RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вакцина потрібна для 20 мільйонів українців - лікар-імунолог

Федір Лапій розповів про особливості вакцин від коронавірусу

Федір Лапій розповів про особливості вакцин від коронавірусу Федір Лапій Фото: Sergey Temirenko

Процес вакцинації від коронавірусу в Україні може початися у лютому. Першими в Україну надійдуть вакцини китайського виробника. Хто буде вакцинуватися у першу чергу, скільки вакцин треба для українців, як відбувається процес реєстрації вакцин та коли вакцини з'являться у вільному продажу - на ці важливі питання в ефірі Апостроф Live на телеканалі Апостроф TV відповів лікар-імунолог ФЕДІР ЛАПІЙ.

- Давайте поговоримо про вакцинацію від коронавірусу, зокрема, про ту, яка може бути в Україні. Кабмін планує отримати 16 мільйонів доз та вакцинувати 8 млн громадян. Що ви про це скажете?

- Я можу тут говорити не лише, як дитячий імунолог, але і як голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики. Наша група вже оцінювала критерії ризику зараження, ризику тяжкого перебігу, ризику летального наслідку для країни та надавала рекомендації МОЗ по так званих пріоритетних групах.

Взагалі ми визначили, що близько 20 млн українців є в групі ризику за різними критеріями. Якщо ми говоримо про пріоритетність, то без неї тут не обійтися. Скільки людей ми зможемо вакцинувати в першу, другу та третю фази, покаже час. Але це принаймні літні люди, медичні працівники, Збройні сили України - вони потребують першочергової вакцинації.

- Якщо говорити про якісь часові межі, то коли може розпочатися вакцинація?

- Цього можна очікувати десь у лютому. Принаймні на сьогоднішній день усі обговорюють вакцину китайського виробника, з яким уклали контракт, що має певні обмеження щодо необхідності реєстрації в країні виробника. Вона вже буквально днями проведена.

Це обмеження щодо реєстрації в країнах із сильною регуляторною політикою щодо лікарських засобів у євроспільноті - документи на реєстрацію в ЄС подано.

Питання прекваліфікації ВООЗ зараз так само перебуває в процесі.

Можна очікувати, що в лютому надійде близько 700 тисяч доз вакцини. Якщо говорити про схему "дві дози на одну людину", то 350 тисяч осіб зможуть з першого траншу китайської вакцини отримати щеплення. Але ведуться перемовини щодо інших виробників.

Що стосується постачання вакцин в рамках механізму COVAX, якраз ідеться про ті 8 млн доз, то уряд сподівається, що Україна отримає більше доз вакцини. Там вакцина, швидше за все, буде доступна у квітні-травні.

- То ми зараз чекаємо з декількох місць декілька різних вакцин?

- Абсолютно. Так само, як і інші країни. Велика Британія вже почала вакцинацію препаратом компанії Pfizer, та вже зареєструвала препарат компанії AstraZeneca та вже почала щеплення цією вакциною. Тобто у Великій Британії вже присутні два продукти.

- Скільки загалом доз вакцини від різних виробників зараз очікує Україна?

- Ми чекаємо близько 40 млн доз. Якщо ми говоримо про 20 млн населення, яке перебуває в групі ризику, а це половина населення України, то для того, щоб їх вакцинувати двома дозами, треба 40 млн. Звичайно, ми бачимо відсоток прихильності 50 на 50. Якщо хтось відмовиться від вакцинації, то ця доза перейде до наступних людей, які перебувають в групі ризику першочергово.

- Якщо говорити про пересічних українців, які не перебувають у групі ризику, то коли для них буде доступна вакцина?

- Для пересічних українців мова поки йде про вакцину в рамках комерційної доступності. Тут не є винятком той самий китайський виробник або інші виробники, які зараз в усіх на слуху, якщо вони зможуть пройти реєстрацію. Зараз спрощена процедура реєстрації для вакцин проти COVID-19 на період пандемії.

Але ще раз наголошую: це не означає, що вона автоматично реєструється. Все одно має бути заявник, має бути досьє, має бути оцінка досьє на вакцину. Якщо, наприклад, виробник або дистриб’ютор захоче реалізувати в Україні вакцину, то вона може бути доступна через аптечну мережу. Я так само можу оцінювати, що це, мабуть, буде в лютому.

- Тобто все ж вакцину можна буде придбати в роздрібній торгівлі та зробити собі щеплення?

- Я сподіваюся, що можна буде. Існує великий дефіцит, бо в світі зарезервовано більше 7 млрд доз вакцини і вони розписані вже на весь 2021 рік. Зважаючи на це, навряд чи можна очікувати таку кількість доз вакцини на ринку, яка була б комерційно доступною для того, щоби задовольнити попит українців. Ми знаємо, як це відбувається з грипом, коли навіть при наявності вакцини від грипу вакцинується близько 1% населення.

- А механізми отримання цих вакцин уже прописані для груп ризику, яких вакцинують першочергово? Та як будуть отримувати вакцину для комерційного ринку?

- Я почну з комерційних. Тут механізм нічим не відрізняється від, наприклад, вакцин проти грипу. Вони мають бути зареєстровані, повинні пройти вхідний лабораторний контроль. Єдина відмінність від вакцин проти грипу - це спрощена процедура реєстрації, яка виражена в нинішньому законодавстві.

Що стосується закупівель від держави, надходження вакцин через механізм COVAX, то, можливо, там будуть більш спрощені процедури. Якраз для механізму COVAX це розглядається. Вакцина буде надходити в Україну та зберігатися на складах. В Україні є підприємство "Укрвакцина", яке має потужності для зберігання вакцини за температури і -20, і +2+8, але не -70. Але за температури -70 зберігається поки одна-єдина вакцина компанії Pfizer. Навряд чи вона найближчим часом потрапить в Україну. Замовлення на 2021 рік уже є, тобто у виробника все розписано.

Зараз є план дій, є кількість осіб у рамках груп ризику, які прораховані. Ведуться роботи, які будуть передбачати відповідальність на рівні області та будуть відповідати лише за вакцинацію проти COVID-19.

Днями вже мають бути сформовані так звані мобільні бригади, бо вакцинація проти COVID-19 буде проходити окремо від вакцинації за календарем щеплень. Ми говоримо про дітей і дорослих. Є календар щеплень, є кабінети щеплень та пункти вакцинації. Було схвалене рішення на перших етапах не робити їх спільними. Для вакцинації проти проти COVID-19 та вакцинації проти інших інфекційних хвороб формуватимуть окремі бригади.

- Ці групи ризику мають кудись звертатися чи їх самих будуть якось повідомляти?

- Ні, їх будуть повідомляти. До них будуть їхати. Насамперед ми говоримо про медичних працівників та Збройні сили України. Медичною службою Міноборони ведеться кропітка робота так само, як і в будинках, де перебувають для тривалого утримання люди літнього віку. Звичайно, там мова йде про мобільні бригади, які будуть виїжджати та вже на місці проводити вакцинацію.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни