RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Здавалося б, до чого тут Путін: чому в Україні падає гривня

Втім, девальвація національної валюти пов'язана не лише з агресивними діями Кремля.

Втім, девальвація національної валюти пов'язана не лише з агресивними діями Кремля. Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

На початку листопада всі чекали, що курс долара в Україні піде нижче 26 гривень, але вже з середини місяця він почав стрімко зростати і сьогодні вже перетнув рубіж 27 гривень, продовжуючи впевнено зростати. "Апостроф" розбирався, що викликало таку кардинальну зміну тренду, і що буде з гривнею далі.

Населення купує, експортери не продають

Курс гривні до останнього часу радував українців невпинним укріпленням. Протягом вересня-жовтня курс долара в Україні знизився майже на гривню - з 27,02-27,04 гривні до 26,07-26,09 гривні. Проте в листопаді тенденція різко перемінилася. Починаючи з 12 листопада, курс долара на міжбанківських торгах почав різко зростати. Незважаючи на зусилля Національного банку, який для того, щоб стримати падіння гривні, регулярно виходив на торги з продажем валюти, курс прямував вгору і всього за два тижні повернувся до практично того рівня, на якому перебував 1 вересня - 27,00-27,02 гривні.

При цьому зростання курсу, схоже, поки що зупинятися не збирається. Так, в останні дні листопада на міжбанку один долар уже коштував 27,24 -27,26 гривні.

Основною причиною різкого падіння національної валюти, на думку більшості експертів, стала поява великої кількості повідомлень про воєнні приготування Росії вздовж українських кордонів і велику ймовірність вторгнення.

"Ця інформація викликала миттєву реакцію населення, яке суттєво збільшило обсяги купівлі валюти, - розповів "Апострофу" радник голови правління "Кредитвест банку" Василь Невмержицький. - Іноземні інвестори також відреагували на повідомлення, і почали відмовлятися від купівлі українських облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП)".

За словами керівника відділу аналітики групи компаній Forex Club Андрія Шевчишина, з 15 листопада відтік коштів нерезидентів з гривневих ОВДП досяг 3,8 мільярди гривень. Ці гроші миттєво з’явилися на валютному ринку і значно підвищили попит на долар. Окрім того, обвалилася вартість українських єврооблігацій та інших цінних паперів.

Проте наразі ситуація з державними облігаціями ще не виглядає надто песимістичною, оскільки вихід нерезидентів з цього ринку не досяг критичних розмірів.

"Загалом нерезиденти накопичили 91,5 мільярди гривень в держоблігаціях, - говорить Андрій Шевчишин. - Це величезна сума, і наслідки виходу всіх цих грошей на міжбанківський ринок навіть важко уявити. Навіть 10% від неї можуть суттєво натиснути на курс національної валюти. Звичайно, ОВДП є важливим інструментом фінансування бюджету, який за останні роки став в Україні досить популярним. Проте робота з "гарячим капіталом" несе з собою і великі ризики. Адже він активно шукає цінні папери з високими процентними ставками, проте при підвищенні рівня ризику дуже швидко йде з країни".

Активним гравцем на ринку є і населення, яке за даними голови ради НБУ Богдана Данилишина, останніми днями активно скуповує валюту. З початку листопада в готівковому сегменті ринку чистий попит на іноземну валюту (перевищення купівлі над продажем) з боку фізичних осіб досяг майже 200 мільйонів доларів.

Зростанню курсу долара посприяли і інші фактори, завдяки яким значно підвищилася пропозиція гривні.

"Зміна балансу на ринку розпочалася після того, як уряд розмістив єврооблігації і почав розплачуватися з виробниками "зеленої" енергії, - говорить Андрій Шевчишин. - Також експортери останнім часом отримали значну кількість гривні, як компенсацію ПДВ. Частина цих грошей пішла на купівлю валюти, що призводить до підвищення курса долара".

У свою чергу, виконавчий директор CASE Україна Дмитро Боярчук звернув увагу на те, що існує і фундаментальний фактор, пов’язаний з тим, що Федеральна резервна система (центробанк) США проводить політику поступового згортання кількісного пом’якшення, що означає зниження пропозиції долара, як на національному американському, так і на міжнародних ринках. Проте, зазначає експерт, найбільш значним для процесів на валютному ринку є все ж таки психологічний фактор, пов’язаний з ескалацією агресивної поведінки Росії.

Подібні процеси зараз відбуваються і в інших європейських країнах.

"Сьогодні ми спостерігаємо зниження курсів болгарського лева, угорського форинта, польського злотого, норвезької крони, - говорить Василь Невмержицький. - Всі ці валюти девальвували на 10-15%. Так що ситуація в Україні виглядає ще більш-менш благополучною. Також долар укріплюється і відносно євро. Протягом листопада євро знизився з 1,16 до 1,12 долара".

28 гривень за долар - не межа

Оскільки загальна думка експертів полягає в тому, що основні причини різкого ослаблення гривні пов’язані з діями Росії, то і подальший розвиток подій буде визначатися тим, як поводитиметься Кремль.

"Якщо напруга на українських кордонах піде на спад, то Національний банк зможе досить успішно відновити стабільність на ринку, - вважає Василь Невмержицький. - Для цього у нього зараз є всі засоби. Ситуація є набагато сприятливішою, ніж у 2014 році, коли міжнародні резерви складали 5-6 мільярдів доларів. Зараз вони сягають майже 30 мільярдів, і цього цілком досить для підтримання стабільності".

Втім, якщо навіть найгіршого сценарію вдасться уникнути, курс гривні, хоча і не буде переживати різких стрибків, проте буде поступово знижуватися, вважає Дмитро Боярчук. Основна причина цього - вже згадане згортання програм кількісного пом’якшення в Сполучених Штатах та інших розвинених країнах.

На думку експерта, на кінець року курс буде знаходитися біля позначки 27,7 гривні за долар.

Ще одним фактором майбутнього падіння курсу гривні є зростання вартості енергоносіїв.

"Вже скоро Україні доведеться закуповувати газ, через що гривня суттєво просяде, - говорить голова Ради з питань іноземних інвестицій та економічного розвитку України Роман Бабицький. - Дорожчає імпорт і на інші товари, такі як нафта й електроенергія".

На думку Андрія Шевчишина, до кінця нинішнього року курс буде знаходитися в межах 27-28,5 гривень за долар. Конкретне значення буде великою мірою залежати від подальшої поведінки нерезидентів, зусиль НБУ зі стримування девальвації та ситуації на енергетичному ринку. В разі сприятливих обставин, курс стабілізується біля значення 27 гривень за долар. А якщо ризики наростатимуть, може значно перевищити 28 гривень за долар.

Новини партнерів

Читайте також

Долар в Україні рекордно дорожчає: як це вплине на українців

Курс долара наближається до позначки 40 гривень, а ціни для українців прискорять зростання

Ловіть момент: аналітики пророкують різке зростання біткоїну

Біткоїн - аналітики передбачили зростання вартості на цю криптовалюту

Україна відмовляється від долара: як це вплине на нас

Нацбанк вирішив відв'язати гривню від долара – на це вплинуло одразу кілька факторів