RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Допит Протасевича бойовиками "ЛНР": як Кремль ізолює Лукашенка від України

Що тепер зміниться в і так прохолодних стосунках між Києвом і Мінськом

Володимир Путін та Олександр Лукашенко Володимир Путін та Олександр Лукашенко Фото: Getty Images

"У ЛНР заявили, що Протасевич зізнався у вбивстві мирних жителів Донбасу", - новини з такими заголовками в середу, 16 червня, раптом з'явилися в стрічках російських, білоруських і сепаратистських ЗМІ. Але, здавалося б, де фейковий "ЛНР" і до чого тут заарештований білоруський опозиціонер Роман Протасевич, якого схопила влада, насильно посадивши літак? Справа в тому, що влада Білорусі допустили так званих прокурорів "ЛНР" до допиту Протасевича. Сам цей факт вже викликає занепокоєння, адже раніше офіційний Мінськ офіційно не визнавав суб'єктність окупаційних адміністрацій Донбасу, а тепер, як виявилося - активно з ними співпрацює. Як такий фінт Олександра Лукашенка відіб'ється на україно-білоруських відносинах і що взагалі відбувається, розбирався "Апостроф".

"Звірячий вбивця"

Інформація про допит Романа Протасевича окупаційною владою, з'явилася на сайті, так званої, "генеральної прокуратури ЛНР" . На окупованих територіях Луганської області ще 27 травня - за лічені дні після арешту в Білорусі - завели справу стосовно Протасевича за його участь в бойових діях на Донбасі. А вже 1 червня в "ЛНР" звернулися до слідчих органів Білорусі з проханням провести з ним "слідчі дії".

У середу, 16 червня, бойовики повідомили, що під час допиту опозиціонера, отримали "неспростовні докази" причетності Протасевича до діяльності "Азова" і "звірячим вбивствам мирних громадян Донбасу в 2014-2015". "Прокурори" заявили, що ця інформація буде використана для підготовки позовів до ЄСПЛ і Міжнародний кримінальний суд.

Утім, розповіді окупантів про "карателів" з "Азова" і "звірячі вбивства мирних громадян" - стара пісня. Вона триває вже сім років війни. Однак весь цей час її виконували керівництво РФ та проросійські маріонетки на Донбасі, а не влада Білорусі. Тому показово, що подяку за те, що допит Протасевича в принципі відбувся, бойовики висловили особисто Олександру Лукашенку і КДБ Білорусі. А це вже прецедент, адже раніше такого співробітництва, принаймні прямого і публічного, у офіційного Мінська з бойовиками незаконних "республік" не було.

Український МЗС вже дав розпорядження посольству України в Мінську звернутися до білоруської влади за офіційними роз'ясненнями, але поки на питання: "що це було" влади Білорусі не відповіли.

Так що ж це було?

Для того, щоб відповісти на це питання, варто розуміти, а чи дійсно бойовики ЛНР допитували Романа Протасевича, і якщо допитували, то в якому форматі? МЗС Білорусі мовчить і ніяких деталей не повідомляє, однак за словами аналітика Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевича, події могли розвиватися за трьома сценаріями.

Перший - допит був. "Приїхали якісь люди з паспортами ЛНР або паспортами РФ і допитали Протасевича", - пояснює "Апострофу" Тишкевич.

Другий - "слідчі" ЛНР в Білорусь взагалі не приїжджали. "Були підготовлені деякі питання, які через російські слідчі органи були спрямовані в Білорусь з проханням білоруським слідчим задати ці питання", - додає Тишкевич.

Третій - не було ні допиту, ні фізичних візитів, а весь інцидент - просто гра в інформаційному полі: захотіли - написали.

"Реально незрозуміло, чи був допит або його не було, - коментує ситуацію "Апострофу" журналіст з Білорусі Денис Стаджі. - Це чисто інформаційна гра: не так уже й Лукашенко прагне щось показати Путіну, щоб пускати до себе людей з "ЛНР". Тим більше, що таким чином він демонструє відсутність суверенітету у себе. Та й не настільки Лукашенко хоче зіпсувати відносини з Україною, хоча вони і так вже дуже погані, щоб пускати до себе "ЛНР" допитувати Протасевича".

Але незважаючи на те, який з цих трьох варіантів стався в реальності, в будь-якому випадку у Білорусі буде посилюватися конфлікт з Україною.

"Якщо візит справді був, то це реальна проблема і де-факто визнання права структурам бойовиків іменуватися слідчими органами. Це, природно, викличе напругу у відносинах із Україною. У такому випадку, Мінськ може визнавати бойовиків і йти далі на конфлікт, або заперечувати до останнього", - зазначає Тишкевич.

"Хоча Лукашенко і не легітимізує утворення на Донбасі прямо, але таким чином показує, що готовий йти на поступки, які цікаві Москві, - додає в коментарі "Апострофу" глава Ради зовнішньої політики "Українська призма" Геннадій Максак. - Можливо, це була частина пакетних угод при зустрічі з Путіним. Це ще один елемент лояльності до Росії, який намагається показати Білорусь в публічному полі".

Але якщо "слідчі" з "ЛНР" не приїжджали в Білорусь, це все одно конфлікт.

"Якщо візиту не було і питання Протасевичу були передані через російські слідчі органи, то це та ж сама проблема, тільки вид збоку. Якщо ж вся ця активність знаходиться просто в інформаційному полі, то розтяжка для Мінська ще більш цікава. Кураторами луганських бойовиків з боку РФ є ФСБ. І навіть якщо Мінськ говоритиме, що допиту не було, це означає фактично звинувачувати ФСБ у брехні. І тут вже конфлікт з Росією і все одно конфлікт з Україною", - пояснює Тишкевич.

А зростання напруженості в україно-білоруських відносинах, який неминуче настане після цього інциденту - однозначна вигода для Москви.

"Росія ставить максимально на те, щоб ці відносини погіршилися до стану неповернення. Український ринок для Білорусі - це певний компенсатор російського ринку, як взагалі-то і білоруський ринок для України. І в разі торгової війни є можливість грати на перекидання експорту з російського на український ринки і навпаки. Але для Росії критично важливо, щоб зникла подушка безпеки у вигляді українського ринку, тому що тоді можна заганяти Білорусь далі в інтеграційну пастку", - резюмував Тишкевич.

"Нам дуже болісно давалася відмова від економічних відносин з Білоруссю, оскільки 5 мільярдів товарообігу це великий показник. І ми намагалися маневрувати. Але я думаю, тепер Україна буде більш солідарна з тими економічними і персональними санкціями, які пред'явить Білорусі США і ЄС", - додає Максак.

І вибратися з санкційної ями Білорусі буде вже не просто, адже посередника в особі України вона втратить.

"Для Росії важливо, щоб Мінськ не мав можливості знайти в особі України в майбутньому посередника в діалозі з деякими країнами ЄС. У такому випадку РФ для Білорусі залишається чи не єдиною країною, яка буде піднімати білоруське питання в ЄС і США", - відзначає Тишкевич.

Щодо самого Романа Протасевича і перспективи передачі його в "ЛНР" для "суду", то експерти, які були опитані "Апострофом", в такий сценарій не вірять.

"Реальних наслідків з видачею його в "ЛНР" це мати не буде", - резюмував Геннадій Максак.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів