RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Для реінтеграції Донбасу необхідно проводити поетапні вибори - Скоцик

Щоб реінтегрувати окуповані території, Україні варто розглянути можливість поетапного проведення виборів в тих громадах, які хочуть повернутись в Україну. Про це в інтерв’ю "Обозревателю" заявив лідер Аграрної партії Віталій Скоцик.

"Коли ми працюємо на Донбасі, проводимо аграрні форуми, у залі присутні до 30% мешканців окупованих територій. Вони втомилися від війни. Є низка громад, які хотіли б повернутися до України. Тому без загальних виборів на Донбасі можна поступово проводити вибори в таких громадах", - зазначив Віталій Скоцик.

А для звільнення Криму, на думку політика, Україні потрібно реінкарнувати «будапештський» формат.

"Потрібне поєднання зусиль мінського процесу і нормандського формату (якщо він збережеться після виборів у Франції). І, звичайно, ми маємо реінкарнувати формулу Будапештського меморандуму. США, Велика Британія, Україна та РФ мають сісти за стіл переговорів і спробувати знайти інший формат, який змусить Росію залишити Крим", - говорить політик.

За його словами, щоб врегулювати конфлікт, потрібно враховувати його причини, а це далеко не лише імперські амбіції, адже з економічної точки Крим для Росії, як валіза без ручки.

"Без української води, без української енергетики Крим для Росії – це 2 млрд доларів збитків на рік. Водночас, це далеко не просто імперські амбіції, там є велика економічна складова, пов’язана з перспективами видобутку газу. Окупація Криму відбулася тоді, коли Україна мала підписати великий газовий контракт з ExxonMobil. Ми реально змінювали ситуацію з ринком газу на континенті. Згадаємо ситуацію з родовищами сланцевого газу на Донбасі, у першу чергу в Слов’янську. Саме там було одне з найзапекліших протистоянь. І це також треба враховувати", - говорить Віталій Скоцик.

За словами політика, щоб втілити цей план, потрібна політична воля. У сьогоднішнього парламенту її немає.

"Депутати мають закритися у Верховній Раді й вибудувати стратегію щодо Донбасу. Сьогодні вони цим не переймаються абсолютно. Вони й на роботу не ходять", - каже Віталій Скоцик.

Політик наголосив, що затягування з вирішенням проблеми лише погіршує позиції України.

"Якщо ти хочеш виграти, ти не можеш торгувати. Історія не знає фактів, коли країна, яка мала озброєний конфлікт, вела торгівлю з супротивником. Бо ці гроші насичують економіку того, хто з тобою воює. Це парадокс, який вразив усю світову спільноту. Але Донбас – це наші території. Тому ключове завдання – завершити війну й інтегрувати ці території до української економіки", - говорить Віталій Скоцик.

Він зауважив, що блокада Донбасу "викрила низку цинічних афер нинішньої влади". Як вважає політик, уряд та парламент, що нездатні забезпечити енергетичну безпеку, мають звільнити місце більш професійним людям.

"Нас постійно лякають дестабілізацією, але під таким прикриттям можна робити будь-які афери. Блокада витягла на поверхню вугільну аферу. Уряд ще раз показав, що він не здатен забезпечити енергетичну незалежність держави. Більше того, він ще й нажився на цьому разом з олігархами. Ми вже маємо політичну дестабілізацію – через суцільні афери, завдяки яким грабують український народ", - резюмував Скоцик.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ПолітикаВлада
Теги: