RU  UA

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Гармати замість холодильника: куди мчить путінська Росія

Не пов'язані з війною сфери життя росіян деградуватимуть

Не пов'язані з війною сфери життя росіян деградуватимуть Фото:

Росія у 2024 році суттєво збільшила витрати на війну, які мають становити близько третини всіх бюджетних видатків. При цьому грошей на невоєнні потреби катастрофічно не вистачає, через що уряду РФ доведеться й надалі спустошувати запаси, зокрема кошти Фонду національного добробуту. "Апостроф" розбирався, чим це загрожує країни-агресору.

Державні закупівлі ліків у Росії у 2023 році скоротилися більш ніж на 20% порівняно з попереднім роком. Такого висновку дійшли аналітики компанії DSM Group, яка займається моніторингом фармацевтичного ринку РФ.

При цьому фахівці аналітичної компанії Headway Company, яка також зафіксувала скорочення закупівель медикаментів з боку держави, особливо наголосили на тенденції скорочення поставок за держзамовленням ліків для пацієнтів з тяжкими захворюваннями.

Офіційна влада ці дані не підтверджує, що не дивно. Однак раніше в російському МОЗ неодноразово заявляли про дефіцит значної кількості медпрепаратів, зокрема життєво необхідних. Ще в січні 2023 року з'явилася інформація з посиланням на закриту частину Держреєстру лікарських засобів РФ, в якому йшлося про ризик виникнення дефіциту в російських аптеках близько 100 препаратів, включаючи йод та парацетамол, а також вакцини від дифтерії, кашлюку та правця.

Читайте: "Союзники" відвертаються від Росії: як працюють вторинні санкції США

З одного боку, брак ліків пов'язаний із санкціями, запровадженими проти Росії за її агресію щодо України. Щоправда, багато закордонних фармацевтичних компаній продовжують постачати в РФ свою продукцію з "гуманітарних міркувань". Але значно важливіше те, що скорочення закупівель лікарських засобів, насамперед, з боку держави, пов'язане, швидше за все, з тим, що гроші, які раніше планувалися на придбання медикаментів, були переспрямовані на війну. У цьому, наприклад, абсолютно впевнений генеральний директор DSM Group Сергій Шуляк.

Фонд без національного добробуту

Ліки - далеко не єдині товари, які стають дефіцитними в РФ. Після вторгнення в Україну в різних російських регіонах спостерігалися перебої з продуктами харчування, зокрема цукром та хлібом. А наприкінці 2023 року з прилавків магазинів по всій країні зникли яйця.

Зараз "яєчна криза" в РФ ніби подолана, щоправда, яйця під час її подолання неабияк подорожчали. Але біда не приходить одна, і тепер із продажу почала пропадати курятина, яка минулого року вже подорожчала майже на 30%. Природа зростання цін на м'ясо курей та ж сама, що і для яєць. Пташники стверджують, що змушені, з одного боку, скорочувати виробництво, а, з іншого, - піднімати ціни на свою продукцію через дефіцит комбікормів, який виник унаслідок санкцій. Влада за звичкою взялася за вирішення проблеми адміністративно-командними засобами, що й призвело до зникнення курячого м'яса з полиць магазинів.

Також варто згадати, що влітку минулого року у РФ виник дефіцит автомобільного палива, що змусило уряд запровадити тимчасову заборону на його експорт. За деякий час перебої з пальним було усунуто, а заборона на його вивезення з країни знято. Але, мабуть, скоро все може повторитися. Як стало відомо "Комерсанту", один із найбільших у Росії нафтопереробних заводів – Нижегородський, який належить компанії ЛУКОЙЛ, суттєво скоротив виробництво бензину через поломку обладнання. Оскільки установка, що вийшла з ладу, імпортна, замінити її через санкції буде непросто, якщо взагалі можливо. У зв'язку з цим уряд РФ знову розглядає можливість запровадження заборони на експорт бензину, повідомив російський "Інтерфакс" з посиланням на обізнані джерела.

Нестача коштів стала причиною і новорічного колапсу в комунальному господарстві Росії, який вразив не лише периферію, яка Кремль не особливо непокоїть, а й, що куди небезпечніше, Московську область, у тому числі ближнє Підмосков'я.

Звичайно, тут не обійшлося без корупції, оскільки гроші, які виділяють на ЖКГ, безбожно розкрадаються чиновниками всіх рівнів. Однак раніше цих коштів вистачало, як на відкати, так і, сяк-так, на, умовно кажучи, латання дірок. Зараз же, як бачимо, з останнім великі проблеми, тому що "грошей немає, але ви тримайтеся". І люди тримаються – переважно у дворах біля вогнищ, бо так у двадцятиградусний мороз все одно тепліше, ніж у квартирах, що не опалюються.

А незабаром росіяни, які мешкають у висотних будинках, можуть зіткнутися з необхідністю підніматися на верхні поверхи пішки, оскільки грошей на ремонт ліфтів у РФ катастрофічно не вистачає. Як повідомили все тому ж "Комерсанту" в Російському ліфтовому об'єднанні, заміні підлягають понад 100 тисяч ліфтів, але коштів на заміну 45 тисяч із них просто немає. Де ці гроші – питання риторичне. Хоча очевидно, що їх "з'їли" корупція – куди ж без неї – і витрати на війну.

Як бачимо, фінансові можливості країни-агресора значно скромніші за її амбіції. Вже навіть не рятують кошти Національного фонду добробуту (ФНД), який замислювався як багатомільярдна (або багатотрильйонна, якщо рахувати в рублях) заначка на випадок різноманітних криз. Основне джерело поповнення ФНД – нафтові наддоходи, але вони останнім часом падають, а тому ця "кубишка" не тільки не поповнюється, а й витрачається, причому з шаленою швидкістю. Як пише Bloomberg, так звані ліквідні активи ФНД скоротилися з 8,9 трильйона рублів, які знаходилися у фонді за місяць до вторгнення, до 5 трильйонів рублів у грудні 2023 року, тобто майже вдвічі. А, враховуючи, що за цей час російський рубль суттєво ослаб, втрати ФНД насправді ще значніші.

Російські фінансові експерти, які зберігають хоча б часткове тверезодумство (або, швидше, які дозволяють собі його демонструвати) переконані, що ті майже 4 трильйони рублів, на які схуд ФНД, були "спалені" в горнилі війни.

І можна не сумніватися, що в "топку" летітимуть все нові й нові трильйони "дерев'яних" - адже витрати на війну у 2024 році мають становити близько третини всіх видатків російського бюджету. І чималу частину цих коштів планується взяти із кризової "кубишки" під назвою ФНД.

Дуже важливий рік

Прогнози економістів (звичайно ж, розсудливих) на 2024-й досить похмурі. Один із основних ризиків – висока інфляція, спричинена, зокрема, ослабленням рубля, яке відбулося у другій половині 2023 року. Очевидно, що російська влада всіма силами намагатиметься утримати валютний курс нижче за позначку 100 рублів за долар до президентських виборів, що повинні пройти в березні. А ось після виборів рубль може пуститися у всі тяжкі, і "курс 100" ризикує досить швидко перетворитися на "вантаж 200".

Девальвація рубля та пов'язана з нею інфляція ще більше знецінять прибутки простих росіян. Вже зараз у Росії, за різними оцінками, близько 20 мільйонів громадян (тобто фактично кожен сьомий росіянин) – це бідні і дуже бідні люди. Очевидно, що їх кількість за збереження такої тенденції збільшуватиметься.

Російська економіка в 2023 році зросла, всупереч прогнозам і, в чомусь, здоровому глузду, на 3,5%. Однак левова частка цього зростання припала на "оборонку" і все, що пов'язано з війною, тоді як більшість "цивільних" галузей стагнували, а деякі, наприклад, авто- та авіабудування, стрімко деградували.

Враховуючи, що воєнні витрати РФ у 2024 році збільшено порівняно з минулим роком на 70%, тренд на загнивання економіки збережеться і, швидше за все, посилиться. При цьому економічний спад дедалі ймовірніший через те, що бізнесу катастрофічно не вистачає працівників. І йдеться не лише про двірників та будівельників, а й про більш кваліфікованих фахівців, яких мігрантами не заміниш.

Таким чином, Росія наступного року нагадуватиме великий військовий завод, навколо якого - житлові будинки без опалення, води та світла, магазини з порожніми полицями та непрацюючі підприємства цивільного сектору.

Щось подібне спостерігалося в останні роки СРСР. Тоді до вічного дефіциту ширвжитку додалася ще й продуктова криза. Радянський Союз зав'яз у війні в Афганістані, яка при доволі туманних цілях "з'їдала" величезні кошти. При цьому її фінансування ускладнювалося падінням бюджетних доходів через обвал нафтових котирувань. Ну, а фінальним акордом стала грошова реформа імені тодішнього прем'єр-міністра СРСР Валентина Павлова в січні 1991 року, суттю якої було вилучення 50- і 100-рублевих купюр, внаслідок чого мільйони радянських громадян втратили свої заощадження (оскільки саме в таких купюрах, для зручності, гроші лежали на ощадних рахунках). Іншим, напевно, не менш важливим наслідком цієї "реформи" стала остаточна втрата довіри до влади з боку населення.

Цього року еквівалентом "павлівської реформи" може стати різке ослаблення курсу рубля після виборів Путіна в березні - принаймні ефект буде порівнянним. Росія вже майже два роки веде війну, яка набагато більш затратна і з точки зору людських ресурсів, і з точки зору фінансів, ніж Афганська кампанія. Щодо російської нафти діють санкції, і є всі підстави сподіватися, що нинішнього року країні-агресорові буде важче їх обминати.

Як йдеться у посту анонімного російського телеграм-каналу "Сигнали", у 2024 році криза в РФ перейде у форму "безрозмірного застою", торкаючись усіх аспектів держави, тобто не тільки економіки. "Йдеться про ризики виникнення системної кризи. При цьому здатність російського суспільства адаптуватися до негативу буде поставлена під сумнів. Існує велика ймовірність того, що "низи вже не зможуть жити по-старому", - йдеться у прогнозі.

Таким чином, на сьогодні в Росії склалися умови, аналогічні тим, що понад 30 років тому призвели до розвалу Радянського Союзу. Зрозуміло, що прямих аналогій в історії не буває, але й законів історії теж ніхто не скасовував. Тому є підстави поглянути на найближчі перспективи розвалу останньої в нашому глобальному світі імперії зі стриманим оптимізмом.

Читайте: "Останній демократ" чи новий Гапон: як Путіну придумали зручного спаринг-партнера

Новини партнерів

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними