RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Досьє

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Залужний Валерій Федорович

Колишній головнокомандувач ЗСУ, Герой України

Колишній головнокомандувач ЗСУ, Герой України Валерій Залужний Фото:Міноборони

Валерій Залужний народився 8 липня 1973 року в місті Новоград-Волинський, нині Звягель, Житомирської області.

Після закінчення школи у 1989 році Залужний йде навчатися до Новограда-Волинського машинобудівного технікуму, який закінчив з відзнакою у 1993 році.

1993 року Валерій вступає на загальновійськовий факультет Одеського інституту Сухопутних військ. 1997 року закінчує ВНЗ з відзнакою.

2007 року Валерій Залужний із золотою медаллю закінчив Національну академію оборони України.

2014 року Залужний закінчив Національний університет оборони України імені Івана Черняховського. Він був визнаний найкращим випускником оперативно-стратегічного рівня та був удостоєний нагороди "Перехідний меч королеви Великобританії".

У грудні 2020 року Залужний отримав спеціальність з міжнародних відносин, закінчивши магістеріум Острозької академії.

Наприкінці 2023 року, вже будучи головкомом ЗСУ, Залужному присвоєно науковий ступінь доктора філософії. Повідомлялося, що він захистив дисертацію на засекречену тему у Національному університеті "Одеська юридична академія", президентом якого є прихильник Віктора Януковича, колишній регіонал Сергій Ківалов (Сєрєжа Підрахуй). За це Валерій Залужний розкритикував ЗМІ.

Доходи

Декларацію про доходи Залужного за останні роки засекречено. У відкритому доступі є декларація за 2020 рік. У ній наголошено, що військовий заробив майже 570 тис. гривень.

З нерухомого майна сім'я Залужного на 2020 рік мала житловий будинок площею трохи менше 70 кв. метрів на Одещині та чотири невеликі земельні ділянки у цьому ж регіоні. У декларації за 2020 рік також зазначалося, що Валерій Залужний володів китайським автомобілем Chery Tiggo T11 (2010 року випуску), який на той час коштував менше ніж 130 тис. гривень. На дружину Залужного було записано позашляховик Nissan Patrol (2005 року випуску).

У січні 2023 року стало відомо, що Валерій Залужний пожертвував 1 млн. доларів на потреби української армії. Ці гроші він отримав у спадок від громадянина США українського походження Григорія Степанця, який виїхав до Сполучених Штатів Америки ще наприкінці 80-х років ХХ століття і працював у компанії Microsoft.

Кар'єра

Валерій Залужний пройшов шлях військового з самого низу. Відразу після випуску з Одеського інституту Сухопутних військ Залужний був призначений командиром взводу, потім був командиром навчального та бойового взводів. Потім став командиром роти, а згодом дослужився до командира батальйону.

Після закінчення Національної академії оборони України у 2007 році Валерія Залужного призначено начальником штабу – першим заступником командира 24-ї окремої механізованої бригади в Яворові Львівської області.

Три роки, з 2009-го до 2012-го, Валерій Залужний був командиром 51-ї окремої механізованої бригади.

З початком українсько-російської війни у 2014 році його призначають на посаду заступника командира сектору "С", який дислокувався на Донеччині.

У 2018 році він був призначений начальником Об'єднаного оперативного штабу Збройних сил України – першим заступником командувача Об'єднаних сил.

Наприкінці 2019 року Валерій Федорович отримав посаду командувача Оперативного командування "Північ".

Наприкінці липня 2021 року президент Володимир Зеленський призначив Валерія Залужного головнокомандувачем ЗСУ.

На початку весни 2022-го отримав найвище військове звання в Україні – генерал.

Конфлікт із Зеленським

Багато українців пов'язують із Валерієм Залужним перемоги у повномасштабній війні з Росією та деокупацію територій Київської, Чернігівської, Сумської областей, а також Херсона та частини Харківщини. ЗМІ назвали Залужного "Залізним генералом".

Зарубіжні фахівці та військові також неодноразово відзначали заслуги головнокомандувача ЗСУ. Наприклад, у 2022 році журнал Time визнав Валерія Залужного одним із 100 найвпливовіших людей року на планеті, а портрет Залужного навіть з'являвся на обкладинці цього журналу.

На початку 2024 року у ЗМІ почала з'являтися інформація про те, що президент України нібито хоче зняти популярного в народі головкому з посади. Причин цього називали три: високі рейтинги генерала, які перевершували рейтинги Зеленського, невдалий контрнаступ ЗСУ у 2023 році та критика Залужним ведення війни, яку він висловив у статті для видання The Economist.

Деякі політологи писали про те, що Залужний має політичні амбіції і може створити свою політичну партію і балотуватися на посаду президента України.

Але інформацію про конфлікт Залужного та Зеленського в Офісі президента спростовували. Однак у результаті 8 лютого 2024 року Валерія Залужного указом президента України Зеленського звільнено з посади головкому ВСУ.

"Я вдячний генералу Залужному за два роки захисту. Я вдячний за кожну перемогу, яких ми досягли разом, і дякую всім українським воїнам, які героїчно витягують цю війну на собі", - заявив Володимир Зеленський у традиційному вечірньому зверненні.

Згодом президент України сказав, що погодив призначення колишнього головкому послом до Великобританії. Втім, це призначення поки що не відбулося.

СІм'я

Про сім'ю Валерія Залужного відомо мало. Його дружина Олена працювала у державному "Укргазбанку".

У родині Залужні дві доньки. Одна з яких – військовослужбовець. Друга дочка хоче стати лікарем та навчається в Одесі.

Нагороди

Валерій Залужний має 13 різних нагород, причому більшу частину він отримав уже після повномасштабного вторгнення Росії.

Вже після відставки з посади головного комітету ЗСУ, 8 лютого 2024 року Валерій Залужний указом президента України Володимира Зеленського був удостоєний звання "Герой України" (за визначні особисті заслуги у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народу).

Читайте також

Литвиненко Олександр Валерійович

Олександр Литвиненко змінив на посаді голови РНБО Олексія Данилова

Кубраков Олександр Миколайович

Олександр Кубраков – міністр інфраструктури України потрапив у скандал

Гутцайт Вадим Маркович

Вадим Гутцайт – досьє голови НОК України

Новини партнерів