RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Білий,бізнес, чорний кеш: як в Україні хочуть збільшити проблем "незручним" підприємцям

Закон, яким передбачено створення так званого "клубу білого бізнесу", несе в собі корупційні ризики.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Читайте також: У Раді виправдовуються, чому треба підвищити тариф на світло під час війни

Верховна Рада нещодавно ухвалила в першому читанні законопроєкт, згідно із яким буде створено список "білого" бізнесу, до якого зараховуватимуться підприємства, які сплачують податки на рівні, що перевищує середній по галузі, не мають податкової заборгованості, суперечок з податковою, а також не перебувають під санкціями.

"Найперша умова, яка висувається до бізнесу, - відсутність податкової заборгованості і порушень, - сказав у розмові з "Апострофом" експерт CASE Україна Володимир Дубровський. - В наших умовах це насамперед означає не те, що підприємство є сумлінним платником податків, а те, що воно вміє добре домовлятися з податківцями".

За його словами, фіскали можуть без проблем знайти якісь порушення у будь-якого підприємства, незалежно від того, наскільки сумлінно воно сплачує податки. Тож якщо, наприклад, компанія відстоює свої інтереси, подаючи до суду на податкову, вона ніколи не потрапить до "клубу білого бізнесу".

"Тож отримати доступ до можливостей, які надає закон, зможуть тільки ті підприємства, які перебувають в добрих стосунках з податковою. А "податкові няні", передбачені законом, - це, по суті представники, через які підприємствам, які бажають залишатися в клубі, пропонується "заносити", - каже експерт.

Окрім того, майбутній закон дасть можливість уряду та податковій розділити бізнес-спільноту і в такий спосіб маніпулювати нею для гальмування реформ.

"Сьогодні рівень довіри до податкової служби з боку бізнесу дуже низький, - говорить Володимир Дубровський. - І сьогодні досить гостро стоїть питання про її повне перезавантаження - у Верховну раду навіть поданий відповідний законопроєкт, який одностайно підтримується всіма бізнес-асоціаціями. Податківці, звичайно, виступають проти. А "клуб білого бізнесу" може виступити інструментом розділення бізнесу на "білих", які більш менш задоволені чинним станом справ і бояться виступати проти податкової, та підозрілих "чорних". Це дасть в руки податківцям аргумент, що змін на краще вимагають тільки недобросовісні бізнесмени, а "білі" - всім задоволені".

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт №11084 про так званий "клуб білого бізнесу", який стосується податкових перевірок.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": В Україні поділять платників податків: як це позначиться на бізнесі

  • Вас також може зацікавити:

Російські активи – це соковитий плід, який низько висить – заступник міністра юстиції

Бюджетний пазл складається? Чи вистачить грошей на пенсії і субсидії у 2024 році

Одні – "білі", всі інші – "чорні"? Чому ініційований владою "Клуб білого бізнесу" несе загрозу