Лайм

Королева Британії Єлизавета II померла у віці 96 років: що відомо про її смерть

Елізабет Олександра Мері Віндзор очолювала престол 70 років

Королева Великої Британії Єлизавета II померла у віці 96 років у шотландському маєтку Балморал. Про це йдеться у повідомленні королівської родини у Twitter.

"Сьогодні вдень королева мирно померла у Балморалі. Король і королева-консорт залишаться в Балморалі сьогодні ввечері і повернуться до Лондона завтра", - говориться у заяві.

Так, новим королем Великої Британії став Чарльз, королевою-консорт названо його дружину Камілу.

8 вересня стало відомо про різке погіршення здоров'я голови британського престолу. Єлизавета перебувала під медичним наглядом, і всі четверо її дітей (принц Чарльз, принцеса Анна, принц Ендрю та принц Едвард), а також онуки принц Вільям та принц Гаррі прибули до її резиденції.

Напередодні смерті монарха тривожні новини прокоментували представники уряду Великобританії, включаючи нового прем'єр-міністра Ліз Трасс. "Уся країна буде глибоко стурбована", - сказала вона. Архієпископ Кентерберійський заявив, що молиться за Її Величність разом із усіма парафіянами англіканської церкви.

Побоювання щодо здоров'я королеви виникли ще у жовтні 2021 року, коли вона скасувала поїздку до Північної Ірландії. Її мобільність не дозволила їй відвідати кілька важливих заходів, а 2022 року вона пересувалася з палицею. Єлизавета II на півтора роки пережила свого чоловіка принца Філіпа, який помер у квітні 2021 року у віці 99 років.

Фото: Getty Images

Перед смертю королева Єлизавета 2 встигла затвердити відставку Бориса Джонсона і привітати Ліз Трасс на посаді прем'єр-міністра. Вони відвідали її в Балморалі, порушивши традиції зустрічей монарха зі старим та новим прем'єр-міністром у Букінгемському палаці. Останні публічні фотографії королеви датовані 6 вересня. Вона була одягнена в сіру спідницю-шотландку та затишний кардиган, усміхалася і спиралася на тростину.

Фото: Getty Images

Фото: Getty Images

Королева Єлизавета II народилася 21 квітня 1926 року. Ніхто не готував дівчинку до правління Великобританією та країнами Співдружності, оскільки після смерті її діда короля Георга V трон перейшов його старшому синові, Едуарду VIII. Едуард зрікся престолу, щоб одружитися з розведеною американкою Уолліс Сімпсон, і королем Британії став батько Лілібет, Георг VI. Король помер у 1952 році від раку легенів, після чого Єлизавета зійшла на престол і займала його 70 років. Вона була найдовше правлячим монархом в історія Британії.

У королеви залишилося четверо дітей, вісім онуків та дванадцять правнуків.

Після смерті Єлизавети II новою королевою стане Камілла – дружина принца Чарльза. Читайте, чим відрізнятиметься її титул.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз співачка Лавіка, яка була дружиною Вови Борисенка і намагалась потрапити на "Євробачення"

Співачка Лавіка створила свій гурт, займається психотерапією та волонтерською діяльністю - що відомо про життя артистки

Перший в житті: Наталія Могилевська зворушила подарунком для 4-річної прийомної доньки

27 квітня свій 4-й день народження відзначає молодша донька Наталії Могилевської, яку співачка зі старшою сестрою удочерила під час війни

На тлі чуток про погіршення стану онкохворого Чарльза палац зробив оптимістичну заяву

Букінгемський палац повідомив, що британський король Чарльз III, який лікується від раку, повертається до своїх королівських обов'язків