RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Розпочався Великий піст: історія, традиції і заборони

У православних і греко-католиків 27 лютого розпочався Великий піст, який завершиться 16 квітня святкуванням Великодня.

Великий піст - найдовший з багатоденних постів, встановлених церквою. Тривалість його разом зі Страсною седмицею - 48 днів. Пост або говіння - це відмова не тільки від певної їжі, але й від усіх шкідливих звичок і веселощів.

Великий піст був встановлений в перші століття християнства в пам'ять про те, як сам Ісус Христос 40 днів постився, голодуючи в пустелі, перед виходом на проповідь. Мета посту - підготувати людину до святкування найвизначнішого свята в році - Великодня. Великдень визначається за правилом, яке було встановлено на Першому Вселенському Соборі (325 р.), в місті Нікея. Згідно йому Великдень святкують у першу неділю після весняного повного місяця і після іудейської Пасхи.

Великий Піст ділиться на чотири частини:

1. Чотиридесятниця, 40 днів

2. Лазарева Субота, 1 день

3. Вхід Господній в Єрусалим, 1 день

4. Страсний Тиждень, 6 днів

Чотиридесятниця нагадує нам про 40-а днями які Ісус Христос провів у пустелі, готуючись до проповіді. Тому і ми під час посту готуємося до Великодня і християнського життя взагалі, молитвою і боротьбою з нашої гріховністю.

Страсна седмиця (тиждень) це останній тиждень Великого Посту. Цей тиждень присвячено спогадам про страждання, смерть на хресті та поховання Ісуса Христа. Це жалобний період. Всі дні Страсного Тижня називаються Великими: Великий Понеділок, Великий Вівторок і так весь тиждень.

Протягом усього посту віруючий повинен повністю відмовитися від таких продуктів, як м'ясо (яловичина, свинина, птиця), молоко, сир, масло, сметана, яйця, жир.

Під час найсуворішого посту можливі винятки: рослинне масло і виноградне вино вживаються по суботах і неділях (крім Суботи на Страсній седмиці). Рослинну олію дозволяється їсти в дні пам'яті найбільш шанованих святих.

Риба дозволяється на Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня) та у Вербну неділю (в 2017 році 9 квітня). В Лазареву суботу (у 2017 року 8 квітня) дозволяється рибна ікра. У страсну п'ятницю (в 2017 році 14 квітня) не можна їсти до виносу плащаниці.

Не дотримуватися посту можуть люди похилого віку, хворі, маленькі діти, вагітні та кормлячі жінки, а також люди, які знаходться у подорожі. При цьому в церкві закликають не плутати піст і дієту, взазначаючи, що головне в піст – молитва, духовне очищення і вдосконалення себе в намаганні уподібнитися Христу.

Під час Великого посту можна вживати:

- домашні заготовки: соління і квашення, мариновані овочі та ягоди, соки та варення;

- заморожені і свіжі овочі, фрукти та гриби, а також горіхи, бобові, насіння, сухофрукти;

- зелень і прянощі у всіх видах: вони здатні урізноманітнити будь-які страви.

- пісні продукти: соєвий майонез, йогурт, молоко, сир і творог, а також пісні спеціальні солодощі (які тільки недавно з'явилися на прилавках супермаркетів);

- крупи, хліб і хлібобулочні вироби, які не містять здоби.