Лайм

А чи була магія? Відомі фокуси Девіда Копперфільда, які вдалося розгадати

Найуспішніший ілюзіоніст планети святкує свій 64 день народження

Один з найвідоміших ілюзіоністів світу Девід Копперфільд (Давид Коткін), який колись претендував на роль чарівника, вже давно залишив велику сцену. Кажуть, сьогодні він живе на Багамах і на публіці з'являється вкрай рідко. Шоу з мільйонами глядачів у всьому світі залишилися позаду, але ключі до своїх вистав фокусник досі зберігає в таємниці.

Ні для кого не секрет, що в своїх ілюзіях, крім спритності рук, Копперфільд використовував новітню на той час техніку освітлення та інші технології. З їх допомогою перед глядачами зникали цілі поїзди та навіть статуя Свободи. Вони ж допомагали фокуснику переміщатися в просторі та взлітати в повітря. 16 вересня Копперфільд, онук корінних одеситів, святкує свій 64-й день народження. До цієї дати ми вирішили згадати кілька відомих його ілюзій, які вдалося розгадати.

Девід Копперфільд Фото: Getty Images

Польоти Девіда Копперфільда

Мало які виступи Девіда Копперфільда обходилися без номера з польотами. Фокусник у буквальному сенсі злітав у повітря та літав сценою, роблячи всілякі сальто перед сотнями глядачів у залі. Він пролітав крізь перешкоди та обручі, залітав у скляний ящик і ширяв у ньому під кришкою, щоб спростувати всі здогади скептиків про невидимі троси. Єдине, в чому згодом зізнався ілюзіоніст - до бездоганного виконання цього номера він готувався сім років. І не дарма, адже навіть найбільш правдоподібна версія залишається сьогодні недоведеною.

За однією з версій, система, яку застосував на сцені Копперфільд, описана в патенті Джона Гоена 1994 року. І, незважаючи на фокуси з обручами і скляним ящиком, ілюзіоніста все ж підвішували до крану одним або двома пучками надтонких тросів, товщина яких була всього 0,25 мм. Кожен з них кріпився в області пояса і міг витримати до 100 кг ваги (що дозволяло літати Копперфільду навіть зі своєю асистенткою на руках), а при цьому троси не було видно у спеціальному освітленні.

Всі рухи Копперфільда були ретельно відпрацьовані - з самого початку номера він мав знаходитися виключно під невидимим для глядача краном.

Зверніть увагу на обручі. У номері не дарма використовують пару, адже завдяки спритному трюку вони все ж залишають простір для тросів і не зачіпають їх. Що ж стосується ящика, придивіться до того, як на нього встановлюють кришку. Асистенти спершу тримають її вертикально, і лише після цього опускають на ящик, залишаючи біля стінки вузькі щілини для тросів.

Зникнення статуї Свободи

Один з найефектніших номерів зі зникненням гігантської статуї Свободи в Нью-Йорку приніс Копперфільду всесвітню славу. Але ж і він був лише ілюзією, нехай і дуже правдоподібною. Секрет успіху полягав у тому, що статуя Свободи знаходиться далеко від міста, на маленькому острові, де єдиним джерелом освітлення є встановлені навколо монумента прожектори. Це й дозволило ілюзіоністові погратися зі світлом.

На острові Копперфільд встановив дві вишки, між якими натягували тканину та приховували монумент. Коли ж матерія падала, фокусник представляв глядачам нібито порожнє місце, на якому ще мить тому стояла статуя Свободи.

Насправді ж глядачі не могли бачити статую через маленьку хитрість - між вишками натягували ще одне полотно темної тканини, яка зливалася з небом. У найвідповідальніший момент фокусу світло прожекторів направляли на глядачів і засліплювали їх, що також заважало помітити темну тканину між вишками. Що ж стосується променів світла, які нібито світили в порожнечу - це теж ілюзія, адже вони світили просто вгору.

Ну і, звичайно ж, не можна залишити без уваги зйомку з гелікоптера, яка показувала глядачам нібито порожній постамент без статуї Свободи. Насправді кадри були зняті заздалегідь з використанням звичайного макета.

Девід Копперфільд проходить крізь Велику Китайську стіну

Ще один свій відомий трюк Копперфільд зробив у Китаї. Ілюзіоністові нібито вдалося пройти з одного боку стіни на інший просто крізь неї. Що правда, глядачі в цей час могли спостерігати лише за його силуетом.

Біля стіни встановили спеціальний намет, у який фокусник входив, а після цього, за однією з версій, глядачі спостерігали проектовані сюжети у вигляді тіней, які зсередини нібито йшли від Копперфільда. В цей час ілюзіоніст переховувався в потаємному дні сходів, які переносили на іншу сторону стіни, а там робили той же трюк, тільки навпаки.

Останній фокус Копперфільда досі залишається загадкою

Як уже згадувалося вище, команда ілюзіоніста досі зберігає секрети. Нерозгаданих фокусів ще десятки, і один з них - "Торнадо вогню", яким Копперфільд фактично попрощався з шанувальниками.

Вогняний смерч з величезною температурою огортав трюкача і ледь не збивав його з ніг. Після того, як стовп диму згасав, Копперфілд залишався живим і неушкодженим. Знайти розгадку цієї ілюзії глядачам досі не вдалося.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати

Чи є в українській мові слово Пасха, як правильно називати велике християнське свято

Як правильно називати свято Великодня - Паска, Пасха та інші варіанти, які використовуються і не використовуються

Як прати джинси у пральній машині, щоб вони не втратили колір: дієві поради

Поради, які допоможуть зберегти життя джинсам якомога довше - як правильно прати річ ы як часто потрібно це робити