RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Медичний канабіс ціною 30 пенсій: хто просуває таку "допомогу" українцям

Вирішення спірного питання щодо канабісу придумав Максим Степанов

Медичний канабіс Медичний канабіс Фото: Getty Images

Міністерство охорони здоров'я готує канабіноїдний легалайз. Рішення спірного для українського суспільства питання, щодо якого навіть президент Володимир Зеленський консультувався з народом під час місцевих виборів, придумав глава МОЗ Максим Степанов. Правда, за всіма ознаками, виграють від легалайзу "по-степановськи" не пацієнти, яким потрібна медична марихуана, а чиновники, для яких відкривається непогана можливість заробити. Що пропонують у Міністерстві охорони здоров'я і чому навіть лобісти легалайзу проти - з'ясовував "Апостроф".

Що пропонує влада

Врегулювати використання медичних препаратів на основі канабісу намагалася ще колишня виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, однак у неї так нічого і не вийшло.

"МВС весь час намагалося стати цьому на заваді, - пояснює "Апострофу" співорганізатор Маршу свободи за легалізацію медичного канабісу Тарас Ратушний. - У 2019 році головним аргументом МВС було те, що канабіс по міжнародних конвенціях, зокрема, конвенції ООН "Про наркотичні засоби", знаходиться в списку особливо небезпечних речовин, які не мають терапевтичного застосування. Але 2 грудня минулого року комісія ООН з наркотичних засобів виключила канабіс з цього списку. Такий новий статус дозволяє урядам країн більш гнучко регулювати застосування канабісу для медичних цілей і наукових досліджень. Тепер у МВС немає жодних аргументів і посилань до міжнародного права. Але в МВС просто ігнорують зміни конвенції, як ніби нічого не сталося".

Володимир Зеленський також активно став використовувати тему медичного канабісу та навіть виніс це питання на Всеукраїнське опитування населення. У підсумку, легалізацію підтримали 64% опитаних українців.

Після цього нардепи від монобільшості почали шукати механізми реалізації медичного легалайзу. Але, як з'ясувалося, зробити це простіше простого: жодних спеціальних законопроектів писати не потрібно. Достатньо всього лише змінити постанову уряду №770 від 6 травня 2000 року "Про затвердження переліку лікарських засобів, психотропних речовин та їх прекурсорів", виключити канабіс зі списку особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких заборонено, та внести його в список наркотичних речовин, обіг яких обмежений і строго контролюється, але не заборонений. Усе.

Напрацювати конкретні правки до нормативки було доручено Міжвідомчій робочій групі, до якої увійшли представники Міністерства охорони здоров'я, силовиків, Мін'юсту і громадськості. А очолив її головний санлікар Віктор Ляшко. У підсумку, 12 березня на сайті МОЗ з'явився проект змін до постанови №770. Однак згідно з проектом змін, канабіс не виключається зі списку особливо небезпечних наркотичних засобів. Замість цього, МОЗ пропонує внести в список психотропних речовин, обіг яких обмежено, але не заборонено, два конкретних препарати, які мають у своєму складі канабіноїди. Така ось недолегалізація.

Йдеться про препарати "Набілон" і "Набіксімолс". Перший - синтетичний канабіноїд, який використовується в медицині для запобігання побічних ефектів від хіміотерапії (нудоти, нападів блювоти). Другий - застосовується для зняття спазмів і полегшення болю при розсіяному склерозі.

Формально, це дійсно виглядає як турбота про хворих. Тим пача, що за даними Офісу президента, близько 2 мільйонів українців потребує препаратів на основі канабіноїдів. Але в реальності, на думку експертів, проект пропонованих МОЗом змін, мало того, що не вирішує проблему використання таких ліків, та ще й створює величезні корупційні ризики.

Близько 2 мільйонів українців потребує препарати на основі канабіноїдівФото: Getty images

Фантастична монополія

По-перше, дозволити використовувати два препарати на основі канабіноїдів, але залишити сам канабіс в списку особливо небезпечних наркотичних засобів - це щонайменше дивно. Це на кшталт того, якщо б в Україні був введений "сухий" закон, але конкретну марку горілки продавати дозволили.

"Це створює досить хитку юридичну рівновагу і реєструвати препарати, які мають подвійну складову - це вже провал", - додає Ратушний.

Так, виключення канабісу з переліку наркотичних речовин, повністю заборонених до обігу, противниками медичного легалайзу подається як крок до "морального розладу" суспільства та поширенню наркоманії. Мовляв, після такої рокіровки купити канабіс буде простіше простого навіть школяреві. Але! У списку наркотичних речовин, обіг яких обмежено (але контролюється і використовується в медичних цілях), є, наприклад, морфін або кокаїн. І на кожному кроці ці наркотики не продаються.

По-друге, чому тільки два конкретних препарати?

"Припустімо, що ви робите конкретну таблетку з якоюсь назвою. І раптом, якась країна приймає рішення, що тільки ваша таблетка буде продаватися на території країни. Тобто ви отримуєте монополію просто фантастичного масштабу. Мало того, що це не практикується , але ще й забороняється законом. А тут цілий ринок створюється під дві таблетки", - говорить "Апострофу" глава благодійної організації "100% життя" Дмитро Шерембей.

Як "проштовхували" два конкретних препарати, "Апострофу" розповів член Міжвідомчої робочої групи, голова ГО "Українська конопляна асоціація" Олександр Чижов.

"На останнє засідання робочої групи мене не запросили. Але я був на засіданні минулого літа. Приходив представник РНБО і виступив з питанням: а як би нам дозволити ввезення препаратів з канабиноїдами? Я навіть здивувався, що в РНБО це запропонували. Я виступав і підтримував виключення канабісу зі списку заборонених речовин. Але за підсумком пішли іншим шляхом: вирішили не виключати канабіс, мабуть, щоб залишилася можливість впливати і кришувати далі внутрішній бізнес, погрожуючи пацієнтам кримінальними справами, і задовольнити те, що просила РНБО", - зазначив Чижов.

Протест на підтримку легалізації медичного канабісуФото: Getty images

По-третє, навіть якщо припустити, що в проекті рішення МОЗ немає корупції, то і логіки в ньому теж немає. Вся справа в тому, що "Набілон" коштує понад 2 тисячі доларів (майже 56 тисяч гривень, що дорівнює 31 мінімальній пенсії в Україні), а "Набіксімолс" 640 доларів (понад 17 тисяч гривень, що дорівнює 10 мінімальним пенсіям).

"Ніхто в Україні не купуватиме препарат за 600 доларів, - додає Шерембей. - На "чорному" ринку купити препарати, які вироблені в Ізраїлі, Німеччині, Польщі, Іспанії, Португалії, США, людям коштуватиме від 20 до 40 доларів за банку, якої вистачить на три місяці. І такий же обсяг препарату купити за 600 доларів".

"Це суто лобістське рішення, яке покликане "допомогти" конкретному бізнесу. Ну хто зможе дозволити собі таке, враховуючи, що ціна грама канабісу на внутрішньому чорному ринку в районі 300 гривень. Хто буде платити 640 доларів?" - каже Чижов.

Тоді навіщо це все, якщо навіть імпортери двох конкретних препаратів навряд чи зможуть заробити на них в Україні великі гроші, коли в українців грошей немає.

"Це не вирішить проблеми пацієнтів. У цій історії простежуються тільки спроби відтягнути момент, коли національне законодавство буде приведено в гармонію з міжнародними конвенціями ООН", - відзначає Ратушний.

"Існує конкретна група опору - наркомафія. За всіма цими людьми, хто виступає проти легалізації медичного канабісу в Україні, в кінцевому рахунку буде стояти наркомафія, яка курирує "чорний" ринок канабіноїдів в Україні", - резюмував Дмитро Шерембей.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни