RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Всеправославний Собор: The Economist вказав на великий промах РПЦ

Британське видання The Economist вважає, що через рішення Московської церкви не приїжджати на Крит патріарх Кирило втратив важелі впливу на свого константинопольського колегу — Вселенського патріарха Варфоломія І.

Про це пише журналіст "Апострофу" в огляді західних ЗМІ.

"Парламент України офіційно закликав Варфоломія I (який як Вселенський патріарх для Православного Християнства є першим серед рівних) визнати і допомогти створити цілком незалежну православну церкву в цій країні", — зазначає видання у блозі під назвою "Коли православні лідери збираються на Криті, Україна закликає до незалежної церкви".

На думку The Economist, такий поворот подій став великим розчаруванням як для Кремля, так і для Московської патріархії: "Патріарх Московський вже попередив Варфоломія I, що будь-який крок у напрямі, щоб відокремити Україну від Московської влади, буде мати руйнівні наслідки для відносин між двома найбільш важливими православними християнськими центрами — Константинополем і Москвою".

Нагадаємо, в неділю 20 червня на Криті розпочався Всеправославний Собор, в якому беруть участь представники 10 з 14 Православних Церков. В Соборі не беруть участь представники Московського патріарха, в тому числі предстоятель РПЦ, патріарх Кирило (Гундяєв). На Соборі може бути розглянуто питання об'єднання українських православних Церков і визнання автокефалії української Церкви.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофу": Московський патріархат застряг у Темних віках.