали ще за часів Януковича. А вони дуже часто виконують ті чи інші політичні замовлення", - розповіла вона "Апострофу".

А позафракційний депутат Віктор Чумак припустив, що до кінця сьомої або на початку восьмої сесії в КС ухвалять рішення.

"Вони розуміють, що зараз ми все одно не можемо розглянути законопроекти до кінця цієї сесії, навіть якщо буде висновок. Думаю, що на початку лютого він повинен бути", - сказав він "Апострофу".

У самому КС виданню не змогли відповісти, коли питання змін до Конституції щодо скасування депутатської недоторканності буде включено до порядку денного.

Верховна Рада в очікуванні

Парламентарії в коментарях "Апострофу" кажуть, що законопроект відносно зняття недоторканності буде проголосований. Але, швидше за все, більшість голосів збере президентський документ, який пропонує реалізовувати задумане вже з 2020 року, тобто з початком роботи нового парламенту. А депутатський законопроект вимагає зняти недоторканність з депутатів вже нинішнього скликання.

"Ясна річ, що буде підтриманий законопроект президента, оскільки він має більше шансів у цьому парламенті. Але не тому, що він кращий, а тому, що депутати бояться кримінальної відповідальності до виборів", - припустив нардеп від БПП Мустафа Найєм. Він також розповів "Апострофу", що більшість депутатів у принципі бояться зняття недоторканності.

Але не всі нардепи виступають за повне позбавлення парламентаріїв імунітету. Так, Віктор Чумак впевнений, що все повинно бути в розумних межах.

"Не можна залишати парламентаріїв без імунітету. У всьому світі є парламентський імунітет. Ми просто заграємося в популізм до такої міри, що втратимо взагалі можливість займатися парламентською опозиційною діяльністю", - сказав він.

Чумак також вважає, що після голосування в Раді за будь-який із законопроектів необхідно текст документа прописати так, щоб він міг спростити притягнення депутатів до кримінальної відповідальності, але зберіг імунітет.

"Ніхто не хоче брати на себе відповідальність і говорити про недопрацювання законопроектів, щоб його не звинувачували в тому, що він не хоче знімати недоторканність", - підкреслив нардеп.

Сергій Шахов з депутатської групи "Воля народу", навпаки, запевняє, що депутатам не варто боятися зняття недоторканності.

"Давайте будемо дивитися правді в очі: кого посадили з депутатів, з яких зняли недоторканність? Нікого. Їх не посадили і не покарали. Так що боятися нема чого, якщо у слідства не вистачає доказів", - сказав він "Апострофу".

Шахов переконаний, що зняття депутатської недоторканності просто дозволить силовим структурам законно прослуховувати депутатів.

Тим часом, нардеп від "Народного фронту" Антон Геращенко впевнений, що до президентських і парламентських виборів вдасться проголосувати за зняття депутатської недоторканності.

"Звичайно, краще проголосувати до виборів. Мої очікування, що так і буде. Упевнений, що депутати підтримають президентський законопроект", - прокоментував він "Апострофу".

А ось політичний експерт Євген Магда скептично налаштований щодо цього питання. Він вважає, що час для голосування втрачено.

"Якби це питання піднімалося три роки тому, коли існувала коаліція і багато говорилося про ідеали Майдану, то воно могло би проскочити. Але зараз мене мучать сумніви", - резюмував політолог.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі