Лайм

Захищала Київ від окупантів: українська балерина Леся Воротнюк розповіла чому пішла воювати

Артистка балету пішла на війну після смерті чоловіка

З початком повномасштабної війни балерина Національної опери України Леся Воротнюк покинула трупу, щоби захищати свою країну від російських загарбників. Тендітна артистка київського балету змінила пачку на військову форму, пуанти на берці та пішла воювати.

В інтерв'ю The Economist балерина пояснила, що взяла до рук зброю, щоб продовжити справу коханого чоловіка та батька своєї дитини. Він воював на сході України, але у 2019 році його вбили. Після загибелі чоловіка Леся вирішила, що у разі повномасштабного вторгнення РФ вона не сидітиме склавши руки.

Фото: economist.com

"Я могла стріляти. Це моє хобі. Я знала, що якщо буде повномасштабне вторгнення, я не поїду за кордон. Я воюватиму", - розповіла Воротнюк британському виданню.

Спочатку 30-річна Леся, озброївшись автоматом, чергувала на блокпостах та евакуювала мирних жителів із оточеного рашистами міста. "Я використала сільські дороги, щоб вивести людей. Переважно це були мої подруги, жінки з дітьми", - поділилася вона.

Фото: instagram.com/lesiavorotnyuk

Потім балерину записали у військовий резерв країни, але у списках вона була далеко не першою, адже перевагу віддавали чоловікам із бойовим досвідом. У результаті Воротнюк взяли на службу, і вона захищала Київ від окупантів.

Леся зазначила, що між балетом та військовою службою є деяка корисна схожість. "Балет виховує дисципліну. Він загартовує силу духу і виробляє терпимість до болю. Пуанти тиснуть, боляче стояти навшпиньки, - розповідає балерина. - У тебе ноги в крові. Але незважаючи на це ти вчишся танцювати".

Фото: instagram.com/lesiavorotnyuk

Коли у столиці активні бойові дії припинилися, Леся знову повернулася до танців. Однак будь-якої миті жінку можуть призвати назад, тому вона майже щодня вправляється у стрільбі. Водночас балерина продовжує волонтерити та допомагати нужденним. На тлі ракетних ударів по місту вона розуміє, що війна не закінчилася і вона дуже близько.

Фото: instagram.com/lesiavorotnyuk

  • Тим часом телеведуча, акторка та блогер Монро – перша представниця українського шоу-бізнесу, яка відкрито заявила про себе як про трансгендерну жінку, розповіла, що робитиме у разі призову.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Хто пройшов у фінал "Євробачення-2024" після першого півфіналу: результати голосування

Після першого півфіналу до гранд-фіналу "Євробачення-2024" пройшли 10 країн-учасниць

У Мальме проходить "Євро­­бачення-2024" - онлайн-трансляція першого півфіналу

7 травня о 22:00 за Києвом стартує "Євробачення-2024" - дивитись онлайн трансляцію першого півфіналу конкурсу

alyona alyona і Jerry Heil виступили на "Євробаченні-2024" з потужним номером: відео

Як alyona alyona та Jerry Heil виступили у першому півфіналі "Євробачення-2024" - відео України