RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чи є у вас яйця? Чому в Росії стрімко зростають ціни на продукти

Економічне зростання забезпечує ВПК, все інше деградує

Економічне зростання забезпечує ВПК, все інше деградує Фото:

Не встигли в Росії угамуватися пристрасті, викликані подорожчанням і зникненням з роздрібного продажу бензину та дизеля, як країну-агресора спіткала нова напасть – рекордно подорожчали курячі яйця. Цієї теми навіть торкнулися під час "прямої лінії" з президентом РФ Володимиром Путіним, при тому, що, як відомо, подібних гострих запитань на заходах за участю диктатора намагаються уникати. Проте проблема з яйцями - це лише верхівка айсберга, на який дуже скоро натрапить, як "Титанік", економіка РФ.

Президент Росії Володимир Путін під час чи то "прямої лінії", чи то прес-конференції, яка відбулася 14 грудня, розповів, що поцікавився у міністра сільського господарства РФ Дмитра Патрушева про те, як у нього, Патрушева, з яйцями.

Цю сентенцію Путіна можна сприймати як черговий похабний жарт, чим він, зрештою, і є, якби не одне "але". Справа в тому, що таким чином російському президенту довелося відповідати на дуже незручне для нього запитання про різке подорожчання в Росії курячих яєць і паніку, що виникла внаслідок цього.

Господаря Кремля зазвичай намагаються захищати від неприємних запитань, але іноді деякі з них стурбованим громадянам все ж таки дозволяють поставити. Після чого Путін відразу вирішує заявлену проблему одним зусиллям волі.

Читайте: В РФ вже розуміють, що стали придатком: як Китай зміг зібрати вершки з антиросійських санкцій

Так було й цього разу.

"Зовсім нещодавно розмовляв з міністром сільського господарства, питав, як у нього з яйцями. Каже, що у них все гаразд", - сказав Путін під час тієї самої "прямої лінії" - прес-конференції у відповідь на питання пенсіонера, який стурбувався дорожнечею та дефіцитом курячих яєць.

Цілком можливо, що Володимир Путін навіть і не збрехав – адже, швидше за все, у Дмитра Патрушева з яйцями справді все гаразд.

Чого не скажеш про решту Росії. За даними Росстату, з початку цього року ціни на яйця у РФ зросли на 46,2%. Це в середньому у країні. А в низці регіонів зростання цін склало 60-70%.

Подорожчання яєць викликало паніку серед населення, яке кинулося їх скуповувати сотнями. У зв'язку з цим у багатьох регіонах, зокрема у Білгородській області, яка є російським птахівницьким "хабом", запровадили обмеження на відпуск в одні руки.

В окупованому Криму, в якому ціни сягали майже рекордних 200 рублів за десяток, перейшли на поштучний продаж, мабуть, щоб покупцям було не так страшно. До такого ж "маркетингового ходу" вдалися і в Москві.

Проте все це поки що мало допомагає як знизити ціни на яйця, так і повернути їх на полиці магазинів.

Ну, а дякувати за "золоті" яйця росіяни мають Володимиру Путіну, який вирішив напасти на Україну. Як відомо, це рішення призвело до введення санкцій проти РФ, що неабияк збільшило собівартість виробництва яєць, як, власне, і багато чого іншого.

До речі, ще влітку в Росії рекордно дорожчало куряче м'ясо – ціни на нього зросли приблизно на 20%, тоді як середня, принаймні офіційна, інфляція була в кілька разів нижчою. Вже тоді можна було спрогнозувати нинішнє яєчне подорожчання – адже яйця від курки недалеко падають.

Але російська влада вчасно не звернула увагу на таку "дрібницю". Як і на "раптове" подорожчання бензину і дизельного палива наприкінці літа - це в країні, яку прийнято називати "бензоколонкою". Коли ситуація почала виходити з-під контролю, і перебої з пальним стали відбуватися навіть у столичному регіоні, уряд на якийсь час заборонив експорт автомобільного палива, і його дефіцит сяк-так вдалося погасити.

У випадку з яйцями російська влада пішла тим самим шляхом – обмежила їх вивезення з країни. Крім того, уряд обнулив ввізне мито на яйця та організував їх імпорт з Туреччини (також з'явилася інформація, що РФ закуповуватиме яйця в Ірані). Ймовірно, це дещо зіб'є ажіотаж, хоча навряд чи закордонні яйця, враховуючи вартість логістики, будуть дешевшими за російські, а тому ціни не впадуть. Проте такий крок не на жарт розлютив виробників у самій РФ, які побачили в ньому загрозу своїм інтересам.

Очевидно, що за рахунок як імпорту, так і нарощування внутрішнього виробництва дефіцит, зрештою, буде подолано. Але потім відбудеться надвиробництво і затоварювання, і яйця просто почнуть псуватися. Такий собі бізнес по-російськи.

До речі, із продажу поступово зникають й інші продукти харчування. Так, пабліки російського міста Воронеж тиражують відео величезної черги за рибою. Крім того, публікуються фото порожніх полиць у супермаркетах. Втім, чого дивуватися – минулого року росіяни і за хлібом стояли в чергах як у мавзолей.

Економіка війни

Під час згаданої вище недо-прес-конференції Володимир Путін заявив, що безробіття в Росії цього року впало до 2,9%, чого не було за всю історію країни-агресора.

Щоправда, він промовчав про гостру нестачу робочих рук у РФ. Яка, зауважимо, частково виникла через його ж дії – близько мільйона відносно молодих та здорових чоловіків або все ще воюють на території України, або вже відвоювалися, ставши "двохсотими" та каліками-"трьохсотими". Приблизно стільки ж були змушені емігрувати, щоб не опинитися в окопах, а згодом – вантажем "200".

За різними оцінками, вже сьогодні Росії не вистачає близько 2 мільйонів працівників. А до 2030 року дефіцит може становити до 4 мільйонів, вважають у консалтинговій компанії "Яків та Партнери". Найбільший дефіцит спостерігатиметься у таких сферах як обробна промисловість, логістика та торгівля. При цьому мігранти проблему не вирішать, оскільки більшість із них у Росії займаються некваліфікованою працею, а тому зможуть покрити лише 10% дефіциту, зазначають у компанії.

Дефіцит кадрів, у свою чергу, може призвести до уповільнення зростання економіки та прискорення інфляції, оскільки роботодавці змушені підвищувати зарплати працівникам без реального збільшення продуктивності праці.

Але поки що з економічним зростанням все гаразд, запевняє Володимир Путін (так-так, все там же, на "прямій лінії" – прес-конференції). За його словами, за підсумками 2023 року ВВП Росії зросте більш, ніж на 3%. І, на жаль, треба визнати, що й у цьому диктатор не погрішив проти істини.

Якщо ще півроку тому провідні світові аналітичні служби та міжнародні фінансові організації прогнозували стагнацію російської економіки, і навіть в уряді РФ говорили про дуже незначне зростання - до 2%, то зараз оцінки переглянуті, і зростання в межах 3-3,5% виглядає цілком реальним.

Однак це бурхливе зростання пов'язане майже виключно з військовою промисловістю, а якщо ширше – з війною.

За словами аналітика компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максима Орищака, нарощування держінвестицій у ВПК протягом обмеженого періоду може цілком позитивно вплинути на розвиток економіки, що й знайшло відображення у низці економічних показників Росії.

"Але водночас економіка РФ починає отримувати і перші негативні ефекти від затягування повернення на ринкові рейки", - зазначив експерт у розмові з "Апострофом".

Як пише впливове британське видання The Economist, російська "економіка війни" починає демонструвати ознаки перегріву. Так, окрім рекордних вливань у ВПК фіксуються колосальні суми виплат мобілізованим та контрактникам – як нині воюючим, так і загиблим у так званій "СВО". Як зазначає видання, за деяких загиблих виплачуються суми, еквівалентні доходу, який їхні родини могли б отримати за 30 років.

"Дані Міністерства фінансів Росії свідчать про те, що фіскальні стимули становлять близько 5% ВВП", - йдеться у матеріалі The Economist.

І такі "інвестиції", безумовно, підганяють темпи зростання економіки РФ.

"Зростання економіки досягається шляхом державних вкладень у ВПК, який не виробляє товари, але витрачає дуже багато грошей, і часто це гроші, що друкуються, - розповів у коментарі "Апострофу" інвестиційний банкір та фінансовий аналітик Сергій Фурса. - Відповідно, це все стимулює інфляційні процеси і може призвести до криз, наприклад, до дефіциту – те, що зараз відбувається з яйцями, а раніше відбувалося з дизелем. Коли у вас все добре в економіці, у вас такого не буває, тобто можна шляхом вливання купи грошей – не інвестицій, а державних грошей - досягти математичного зростання ВВП, але це не означає, що в економіці здорова ситуація".

Що стосується власне "оборонки", то вже у 2023 році витрати на неї перевищать 6% російського ВВП і становитимуть майже третину всіх бюджетних видатків. При цьому бюджет на 2024 рік передбачає зростання цих витрат майже до 8% ВВП або близько 40% усіх бюджетних асигнувань.

Крім цього, путінська Росія виділяє величезні кошти на субсидування захоплених українських територій (інше питання, яка частина цих грошей осідає в кишенях чиновників та пов'язаних із ними підрядників).

Перегрів економіки РФ з перекосом у мілітаризм загрожує значними проблемами, вважають економісти, зокрема, російські.

"Невелику мобілізацію російська економіка, мабуть, витримає. Але розплатою за неї стане зростання цін, скорочення асортименту товарів у магазинах та подальше погіршення життя людей", - попереджає російський експерт Микола Кульбака.

Він вважає, що зростатиме в ціні не лише військова, а й цивільна продукція, оскільки в умовах мілітаризації її поменшає, а попит на неї не впаде. Скорочення асортименту викличе необхідність наростити імпорт, який через ослаблення рубля буде дуже дорогим.

Нагадаємо, в середині цього року в Росії відбулася різка девальвація національної валюти, і в кінці літа - на початку осені курс долара піднімався до 100 рублів, а іноді й вище. Лише жорсткі валютні обмеження та різке підвищення облікової ставки за короткий проміжок часу дозволили дещо зміцнити рубль. Ще влітку відсоткова ставка Центрального банку РФ була лише на рівні 7,5%, і через ослаблення рубля (а також зростання цін) її підвищили кілька разів. На засіданні регулятора 15 грудня вона була вкотре піднята – до 16%. Але це не дуже допомагає, і курс все одно тримається на рівні 90 рублів за долар.

Висока відсоткова ставка шкідлива для економічного зростання, проте зараз, коли держвитрати до межі накачують оборонну промисловість, стагнації швидше за все не буде. Натомість зростуть у ціні кредити, а це розжене інфляцію.

Згідно з офіційною статистикою, станом на листопад інфляція в річному вимірі становить 7,5%, що значно більше, ніж раніше прогнозувала російська влада. Однак зростання цін, схоже, є ще значнішим. За даними дослідницького холдингу "Ромір", який розраховує інфляцію за реальним споживчим кошиком, з березня 2022 року до жовтня 2023 року ціни в РФ зросли на 48%.

Повернення до застою

З роком, що йде, в принципі, все зрозуміло, але виникає питання, що буде далі?

"Найвеселіше" почнеться після закінчення конфлікту (мається на увазі війна проти України - "Апостроф"), коли настане "економічне похмілля", і з'ясується, що цивільне виробництво дихає на ладан і не тягне забезпечення потреб країни, а ВПК не може виробляти нічого крім снарядів та танків, які у мирний час нікому і не потрібні у таких кількостях", - резюмує прокремлівський телеграм-канал "Временное правительство 2.0".

Зі сказаного вище можна зробити висновок, що війна триватиме до нескінченності, оскільки російській владі невигідно зупиняти мілітаристську істерію. Але це зовсім не так – адже криза вже роз'їдає економіку РФ.

"Для Росії характерний високий рівень закредитованості, а підвищення ставок – це завжди стрес. Плюс цікава ситуація у будівництві – багато непроданих квартир. Будівництво йде активно, але ставки підвищуються. Як це поєднується, і чому люди не зупиняються і не бачать сигналів, - незрозуміло. І це теж, напевно, атрибут перегріву. Якщо впаде нерухомість, це вдарить по банках. Банки вони врятують, але, знову-таки, врятують шляхом друкування грошей, що розганятиме інфляційні процеси", - каже Сергій Фурса.

Крім того, вже зараз помітні серйозні загрози для російського ВПК.

"Через відсутність конкуренції та надлишковий приплив "халявних" грошей він роздмухується і втрачає ефективність, - пояснює Максим Орищак. - РФ зараз знаходиться рівно в тій точці, де подальший рух шляхом нарощування випуску військово-промислового комплексу приноситиме все більші витрати і структурні проблеми".

На думку експерта, після зростання ВВП на рівні 3-3,5% цього року в Росії відбудеться уповільнення - до 0,2-0,8% у 2024 році та 1-1,5% у 2025-му.

"Низькі темпи економічного зростання супроводжуватимуться досить високою інфляцією 7,5-10% у 2024 році та 6-8% у 2025 році. А також досить високими відсотковими ставками - близько 9-12%, які не дозволять розвиватися бізнесу нормально, - каже Орищак. - Подібні параметри фактично означають застій. Він супроводжуватиметься поступовим падінням рівня життя населення. Але при цьому влада РФ намагатиметься зберігати високу зайнятість у країні для того, щоб уникати зростання соціального невдоволення. Російська економіка в таких умовах ставатиме більш примітивною і менш технологічною".

Від себе додамо, що схожою була ситуація в останні роки СРСР – зброї наштампували стільки, що вона й досі використовується по всьому світу, зате в магазинах було хоч шаром покоти. Висновки, як кажуть, робіть самі.

Читайте: ЄС затвердив новий пакет санкцій проти Росії: що туди увійшло

Новини партнерів

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР