RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дірка росте: як задихається головна галузь Росії

"Роснефть" вирішила виплатити дивіденди, незважаючи на бюджетний "голод" в РФ

"Роснефть" вирішила виплатити дивіденди, незважаючи на бюджетний "голод" в РФ Голова "Газпрому" Олексій Міллер та керівник "Роснефти" Ігор Сєчін Фото: Kommersant

Російський "Газпром" вирішив не виплачувати дивіденди за 2022 рік, незважаючи на те, що ще місяць тому такі плани керівництво компанії мало. У свою чергу ще один державний енергетичний монополіст - "Роснефть", дивіденди за минулий рік своїм акціонерам виплатить. "Апостроф" розбирався у маніпуляціях російської політико-економічної еліти.

Без варіантів та дивідендів

Загальні збори акціонерів російського "Газпрому", які відбулися в заочній формі 30 червня, постановили не виплачувати дивіденди за 2022 рік.

"Збори ухвалили рішення не оголошувати та не виплачувати дивіденди за результатами діяльності ПАТ "Газпром" у 2022 році", - йдеться у повідомленні управління інформації компанії.

Також повідомляється, що раніше компанія направила на виплату проміжних дивідендів за перше півріччя 2022 року 1,2 трильйона рублів (13 мільярдів доларів за поточним обмінним курсом), що є рекордним показником не лише для "Газпрому", а й загалом для російського фондового ринку.

Проте, як бачимо, за підсумками року газовий монополіст вирішив не платити дивіденди.

Читайте: І грошей заробимо, і Європі допоможемо: як Україна напакостить Росії газом

Це не перший випадок, коли "Газпром" утримується від дивідендних виплат. Їх не було за підсумками діяльності компанії у довоєнному 2021 році. Щоправда, таке рішення ухвалювалося в середині 2022 року, коли всім стало зрозуміло, що легкої прогулянки з того, що росіяни називають "СВО", не вийде, та й багато санкцій проти РФ на той час вже було введено.

Найцікавіше, що наприкінці травня 2022 року рада директорів "Газпрому" рекомендувала зборам, призначеним на 30 червня, виплатити рекордні дивіденди у розмірі майже 1,25 трильйона рублів (14 мільярдів доларів). Однак, як то кажуть, щось пішло не так, і на самих зборах було ухвалено рішення дивіденди за 2021 рік не платити.

Що ж це за обставини, які змусили керівництво російського газового гіганта так кардинально змінити рішення?

Відповідь на це запитання, насправді, досить проста і навіть у чомусь банальна.

"Вони відповідні кошти (отримані у 2021 році) направили до бюджету, щоб покрити його дефіцит", - сказав "Апострофу" керівник аналітичного напряму мережі "АНТС" Ілля Несходовський.

Звичайно, акціонери "Газпрому" (у російської держави у ньому контрольний пакет акцій), серед яких чимало іноземців, від кровно зароблених мільярдів відмовилися не добровільно.

Зокрема, у червні 2022 року стало відомо, що російський Мінфін, відповідно до раніше ухваленого закону, вирішив застосувати до компанії вилучення коштів у рамках підвищення податку на видобуток корисних копалин (хронологічно ця постанова з'явилася чітко між рекомендацією ради директорів виплатити дивіденди та рішенням зборів дивіденди не платити).

І вже восени 2022 року монополіст у рамках цього вилучення перерахував до федерального бюджету РФ 1,25 трильйона рублів. Це якраз та сума, яку раніше планувалося виплатити у вигляді дивідендів.

Прибуток – величина непостійна

Дані про прибутки "Газпрому" за 2021 рік, що публікуються, дещо відрізняються - від 2 трильйонів рублів (22 мільярди доларів) до майже 2,7 трильйона рублів (29 мільярдів доларів). Але, у будь-якому випадку, це справді значна сума, яка, насправді, була забезпечена за рахунок космічних цін на газ у Європі. Спровокованих, зауважимо, багато в чому самим "Газпромом", який тривалий час створював на ринку штучний дефіцит ресурсу.

У першій половині 2022 року тенденція загалом зберігалася. Більше того, навіть незважаючи на те, що у "відповідь" на західні санкції Росія постачала до країн ЄС дедалі менші обсяги газу, явно ставлячи за мету заморозити Європу зимою, що наближалась (забігаючи наперед, зазначимо, що нічого з цієї витівки у агресора і шантажиста не вийшло), прибуток "Газпрому" все одно збільшувався на колосальному зростанні газових цін (влітку 2022 вони досягли свого максимуму, перевищивши 3500 євро за 1000 кубометрів).

Керівництво "Газпрому" відзвітувало, що за підсумками першого півріччя 2022 року чистий прибуток компанії склав 2,5 трильйона рублів (27 мільярдів доларів), а дивідендну базу, з урахуванням деяких коригувань і відрахувань, було визначено в 2,4 трильйона рублів (26 мільярдів доларів). Звідси і така фантастична сума проміжних дивідендів, яка, нагадаємо, склала 1,2 трильйона рублів ("Газпром", як правило, спрямовує на виплату дивідендів 50% від чистого прибутку).

Безумовно, "Газпром" цілком могли продавити на перерахування всієї чи більшої частини прибутку до бюджету, як це було минулого разу. Але, як вважає Ілля Несходовський, проти цього могли збунтуватися його закордонні акціонери, з якими сваритися російській владі зараз недоречно.

До того ж, додав експерт, на новинах про виплату дивідендів зростають акції компанії, що, своєю чергою, сприяє збільшенню її капіталізації.

Дійсно, після того, як було оголошено, що монополіст виплатить рекордні проміжні дивіденди за перше півріччя 2022 року, його акції злетіли в ціні більш ніж на 35%.

Але є й зворотний бік медалі – повідомлення про рішення не платити дивіденди за 2021 рік обвалили акції "Газпрому" на 30%.

Назад в СРСР

Однак із чим, все ж таки, пов'язане рішення не виплачувати дивіденди за весь 2022 рік?

Тут цілком могла повторитись минулорічна ситуація – російському бюджету дуже потрібні гроші.

У 2023 році станом на початок червня, дефіцит російського бюджету становив 3,4 трильйона рублів (37 мільярдів доларів) при тому, що план на весь 2023 рік - 2,9 трильйона рублів (32 мільярди доларів). Зараз влада РФ шукає будь-які способи, щоб хоч якось закрити цю дірку.

Але, схоже, цього разу запит на виплати до бюджету не за адресою.

"Грошей більше немає. Ті наддоходи, які вони отримали, вони виплатили, а з другого півріччя різко впали обсяги продажу газу за кордон. Це падіння триває у них і цього року - зараз "Газпром" експортує на рівні 1979 року", - сказав у коментарі "Апострофу" інвестиційний банкір та фінансовий аналітик Сергій Фурса.

За даними "Газпрому", у 2022 році його експорт до країн "далекого зарубіжжя" становив трохи більше 100 мільярдів кубометрів газу, тоді як у 2021 році експорт був на рівні понад 185 мільярдів кубометрів. Скорочення відбулося насамперед за рахунок європейського ринку.

Експерти прогнозують, що 2023 року падіння експорту російського газу продовжиться, за деякими оцінками, удвічі від показника минулого року – тобто до 50 мільярдів кубів. Саме такий обсяг закордонних поставок газу тоді ще СРСР демонстрував 1979 року.

Але падають не лише обсяги поставок, а й ціни на газ. На початку липня на європейських хабах вони коливаються в межах 330-340 євро за 1000 кубометрів, тобто вони зараз у 10 разів нижчі, ніж рік тому.

І це безпосередньо позначається на доходах компанії.

Нагадаємо, за перші півроку 2022 року прибуток "Газпрому" склав 2,5 трильйона рублів. Тоді ціни на газ були ще високими. Але, як виявилося, за підсумками всього минулого року прибуток монополіста становив лише 1,2 трильйона рублів. Тобто, виходить, у другому півріччі монополіст мав колосальний збиток.

А тому зовсім не дивно, що менеджмент "Газпрому" вирішив не виплачувати дивіденди – на це просто немає грошей.

До речі, фондовий ринок це зовсім не здивувало – акції "Газпрому" на новині про рішення не платити дивіденди за підсумками роботи в 2022 році впали всього на 4% (попередня відмова платити дивіденди, нагадаємо, обійшлася компанії в 30% падіння). Інакше кажучи, інвестори просто махнули на нього рукою.

А цього року фінансова ситуація обіцяє стати ще гіршою. Причому не лише для "Газпрому".

"Не тільки "Газпром", а й усі державні компанії в РФ зараз мають брак коштів. Деякі компанії навіть просять гроші у держави і збільшують статутні фонди, щоб виконати план з інвестицій хоча б наполовину. Тому виплата дивідендів для таких компаній зараз - це розкіш. І ситуація для них тільки погіршуватиметься", - сказав у коментарі "Апострофу" колишній член Ради Національного банку України (НБУ) Віталій Шапран.

Свої не кидаємо

Утім, є все ж таки, як мінімум, один виняток.

Державна компанія "Роснефть", на відміну від "Газпрому", вирішила виплатити дивіденди за підсумками роботи у 2022 році.

Збори акціонерів цієї компанії також відбулися 30 червня. На них було ухвалено рішення виплатити у вигляді дивідендів 190,4 мільярда рублів (понад 2 мільярди доларів). З урахуванням проміжних виплат за перше півріччя загальна сума дивідендів за 2022 рік становила 406,5 мільярда рублів (близько 4,5 мільярда доларів), що відповідає 50% прибутку компанії за минулий рік.

Тобто, як бачимо, у "Роснефти" прибуток є.

І це досить логічно, оскільки російська нафта продовжує надходити на світовий ринок, хай і за зниженими цінами (і то не завжди), а обсяги поставок навіть зросли, незважаючи на санкції, за рахунок таких покупців як Індія та Китай.

Звичайно, "Роснефть" також могли б "попросити" перерахувати прибуток до бюджету, що зробило б виплату дивідендів вкрай скрутною, якщо взагалі можливою.

Але тут є один важливий нюанс.

Справа в тому, що контрольним пакетом акцій "Роснефти" володіє держкомпанія "Роснефтегаз". І саме цій компанії "Роснефть" перераховує дивіденди, які належать державі як акціонеру.

Але з "Роснефтегазом" все дуже мутно – компанія не веде господарську діяльність, а її бюджет засекречений.

При цьому експертна спільнота має чітке розуміння, що кошти "Роснефтегаза" - це особисті гроші президента РФ Володимира Путіна.

"Роснефтегаз" - це прокладка Путіна, через яку він фактично привласнює дивіденди ("Роснафти")", - говорить Ілля Несходовський.

Не буде ж Путін справді відбирати гроші у самого себе? А для наповнення бюджету згодяться і кошти "дорогих росіян". Втім, їхні ресурси далеко не безмежні. А тому бюджетна дірка лише збільшуватиметься.

Читайте: Львівський бізнесмен постачав елітні авто "Газпрому" та пропагандистам RT: фото, відео і всі подробиці

Новини партнерів

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними