RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Імпічмент Трампа може призвести до ще більш жахливих подій у США - політолог Дейн Уотерс

Двопартійна система в США, схоже, себе вичерпала

Двопартійна система в США, схоже, себе вичерпала Дейн Уотерс Фото: youtube.com

Демократи готуються вже вдруге оголосити імпічмент президенту США Дональду Трампу за "підбурювання до заколоту". У понеділок, 11 січня, Палата представників Конгресу США оприлюднила проект вирішення, що починає процес проголошення імпічменту. Тим не менш, ця історія не стане на заваді висуванню Трампа в президенти у 2024 році, якщо він все ж таки вирішить балотуватися. Є інша небезпека: оголошення імпічменту може ще більше розпалити прихильників Трампа. Про те, навіщо демократи вирішили "наздоганяти" Трампа і які це може мати виклики, "Апострофу" розповів ДЕЙН ВОТЕРС – відомий американський політтехнолог-республіканець, письменник, який працював в адміністрації Джорджа Буша-старшого, але відмовився підтримувати Дональда Трампа під час виборів 2020 року.

- Twitter назавжди забанив американського президента Дональда Трампа через його висловлювання. Вважається, що вони привели до штурму Капітолію. На вашу думку, чи може корпорація, яка керує соціальною мережею, мати монополію на регулювання інформації, яка має прямі політичні наслідки? Чи це повинна регулювати держава?

- Будь-яка приватна корпорація, включаючи Twitter, має право регулювати інформацію, яка з'являється на її платформі. Приватні корпорації мають право банити людей, якщо вважають, що інформація порушує політику соцмережі і виходить за рамки того, що вважається прийнятним на цій платформі.

Якщо когось забанили і він вважає, що це невиправдано, він може звернутися до суду, аби там скасували дії корпорації – така ось система важелів та противаг.

Американський уряд не повинен мати права регулювати свободу мовлення на публічних платформах. Це не стосується випадків, коли інформація порушує особисті свободи людини чи групи або несе загрозу безпеці громадян. Але в такому разі, якщо уряд обмежить свободу слова в тому ж Twitter, то уже корпорація може звернутися в суд.

- Чи згодні ви з думкою про те, що захоплення будівлі Капітолію, а також події і заяви, які їх супроводжували, були результатом невчасної і неефективної відповіді американських секретних служб і політиків на дії росіян в 2016 році?

- За президентства Трампа Путін не поніс відповідальності за свої дії, а смертельний штурм Капітолію – це все ж таки провина Трампа. Його дії від того дня, коли він був обраний президентом, створили середовище, в якому така катастрофічна й мерзенна подія стала можливою. Трамп має понести відповідальність і всі причетні також.

Але також мало хто сумнівається, що Росія допомогла Трампу перемогти на виборах 2016 року, і, отже, як наслідок, вони несуть відповідальність за те, що відбулося в Капітолії.

- Чи порвуть республіканці із Трампом після того, як його "ставка на вулицю" не зіграла?

- Республіканці спробують обмежити свої відносини із Трампом, але зробити це так, аби не позбутися бази виборців, які його підтримують. На жаль, політики, які захочуть балотуватися в президенти через 4 роки, наприклад, Тед Круз, намагатимуться заручитися підтримкою прихильників Трампа і створити враження, що ті важливі. Саме тому, на мою думку, Круз підтримав оскарження результатів виборів.

Я був республіканцем усе своє життя. Але зараз прийшов час нашій політичній системі змінитися. Якщо президентство Трампа і мало щось позитивне (хоч мені й непросто так казати), то це те, що його дії дали зрозуміти, що прийшов час з'явитися в США новим партіям. Що сила біпартійності республіканців і демократів має бути нівельована. Дві основні політичні партії просто не можуть представляти погляди 350 млн американців. Також прийшов для США час використовувати референдуми на загальнонаціональному рівні для вирішення суперечливих питань. Це зменшить ймовірність того, що обиратимуть екстремістів типу Трампа.

- Є така думка, що ліві радикальні соціалісти отримають шанс відновити свою репутацію всередині Демократичної партії, а Байден не повинен допускати ліво-радикалів на ключові посади в своїй адміністрації. Ви згодні з цим?

- Я думаю, що Байден розуміє важливість керування "посередині", зважаючи на те, як важливо це для зцілення країни. Це буде складно і крайні елементи обох політичних партій лишатимуться проблемою. Але я маю надію, що Байден зможе об'єднатися із центристськими республіканцями та демократами, аби відбудувати Америку й обмежити насилля, яке демонстрували екстремісти.

- Зараз демократи у Палаті представників спішно готують документи для другого імпічмента Трампа – через штурм Капітолію. Але голова більшості у Сенаті Мітч Макконнелл сказав, що він не буде розглядати позов про імпічмент раніше 19 січня, тобто останнього дня перебування Трампа у Білому домі. Таким чином, імпічмент може бути проведений уже пост-фактум, наприклад, навесні. На вашу думку, чи вплине це на спробу Трампа висунутися в президенти в 2024 році?

- З точки зору закону, це не стане перешкодою для того, щоб Трамп міг взяти участь в перегонах 2024 року. Хіба що Сенат винесе особливий вирок і заборонить йому очолювати Офіс президента в подальшому. Але я вважаю, що це вкрай малоймовірно, зважаючи на те, як республіканці не хочуть позбутися групи політичної підтримки Трампа. Більш того, якщо сенатори забанять його в можливості очолити Офіс, то це ще більше розпалить його базу прихильників. І я вважаю, що можливий навіть вищий рівень насилля.

З політичної точки зору, через цей імпічмент Трамп стане ще більш популярним серед своїх прихильників. Він буде розкручувати думку, що ліві знову його переслідують і почали імпічмент, аби прикрити "вкрадені" вибори, хоча я вважаю, що перемога Байдена була чесною та законною. Але дії Палати представників і її голови Ненсі Пелосі можуть ще більше розпалити ситуацію і, можливо, призведуть до того, що екстремісти із електоральної бази Трампа будуть робити ще більше незаконних і жахливих речей.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним