RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Війна та бізнес: що втратила Україна від істерії у західних ЗМІ

Як повідомлення про вторгнення впливають на настрої бізнесу

Як повідомлення про вторгнення впливають на настрої бізнесу Фото: Getty images

Упродовж кількох останніх тижнів у світових ЗМІ нагнітається ситуація у зв'язку з підвищеною концентрацією російських військ на кордоні з Україною та їх можливим вторгненням на нашу територію. Тому не дивно, що деякі інвестори вирішили від гріха подалі призупинити свої проекти в нашій країні, та й взагалі якийсь час утриматися від відвідування неспокійного, на їхню думку, регіону. Натомість, як з'ясував "Апостроф", більшість міжнародних партнерів України "не повелися" на провокації російського агресора і продовжують спокійно працювати на українській землі.

Спочатку злякалися, потім заспокоїлися

Численні повідомлення про скупчення російських військ біля українських кордонів та про зростання ризику вторгнення агресора в Україні впливають не лише на політичний процес. Вони певним чином відбиваються і на економіці.

Як відомо, гроші люблять тишу. І там, де існує загроза її порушення, одразу відчуваються намагання грошей перекочувати в спокійніші місця. Тому одразу після появи перших публікацій про дії Росії на українському ринку утворився підвищений попит на іноземну валюту. Через це курс гривні почав знижуватися, і Національний банк був вимушений виходити на ринок з інтервенціями, реалізуючи на них сотні мільйонів доларів.

На ринку цінних паперів також виникли певні складнощі. Частина інвесторів вирішила позбутися українських облігацій внутрішнього державного займу (ОВДП). Дещо знизилися ціни українських євробондів.

Ба більше - як стало відомо "Апострофу", деякі працівники міжнародних компаній почали відкладати власні відрядження в Україну, побоюючись потрапити у складне становище в разі загострення ситуації.

Крім цього CNN повідомив, що США вивчають можливість евакуації своїх громадян з України на випадок російської агресії (втім, посольство США в Україні спростувало цю інформацію).

Та, на щастя, подібні настрої не стали надто поширеними і не вплинули суттєво на ситуацію на ринках. Навпаки, з плином часу пристрасті значною мірою вгамувалися і ринки поступово повернулися до рівноваги.

"Важливим індикатором настроїв інвесторів у ситуаціях конфлікту двох країн служать курси валют цих країн, - розповів "Апострофу" радник голови правління "Кредитвест банку" Василь Невмержицький. - В момент, коли з’явилися перші повідомлення про скупчення російських військ на кордоні, ми спостерігали значне падіння, як гривні, так і російського рубля. Проте на даний момент ринок практично заспокоївся. Останніми днями ми спостерігали спочатку стабілізацію курсу рубля, а слідом за ним призупинилося і падіння курсу гривні. Останніми днями національна валюта навіть демонструє деяку тенденцію до зміцнення".

Варто додати, що наступного дня після переговорів Джо Байдена та Володимира Путіна щодо України, гривня відіграла у долара одразу майже 10 копійок, що може бути ще одним підтвердженням спекулятивного характеру нагнітання, яке спостерігалося напередодні згаданого саміту.

На ринку цінних паперів також відбувається стабілізація. Іноземні інвестори, які два-три тижні тому намагалися позбутися українських цінних паперів у своїх портфелях, зараз заспокоїлися. Тож наразі ринок функціонує в нормальному режимі, і скільки-небудь значного відтоку капіталу вже не спостерігається.

Важливі сигнали для інвесторів подають також і міжнародні фінансові організації.

"На сьогоднішній день ми бачимо, що МВФ, ЄБРР, Світовий банк, великі інвестиційні фонди співпрацюють з Україною в звичайному режимі, - говорить Василь Невмержицький. - Ринок не помітив жодних змін в їхній поведінці. Навпаки, ми майже щодня чуємо про проекти, які свідчать про зацікавлення в стабільному розвитку української економіки. Зокрема міжнародні донори дуже активно працюють з муніципалітетами в напрямку модернізації транспорту та інфраструктури, підвищення енергоефективності. Такі проекті розраховані на тривалий час, що свідчить про віру інвесторів в розвиток України і її здатність себе захистити. Приватні структури також виявляють високий рівень зацікавлення українським ринком. Зокрема в даний час нерезиденти проводять активні переговори про придбання декількох українських банків. Це говорить про те, що вітчизняний ринок оцінюється як перспективний".

Все йде за планом

Торгові партнери нашої країни також не вносять жодних коректив в намічені плани і контракти. Всі намічені проекти виконуються за планом.

"На даний момент ми не бачимо ніяких ознак зниження ділової активності закордонних партнерів, - розповів виданню високопоставлений співробітник однієї з транснаціональних фірм, що працює в Україні. - Навіть якщо люди тривожаться і обговорюють між собою останні новини, на їхню роботу з українськими партнерами це не впливає. Переважна більшість бізнесу дотримується тієї думки, що йдеться про черговий раунд залякування України і її міжнародних партнерів. Тому всі проекти продовжують виконуватися, і ніхто через повідомлення преси не збирається скасовувати ділових зустрічей і відряджень до України".

Звичайно, українська економіка зовсім не позбавлена проблем. Проте, на думку співрозмовника "Апострофа", вони лежать не в площині зовнішньої політики.

"Питання іноземних партнерів стосуються переважно внутрішніх факторів, - говорить він. - Бізнес має великі сумніви у кваліфікації нинішньої влади і якості законів, які останнім часом ухвалює парламент. Тож, якщо в Україні і спостерігається певний відтік інвесторів, то це - наслідок цілого комплексу проблем, серед яких активність путінських військ на кордоні України не є найбільшою".

Судячи з усього, міжнародні організації і іноземні партнери зберігають спокій і вірять в майбутнє української економіки. І якщо в співробітництві виникають проблеми, то шукати їх рішення потрібно не в діях наших ворогів, а, насамперед, в рішеннях української влади.

Новини партнерів

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними