RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Куди поїхати на травневі: мальовничі Мальдіви та потаємні куточки України

Туризм починає прокидатися від коронавірусної сплячки

Туризм починає прокидатися від коронавірусної сплячки Фото: pixabay.com

Незважаючи на пандемію коронавірусу, яка не вщухає, багато країн світу починають відкривати кордони для туристів. Станом на квітень 2021 року українці можуть подорожувати до близько 100 країн світу. Але Україна перебуває серед країн з високим ризиком зараження ковідом, тож для поїздки у більшість держав треба мати з собою негативний результат ПЛР-тесту чи довідку про вакцинацію. І хоча правила в'їзду до тих чи інших країн постійно змінюються, великі туроператори дають українцям можливість перебронювати інший тур або зачекати, коли будуть відкриті кордони в обрану країну. Куди можна їхати, а відпочинок у якій країні краще відкласти – з’ясовував "Апостроф".

Туреччина, Єгипет та різна екзотика

З початку 2021 року українці на відпочинок найбільше літають до Єгипту. Популярні єгипетські курорти приймають наших співгромадян із негативним тестом на COVID-19. Донедавна відкритою була і Туреччина, але 26 квітня тамтешній президент Реджеп Ердоган ввів тритижневий локдаун через чергову хвилю коронавірусу.

Читайте: Є варіанти на будь-який бюджет: де українці можуть відпочити за кордоном на травневі свята

Серед європейських країн на українців чекають курорти Балканського півострова: Албанія, Чорногорія та Хорватія. Греція скасовує обов'язковий семиденний карантин для туристів з держав-членів Європейського Союзу. Мандрівників пускатимуть із сертифікатом вакцинації або негативним ПЛР-тестом на коронавірус. Однак громадянам України доведеться здати обов’язковий тест на COVID-19 і піти на карантин: на 7 днів, якщо тест покаже негативний результат, і на 14 днів, якщо позитивний.

Без зайвих проблем можна потрапити і до Еміратів. ОАЕ вимагають від туристів негативний результат тесту на ковід, поліс медичного страхування з пунктом про покриття витрат на лікування коронавірусу, а також завантаження додатку COVID-19 DXB. По прильоту доведеться протестуватися ще раз і витримати добу самоізоляції в готелі.

Крім того, в українському топі туристичних напрямків з’явилися Домініканська Республіка і Мальдіви. Тури в ці країни стали дешевшими удвічі. З 20 квітня подорожувати на Мальдіви можна навіть без ПЛР-тесту, якщо ви отримали дві дози вакцини від Covid-19.

Також туристи з України мають можливість подорожувати до Кенії. Для цього достатньо мати довідку про негативний результат ПЛР-тесту на Covid-19. Двотижневий карантин не потрібен.

Власниця та директор туристичної агенції Валентина Васильєва вважає, що цей туристичний сезон несе в собі великі надії на подорожі. Деякі країни вже відкрили кордони та випустили чіткі рекомендації щодо відпочинку на їхній території. Утім їх дуже мало. Але є і ті держави, які найближчим часом мають відкрити свої кордони, та ті, які дуже сподіваються на дозвіл відкривати двері для туристів.

"Я б усе ж таки зробила акцент на ті країни, які вже відкриті. Зрозуміло, що стовідсотково спрогнозувати розвиток подій дуже складно. Тому ми виходимо з тих країн, де вже все взаємодіє на цей момент", - зазначила Валентина Васильєва в ефірі Апостроф TV.

Читайте: Столітня українка поборола коронавірус: історія унікальної пацієнтки здивувала всю країну

Вас здивує Україна... дорого

Співавтор проекту "Покалабанях" Сергій Шинкарчук переконаний, що для отримання яскравих вражень не обов’язково кудись летіти. Українські краєвиди та локації можуть здивувати навіть найвибагливіших туристів.

"Днями ми повернулися з нашої чергової експедиції. Ми були на Рівненщині, і не могли оминути відомий Тараканівський форт. Нам сказали: добре, що ви приїхали в будній день, тому що на вихідні, незалежно від сезону чи ковіду, пройти неможливо. Там просто натовпи людей. Ми були там упродовж години, але були не самі. Рівне – це те місто, яке ти постійно проїжджаєш, коли подорожуєш трасою "Київ-Чоп", але ніколи в ньому не зупиняєшся або просто не звертаєш на нього уваги. Туди варто поїхати, оскільки Тараканівський форт вже 80 років руйнується часом та природою, що б не намагалася зробити людина", - пояснив Шинкарчук.

Тараканівський фортФото: wikipedia.org

Для поїздки Україною експерт радить обов’язково обрати п’ять місць. Це Сумщина – гетьманські столиці, Черкащина – знову ж таки, гетьманські столиці Чигирин та Суботів. Варто також відвідати Кропивницький, Рівненщину та літні Карпати.

"Карпати влітку та Карпати взимку – це дві різні локації", - зазначив Шинкарчук.

Утім Валентина Васильєва переконана, що в Україні туризм коштує навіть дорожче, ніж у Європі. Іноді ціна на готелі або апартаменти невиправдано висока.

"Так, це може бути гарне місце та гарний готель, але доїхати туди неможливо. Вийти з готелю та поїсти – піти до ресторану, до кав’ярні, до кафе – у якомусь селі з гарним басейном неможливо. Ти будеш харчуватися в готелі, і українські страви будуть коштувати дуже і дуже дорого. Кудись виїхати теж не вийде, оскільки доріг у нас як не було, так і немає. Тому, якщо ми платимо у тій самій Туреччині адекватні гроші, то ми розуміємо, за що. Ми отримуємо за ці кошти великий спектр послуг", - наголосила Васильєва.

Куди ж податися на травневі

Та поки до літа далеко, тож українці планують подорожі на Великдень. Мандрівник Євген Іхельзон вважає, що українці обиратимуть подорожі до країн, територіально близьких до нашої.

"Це всі країни Балкан, які зараз відкриті для нас. Це, звичайно, Туреччина (була) та Єгипет. На ці дні саме вони мають великий попит. На цей час всі подорожі стали дорожчими. Але так було завжди – на Великдень та травневі свята ціни зростають втричі. В Єгипті вони зростають через початок теплого сезону", - пояснив Іхельзон.

Та навіть після завершення локдауну у Туреччині тамтешні готелі дуже чекають на українців, оскільки країна втратила туристів із Росії.

"Українців у Туреччині дуже чекають, нас дуже добре тут приймають. Готелі дуже стараються, вони роблять ставку саме на Україну. В принципі, сезон має бути", - зазначила директорка туристичного оператора Ольга Пономарьова.

Популярним запитом серед українців стають Мальдіви.

"Українці полюбили Мальдіви. Особливо взимку це було видно дуже добре. Усі борти були закриті, потім подовжили польотну програму. Був чартер, що значно здешевило пакетний тур. Там є певні нюанси, але Мальдіви дуже добре продаються", - зауважила власниця та директорка турагенції Валентина Васильєва.

МальдівиФото: pixabay.com

Утім серед країн-улюблениць українських туристів почали з’являтися і ті, до яких раніше жвавого інтересу не було. Наші співгромадяни стали частіше подорожувати на Занзібар та до Кенії.

"Для нас відкриттям став Занзібар. Туди неможливо було потрапити протягом грудня, січня та лютого. Це країна, куди можна поїхати один раз, подивитися. Там теплий океан, добра кухня, а от серед готельної бази треба вибирати. Тому краще все планувати заздалегідь. Зараз популярною стала Кенія. У нас багатьох таке ставлення до Африки, що це країни третього світу. Я з цим не можу погодитися, бо зараз Кенія – це один із найбільш розвинених регіонів Африки. Це, здається, колишня англійська колонія. Там величний спадок залишили англійці: гарна архітектура, дивовижні готелі на узбережжі", - пояснила Васильєва.

Тест на ковід

Під час планування подорожі, незалежно від обраного напрямку, варто ретельно перевірити вимоги для іноземців та епідемічну ситуацію. Без негативного тесту на коронавірус наразі подорожувати майже неможливо. І поки одні слухняно сидять вдома та чекають на результат тесту перед очікуваним польотом, інші результат тесту просто купують. Виявляється, зробити це не так вже й складно. Поліція ж регулярно викриває підробників ПЛР-тестів. Лише нещодавно у Києві викрили працівника приватної лабораторії та його спільника, які продавали фальшиві довідки і сертифікати з потрібними "замовникам" результатами тестів на коронавірус.

Вартість довідок коливалася від 900 до 1800 грн, залежно від терміновості. Один із "ковідних бізнесменів" шукав осіб, які планували поїздку за кордон, та пропонував їм отримати довідку з негативним результатом тесту на COVID-19 без проходження обстеження. Другий - виготовляв довідку.

Не обійшло бажання нажитися на туристах і Буковину. Там 67-річний українець торгував підробними ПЛР-тестами. Він продавав їх громадянам, які бажали виїхати до країн Європейського Союзу. Допомагали йому дві працівниці туристичної фірми. Вони отримували копії документів та підробляли медичний сертифікат щодо відсутності коронавірусної інфекції.

Утім до таких хитрощів вдаються не тільки українці. З підробленими ПЛР-тестами намагаються в’їхати вже до нас громадяни інших країн. До прикладу, на Вінниччині прикордонники зупинили трьох мешканців Молдови, які мали несправжні довідки про тестування. Фальшивку помітили в автомобільному пункті пропуску "Могилів-Подільський".

Такі ігрища з законом та папірцями можуть закінчитися дуже і дуже поганими наслідками. У деяких країнах за підроблений тест можна потрапити до в’язниці. Якщо вам все ж пощастить уникнути відповідальності, але симптоми таки з’являться, то страхова компанія залишить вас сам на сам із хворобою… та фальшивою довідкою.

ПоліціяФото: pixabay.com

"Ви наражаєте на небезпеку себе та інших. Майже в усіх пакетних турах є ковідна страховка. Якщо в людини вже в готелі з’являться симптоми коронавірусу, а в неї виявиться підроблений тест (може, людина захворіла за день до подорожі), то страхова компанія жодних послуг надавати не буде", - роз’яснила Валентина Васильєва.

Туризм рівня 90-х

І хоча з початком 2020 року більшості українців довелося подалі заховати у шафи валізи, були і ті, хто не витримав суворих обмежень і подався на відпочинок. Минулоріч кордон перетнули 11 млн 250 тисяч людей. Протягом 12 місяців українці встигли відвідати 123 країни світу. У порівнянні з 2019 роком попит українців на закордонні подорожі впав майже втричі.

У Всесвітній туристській організації ООН підрахували, що за десять місяців минулого року міжнародний туризм втратив 935 мільярдів доларів і скотився до рівня 1990 року. До прибуткового рівня туризм зможе повернутися приблизно за чотири роки.

В українському ж Нацбанку називають більш оптимістичні числа. У НБУ кажуть, що цього року мандрівники витратять близько шести мільярдів доларів під час закордонних мандрівок. А вже у 2022 році витрати українців в інших країнах сягнуть докарантинного рівня.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни