RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В "Газпромі" запустили пропаганду для Європи з однією метою - Михайло Крутіхін

У Росії дуже б хотіли підняти для країн ЄС ціни на газ

У Росії дуже б хотіли підняти для країн ЄС ціни на газ Михайло Крутіхін Фото: facebook.com

У ЗМІ протягом останніх днів регулярно з'являються матеріали про те, що "Газпром" призупиняє наповнення газових сховищ (ПСГ) в Європі. При цьому робиться акцент на тому, що ПСГ в країнах ЄС зараз нібито спустошені після холодної зими. Про те, чому мова йде про інформаційну війну з боку Кремля, а також про те як Росія намагається підвищити ціни на газ і дати сигнал своєму лобі серед європейських чиновників, в інтерв'ю "Апострофу" розповів експерт в сфері енергетики, партнер консалтингової компанії RusEnergy Михайло Крутіхін.

- В деяких російських інформагентствах, а після цього - і в деяких західних ЗМІ, останнім часом активно розкручується інформація про те, що російський "Газпром" призупинив закачування газу в сховища Європи. При цьому, незважаючи на появу таких новин, немає якихось офіційних повідомлень з боку російської влади. Чи є це шантажем ЄС, демонстрацією газопровідної сили Росії?

- Насправді ми не знаємо, наскільки заповнені потужності, які "Газпром" орендує або володіє в Європі у вигляді підземних газосховищ. Ми не знаємо, скільки там накопичено газу, але обсяг може бути значним - і "Газпром" міг припинити наповнення сховищ просто тому, що в цьому немає необхідності. Ми не знаємо причини.

Але ми бачимо, що "Газпром" дійсно зменшував прокачування газу. Наприклад, через Україну обсяг впав на 5,8 млрд кубометрів газу в порівнянні з попереднім роком. Через Польщу трохи збільшився - на 3,5 млрд кубометрів. Але "Північний потік-1" був завантажений менше, ніж на 50%. Тому "Газпром" став прокачувати в Європу менше газу, ніж зазвичай. Але спекулювати на тему шантажу Європи або чогось ще без доказів я зараз не можу.

- На російському "Інтерфаксі", зокрема, є інформація, що через холодну зиму сховища порожні і Європі зараз вкрай потрібен російський газ.

- Ні, я вважаю, що ця паніка передчасна. По-перше, ми бачимо, що в цьому році дійсно менше накопичено газу в сховищах - менше середнього за останні п'ять років. Але все одно кількість газу залишається в тому "коридорі", який був за останні 10 років. Так що ніякої трагедії я в цьому не бачу. І друге - ще раз повторю - ми абсолютно не бачимо цифри, скільки газу "Газпром" вже закачав в свої потужності в Європі.

Газосховища є на українській території - на заході країни, хороші, потужні. І Україна вже накачала туди 17 млрд кубометрів газу для того, щоб забезпечити попит в пікові зимові холоди. В Європі є багато підземних сховищ газу, які використовуються теж як резерв під час опалювального сезону. "Газпром" є одним з власників таких потужностей, а частину він орендує.

- Ви згадали про українські ресурси. Чи можна сказати, що якщо "Газпрому" прийде в голову "перекрити вентиль", то Україна зможе рятувати Європу в холодну зиму.

- Навпаки, я думаю, що накопиченого газу буде недостатньо. Швидше, Україна буде отримувати підземний газ і зі своїх підземних сховищ, і з Європи. У сховищах зараз накопичено 18 млрд кубометрів, і хоча накопичення буде ще тривати до зими, цього, а також власного видобутку 20 млрд кубометрів на рік буде недостатньо для внутрішнього користування. Так що Україна все одно буде купувати газ у європейських компаній.

- Пишуть росіяни і про дефіцит скрапленого газу на ринку. Це правда?

- Ні, це перебільшення. Його зараз на ринку досить. Єдина проблема, що трейдери його в основному направляють в Азію, де ціни піднялися дуже високо і є хороший попит. Через це в Європі утворився невеликий дефіцит скрапленого газу. А оскільки "Газпром" не збільшує свої поставки, то і норвежці не надто збільшують поставки. Через що в Європі зараз дуже зросли ціни на газ і наразі перевищили $ 500 за 1 тис. кубометрів.

- Якщо запустять "Північний потік-2", дефіцит газу в Європі зменшиться?

- Навіть без "Північного потоку-2" потужності газопроводів, які йдуть з Росії в бік Європи в 1,5 і навіть в 2 рази більше, ніж Європі потрібно газу. Тому чи є "Північний потік-2" чи ні його - попит в Європі анітрохи не зміниться.

- Парадоксальна ситуація, але "Інтерфакс" пише, що Росія припинила прокачування газу в Європу, тому що в Європі сховища "спустошені повсюдно", але "заповнення російських майданчиків для компанії - безумовний пріоритет"...

- Давайте я не буду коментувати все, що пише "Інтерфакс". Тому що я бачу, що все, що там написано, отримано з каналів "Газпрому", Там немає ніяких незалежних думок. І давайте розглядати цю інформацію як газпромовскую пропаганду без опори на якісь достовірні джерела. Я не виключаю, що головна мета цієї пропаганди якраз підвищити ціни в Європі на газ, щоб "Газпром" більше отримував за свої поставки.

Досить почитати корпоративний журнал "Газпром" - там що ні стаття, то газпромівська пропаганда, яку потім проектують деякі російські видання. Крім того, ми розуміємо, що в Європі є велике лобі "Газпрому", яке працює в інтересах російської компанії і російського уряду. Це так звана "шрьодерізація". І продажні політики, і проплачені ЗМІ - все це є в Європі.

- Зважаючи на ситуацію, що робити Україні?

- Заповнювати сховища і укладати договори про постачання газу до європейських трейдерами - на майбутнє.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним

Новини партнерів