RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Примара війни: куди котиться економіка РФ

Санкції змусять росіян надовго забути про західний стиль життя

Санкції змусять росіян надовго забути про західний стиль життя Фото: Pixabay

Санкції проти Росії роблять свою справу. На підході нові обмежувальні заходи Заходу. Так, США не відкидають повного ембарго на торгівлю з Росією. Але й ті заходи, які вже діють, завдають колосальної шкоди російській економіці, яку відчувають на собі громадяни РФ, що здебільшого підтримали злочинну війну проти України. "Апостроф" з'ясовував, до чого слід готуватися апологетам "русского мира".

Читайте також: За планом Путіна: бізнес йде з Росії, повертаючи країну в часи СРСР

Санкції, які країни Заходу запровадили проти Росії, вже завдають значної шкоди економіці країни-агресора.

Першою "жертвою" став російський рубль, курс якого обвалився до основних світових валют. Центральний банк РФ підтримувати рубль практично не здатний, оскільки його валютні резерви у розмірі близько 300 мільярдів доларів заморожені внаслідок санкцій. При цьому долари та євро у Росії зараз купити неможливо.

Крім того, в РФ стрімко зростають ціни. Продавці у російських магазинах кажуть, що змінюють цінники на товари побутової техніки та електроніки по кілька разів на день. Популярні моделі зараз взагалі не продаються - частково через те, що їх притримують, щоб потім продати дорожче, а іноді тому, що все розкуплено, і нових надходжень в найближчий час не передбачається.

Багато магазинів, особливо фірмових, закриваються, оскільки більшість світових брендів заявили про свій вихід з російського ринку.

Солодке життя для росіян, схоже, теж закінчується, причому в буквальному сенсі - виробники кондитерських виробів повідомили рітейлерів про підвищення відпускних цін. Деякі солодощі подорожчають більш ніж на 50%.

Дорожчають навіть базові продукти харчування, особливо хліб, при цьому з полиць багатьох магазинів, особливо в провінції, зникли цукор, сіль, гречка та деякі інші товари, на щось запроваджено обмеження кількості товару в одні руки. Продавці жартують: "Ніби до війни готуються!" Що ж, від себе зауважимо, що вони мають рацію, але це зовсім не жарти, - війна вже йде. І росіяни платять за неї високу ціну, оскільки в основному підтримують цю війну.

Оперативний моніторинг показує, що у середньому ціни у російських супермаркетах вже підвищилися на 30%.

А справжнім шоком для росіян стало закриття ресторанів компанії McDonald's. 13 березня, в останній день роботи ресторану на Пушкінській площі в Москві, який став першим "Маком" в СРСР у далекому 1990 році, до нього вишикувалася черга як на поминки з нормального життя. Коло замкнулося – Росія повернулася в СРСР.

Мало не буде

Хоча те, що чекає на Росію в найближчому майбутньому, більше нагадуватиме "лихі 90-ті". Або навіть гірше.

Відповідно до консервативного прогнозу, який зроблено за сприяння Центробанку РФ, інфляція в Росії у 2022 році становитиме 20%. Це дуже високий показник. При цьому, за деякими прогнозами, ціни зростуть вдвічі більше – на 40%.

Експерти також прогнозують зростання безробіття – до 15%. Ну, а багатьом із тих, хто формально збереже роботу, грошей просто не вистачатиме на життя.

Ну і ще один привіт із 90-х – майбутній дефолт. Все йде до того, що у Росії він буде. І незабаром, можливо, що вже у квітні.

Міністр фінансів РФ Антон Сілуанов заявив, що Росія, безумовно, розрахується за боргами в належний термін, але виплатить належні суми рублями. Хоча навряд чи їх приймуть до оплати - рублі і раніше не були вільно конвертовані, а зараз вони взагалі нікому не потрібні.

Як писав "Апостроф", сам по собі дефолт не дуже страшний Росії, але він додасть проблем, які на неї обрушилися останнім часом. Якщо вона не припинить війну, то проблеми тільки збільшуватимуться. Тобто ситуація буде набагато гіршою, ніж після дефолту 1998 року.

Дефолт і криза – це завжди падіння економіки. Найоптимістичніші прогнози – обвал ВВП на 7% вже цього року. Частіше пророкують падіння на 10-15%, деякі аналітики говорять про 20%. А головний економіст Інституту міжнародних фінансів (Institute of International Finance, IIF) Робін Брукс вважає, що у 2022 році ВВП Росії обвалиться на 30%. Що ж, це можна порівняти з показниками Громадянської війни столітньої давності і початком 90-х. Яких поневірянь зазнавало населення у відповідні періоди російської історії, добре відомо.

Але якщо у 1990-х роках Захід був готовий допомагати Росії, то зараз ситуація зворотня – відхід із Росії відбувається у всіх областях. Споживчі мережі, технологічні компанії, виробники сучасних автомобілів повертаються спиною до країни. Китай, а тим більше сама Росія не зможуть замінити високотехнологічні бренди та стиль життя, до яких останніми роками встигли звикнути у Росії.

Вперед, до перемоги комунізму!

Ну і, мабуть, наостанок.

"Банківська система Росії готується до комунізму. На порядку денному найжорсткіша банківська криза за всю історію РФ", - написав у Facebook економіст Віталій Шапран.

Він нагадав, що з початком війни Московська біржа призупинила торги на невизначений час через обвал фондових індексів.

Але відсутність торгів – це не вирішення проблеми, а лише її затягування та посилення. Рано чи пізно біржа відкриється, і тоді масштаб катастрофи стане очевидним.

"Можна сказати, що після трагікомедії з курсом рубля та замороженими золотовалютними резервами ЦБ РФ тупикова ситуація на Московській біржі здатна перетворити більшу частину банків РФ на "ліквідаційну масу", - зазначив експерт. - Як показує світовий досвід, падіння ВВП більше ніж на 10% зазвичай викликає різке погіршення якості кредитного портфеля банків та провокує гостру банківську кризу. Іншими словами: ті з російських банків, хто не помре після відкриття Московської біржі та "схуднення" портфелів Облігацій федеральної позики (ОФЗ) через зростання відсоткових ставок, неодмінно помруть від кредитної кризи. В результаті Росія отримає те, з чого починала 90-і: банківську систему з одним банком - Ощадкасою (Ощадний банк СРСР - "Апостроф"). Але і ця Ощадкаса може також не пережити кредитну кризу, і тоді частина вкладів росіян просто випарується, як це було під час розпаду СРСР".

Новини партнерів

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними