RU  UA  EN

пятница, 19 апреля
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Политика

Помочь Вооружённым Силам Украины! Ссылка для переводов

Мнение

​Відновлення територіальної цілісності України: чого чекати від коаліції?

Позачергові вибори до Верховної Ради України стали виконанням третьої, після підписання Угоди про асоціацію з ЄС та обрання нового глави держави, вимоги Майдану. Затамувавши подих, суспільство, яке стає все більш роздратованим результатами діяльності нової влади, стежить за коаліціадою та публічними політичними чварами між політиками, що тривають вже четвертий тиждень. При цьому відповідей на деякі актуальні питання сьогодення поки що не проглядається. Одним з найбільш нагальних викликів для України безсумнівно є агресія Росії та відновлення територіальної цілісності країни.

В оприлюдненому 15 листопада цього року на сайті партії «Блок Петра Порошенка» проекті коаліційної угоди питанню Криму, м. Севастополь і тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей приділено «аж» 10 пунктів в розділі VI «Реформа системи національної безпеки та оборони». Стосуються вони в основному мінімізації наслідків агресії Росії. Зокрема, йдеться про доволі реалістичні речі, такі як «подання міжнародних позовів проти Російської Федерації», «забезпечення юридичного захисту законних інтересів кримсько-татарського народу та громадян України інших національностей», «цільові програми підтримки різних вікових, етнічних, соціальних та інших груп населення», інформаційну політику, статус вимушених переселенців. Поряд з цим низка положень носить суто декларативний характер, зокрема щодо «протидії діяльності окупаційних влад Криму та Севастополя, а також незаконних терористичних угруповань, які діють на території Донецької і Луганської областей», «забезпечення повного дотримання міжнародних норм і правил, встановлених щодо окупованих територій», «заходів щодо стимулювання закріплення складу населення», «вдосконалення законодавства, що регулює економічну діяльність на тимчасово окупованій території» тощо.

Водночас в проекті коаліційної угоди не міститься жодних кроків, спрямованих на відновлення status quo, яке існувало до анексії Росією Криму. Натомість під час виборів та після них риторика спікерів політичних партій, які скоріш за все сформують коаліцію у Верховній Раді та Уряді України, з цих питань відрізняється кардинальним чином. Найбільш пацифістську позицію займає політичний проект Президента України Петра Порошенка, найбільш радикальну – партія Олега Ляшка.

На фоні посилення тенденції до уніфікації позиції провідних країн світу щодо агресії Росії та беззастережне визнання ними територіальної цілісності України така позиція провладних партій виглядає як мінімум дивною. Найбільш яскраво на користь цієї тези свідчать результати саміту Великої Двадцятки, який відбувся 15-16 листопада в Австралії, та посилення публічного тиску суспільств окремих держав-членів ЄС, зокрема Чехії та Угорщини, на своїх «проросійських» лідерів.

Щоб розраховувати на повноцінну підтримку міжнародної спільноти, слід забезпечити узгодження та реалізацію власної послідовної стратегії щодо відновлення контролю законної влади на всій території країни. Крім того, мільйони громадян України, які проживають в Криму, м. Севастополь та тимчасово окупованих територіях Донбасу, очікують рішучих практичних кроків з боку центральної влади України. Водночас відсутність цілісного бачення, яким чином та в які терміни влада збирається повертати втрачені в результаті агресії Росії території, а також яким чином буде забезпечувати права своїх громадян, що потерпають від окупації, може на тривалий час відштовхнути їх від Києва.

Враховуючи це, при доопрацюванні Коаліційної угоди слід узгодити конкретні соціально-економічні, правові, політико-дипломатичні, гуманітарні, воєнні та інші заходи, спрямовані на захист України від можливих зазіхань російської сторони на інші території України та на створення передумов для повернення тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей, а також Криму та м. Севастополя до складу України. При цьому важливо забезпечити, щоб і в публічній риториці керівництво держави та представники парламентських партій, які невдовзі сформують коаліцію та Уряд, говорили єдиним голосом, а не врізнобій. Лише за таких умов можна буде розраховувати на дієву підтримку США, ЄС та інших партнерів України, а також на зростання проукраїнських настроїв на тимчасово окупованих територіях.

Читайте также

Новый закон о мобилизации: что изменится для украинцев

После нескольких месяцев дискуссий Верховная Рада все-таки приняла многострадальный закон

В Верховной Раде сложилась досадная ситуация вокруг законопроекта о мобилизации – нардеп Ирина Фриз

Нардеп Ирина Фриз рассказала о том, как Верховная Рада рассматривает законопроект о мобилизации

Шило в браслете: сможет ли скандальный чиновник избежать наказания

Сотрудник СБУ, близкий к Офису президента, вряд ли рискует угодить за решетку