RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Молдова і Албанія отримають найкращі вакцини і буде прикро, якщо нам їх не дадуть - кандидат медичних наук

Які вакцини повинні отримувати українці

Які вакцини повинні отримувати українці Олександр Лінчевський Фото: УНІАН

Українці повинні бути вакциновані найкращим препаратом від коронавірусу, який є сьогодні у світі. А керівництву нашої держави треба забезпечити своїх громадян тією вакциною, яка має відповідний рівень безпеки та ефективності. Разом з тим, на ринку є вакцини, ефективність яких є сумнівною. Такі вакцини не варто випробовувати на українцях, навіть якщо МОЗ дасть згоду на їх використання. Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів кандидат медичних наук, заступник міністра охорони здоров’я у 2016-2019 роках ОЛЕКСАНДР ЛІНЧЕВСЬКИЙ.

- З’явилася інформація, що Україна могла закупити вакцину з Індії за 3 долари, утім придбала китайську, вартість якої – 18 доларів за дозу. Вона ледь не найдорожча у світі. Чи насправді ми могли купити індійську вакцину?

- А ви чули, що росіяни відмовилися використовувати вакцину від Pfizer. Ви знаєте, що Європа та цивілізований світ вакцинуються Pfizer та Moderna.

Я думаю, що більше ніж очевидно, в якому світі ми хочемо бути, якими препаратами користуватися, та якою має бути українська медицина. Якщо ми – Європа, цивілізація, сучасність, то ми повинні використовувати ті препарати, ті підходи та ті технології, які використовує весь цивілізований світ.

- Однак історію з індійською вакциною як ви можете прокоментувати?

- Це все опубліковано, це є у пресі. Як лікар я би хотів коментувати власне лікарську частину. Є різна ефективність вакцин, різний профіль безпеки. Різний ступінь доказовості ефективності та безпечності використання тієї чи іншої вакцини.

Звичайно, я хотів би, щоб пацієнти в Україні були вакциновані найкращим препаратом, який є сьогодні у світі. І Молдова, і Албанія будуть вакцинуватися найкращими вакцинами. Мені, звичайно, прикро. Я би хотів, щоб українці також вакцинувалися або однією, або іншою (Pfizer або Moderna).

- Якщо Україна не зможе закупити ці вакцини з якихось причин, то в нас залишиться вибір: вакцинуватися вакциною, яка не є найкращою, або не вакцинуватися взагалі. Що, на вашу думку, треба робити в такій ситуації?

- Вакцинуватися треба, це працює. Вакцинація справді рятує життя. Але я одразу підкреслю: те, що росіяни називають вакциною, нею не є. Крапка. Я не знаю, про яку моральність та совість ідеться у тих громадян України, які з рук росіян взялись реєструвати те, що вони називають вакциною. Вони будуть намагатися отримати документи для використання цього препарату в Україні. Це аморальний вчинок, без сумніву. Це вакциною не є, і цим користуватися не треба. В усіх інших випадках треба ретельно її вивчати.

Я би не поспішав казати, що треба вакцинуватися кожною вакциною, яку закупить МОЗ. Ми лікарі, ми повинні вивчити безпеку та ефективність цього препарату. Ми це робимо, виходячи з наявних наукових публікацій. Коли виробник чи науковець публікує результати використання, дослідження тієї чи іншої вакцини, ми робимо висновок, що вона ефективна, і вакцинуватися можна. Тому всім тим, що буде ефективне, безпечне та зареєстроване в країні, вакцинуватися можна.

- Росія в лютому подасть офіційну заявку на схвалення своєї вакцини проти коронавірусу в Євросоюзі. Москва вже отримала дозвіл на продаж препарату в Аргентині, Білорусі та Сербії. У самій Росії масову вакцинацію запустять із 18 січня. Якщо все ж таки вакцину Росії зареєструють в ЄС, що буде?

- Це питання російської пропаганди. Російські пропагандистські канали мають змогу поширювати свою інформацію в ЄС, у соцмережах, будь-де. Від цього вони не стають засобом масової інформації, а залишаються пропагандою. Так само те, що росіяни називають вакциною, є пропагандистським кроком держави-агресора. Це не має розглядатися лікарями. Про це не треба говорити і вам також.

Росіяни навіть відмовилися досліджувати ефективність цього препарату. Якщо інші компанії хоча б говорять про дослідження, публікують їх результати – хороші вони чи погані. Росіяни в принципі відмовилися проводити клінічні дослідження свого препарату. Тому ми стверджуємо, що там немає медицини, немає науки, а поширення цього препарату є більше пропагандистським кроком, ніж медичним. Я би не радив використання цієї вакцини, навіть якщо хтось в Україні її зареєструє.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни