RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Перепочинок для Путіна: що утримує РФ від ядерної війни

Москва спробувала заспокоїти Захід і знизити градус протистояння

Москва спробувала заспокоїти Захід і знизити градус протистояння Росія веде гібридну війну, щоб уникнути ядерної, але досягти тих же результатів й капітуляції Заходу Фото: EPA/UPG

В інтерв'ю британському виданню Financial Times екс-глава Адміністрації президента Росії і нинішній Спеціальний представник президента РФ з питань природоохоронної діяльності, екології і транспорту Сергій Іванов, розмірковуючи про ймовірність третьої світової війни, заявив, що "всі достатньо розумні, щоб не доводити ці речі до гарячої війни". Між тим, холодну, пропагандистську, інформаційну війну Іванов назвав життєвим фактом. "Апостроф" поцікавився у експертів, чи є такі заяви Іванова кроком Москви назад в її риториці і визнанням того, що Росія не цурається використовувати пропаганду у своїх цілях.

Володимир Огризко, дипломат, екс-міністр закордонних справ України (2007-2009):

Тверезо мислячий політик, якщо у нього залишилася хоч крапля здорового глузду, розуміє, що переклад спорів у гарячу фазу тепер — особливо якщо мова йде про такі країни, як США і Росія — загрожує занадто жахливими наслідками. Тому очевидно, що люди навколо Путіна, думаю, зроблять все можливе, якщо у нього навіть станеться надто серйозний прорив "в космос", щоб притримати ці пориви і привести їх до норми.

Я не думаю, що Росія, навіть маючи такий режим, як сьогодні, піде далі шантажу і блефу. Це у них чудово виходить. А от все, що йде після це — особливо враховуючи теперішній стан російської економіки і російського війська, яке далеко не настільки потужне порівняно з арміями країн НАТО, — тут, я думаю, очевидно, що вплутуватися в таку ситуацію — самогубство.

Тому невипадково зараз про це починають говорити різні російські "балакучі голови". Тому що це, мабуть, сигнал до того, що Путін дасть задній хід і його участь, до речі, в "нормандському форматі" в Берліні засвідчило, що йому вкрай потрібно трошки охолодити ситуацію, продемонструвати, що він на щось здатний, спробувати таким чином уникнути продовження санкцій, дати собі перепочинок і вийти з тих глухих кутів, у які він сам себе загнав. Тому на цьому тлі заява Іванова — цілком логічна.

Якщо Путін визнав, що Росія захопила Крим, якщо Путін визнав, хоч і опосередковано, що є російські війська на Донбасі, чому не визнавати очевидних речей, якщо йде психологічна, інформаційна та будь-яка інша війна проти Заходу?! Якщо вже доведено, що відбуваються хакерські атаки на чинного кандидата в президенти США, про що вже далі говорити? Не потрібно ховати те, що вже заховати неможливо. Не визнавати речі, які існують, — значить, тільки підсилювати враження, що режим неадекватний. Доводиться визнавати.

Григорій Перепелиця, директор Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при МЗС України:

Рішення про широкомасштабну війну приймаються вищим політичним керівництвом в результаті засідання Ради безпеки РФ, головою якого є президент. Кінцева відповідальність лежить на президенті. А схвалює це рішення Рада Федерації РФ.

Іванов мав на увазі, що не варто доводити цю конфронтацію до початку війни між США і Росією, тобто до ядерної війни. Думаю, що інцидент, аналогічний тому, коли Туреччина збила російський літак, до війни не приведе, тому що всі розуміють, що, якщо почнеться війна між США і Росією, велика ймовірність, що РФ використовує ядерну зброю, про що неодноразово попереджали представники військового істеблішменту Росії. Та й сам Путін натякав, що Росія розв'яже війну із застосуванням ядерної зброї, якщо в ситуацію втрутяться країни НАТО.

Країни НАТО не можуть (першими) використовувати ядерну зброю, тому що таке рішення може бути ухвалене лише у разі активації Статті 5 (Статуту НАТО) колективної оборони, а воно приймається консенсусом. Тому це практично неможливо. Вони бояться навіть визнати стан холодної війни з Росією.

Іванов визнає факт гібридної війни, яку розв'язала Росія. І вони ведуть саме таку, гібридну, війну, щоб уникнути ядерної, але досягти приблизно тих же результатів і капітуляції або істотних поступок Заходу. Вони ведуть тільки гібридну війну і не хочуть виходити за її рамки. Росіяни можуть використовувати різні інциденти, збити літак або два, але не збираються вести конфлікт середньої або високої інтенсивності.

Олександр Гольц, російський військовий оглядач, заступник головного редактора "Щоденного журналу":

Іванов говорить битим словом, що холодна війна стала реальністю, що Росія і Захід вступили в стан холодної війни. Дійсно, ситуація, коли існує холодна війна, військове протистояння, завжди чревата можливістю переростання в гарячу. І він хотів сказати, що у російського керівництва вистачить розуму не доводити справу до гріха. Уся попередня холодна війна і складалася з епізодів нагнітання і заспокоєння.

Давайте згадаємо заяви Володимира Володимировича Путіна, що в момент приєднання Криму він розмірковував про оголошення підвищеної боєготовності російських стратегічних ядерних сил, його реакцію на пуски ракет "Калібр" 7 жовтня 2015 року, коли він сказав, що у них є не тільки інструмент, але і політична воля його використовувати! Власне, на сьогоднішній день військова міць, вже як до неї не ставитися, є головним, якщо не єдиним зовнішньополітичним інструментом Москви. І далі ми вступаємо у дуже хитку сферу про те, з якою розумністю цим інструментом будуть користуватися.

Читайте також

Ресурси Росії вичерпуються: як Путін намагається отримати від Китаю гарантії

І Україна, і Росія зараз відчувають брак ресурсів, і тому активно шукають допомоги в інших країнах

Від Парижу до Будапешта: навіщо Сі влаштував турне по Європі

Китаю дуже важливо закріпитись у Європі на тлі протистояння зі США

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok