RU  UA

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Щастя не в грошах: як росіянам блокують рахунки за кордоном

Йдеться про найбільш популярні юрисдикції серед росіян

Йдеться про найбільш популярні юрисдикції серед росіян Bank of Cyprus закриває рахунки росіян Фото: Wikipedia

Одразу декілька країн вирішили заблокувати рахунки громадян РФ у своїх банках. Зокрема, днями стало відомо, що банківські рахунки росіян будуть закриті на Кіпрі, який донедавна був одним із найнадійніших притулків для російського капіталу. "Апостроф" розбирався, із чим пов'язаний такий крок та як він вплине на фінансове становище Росії.

Читайте також: Негативне зростання: як західні санкції душать економіку Росії

Найбільший банк Кіпру Bank of Cyprus закриє рахунки, які належать росіянам. Як повідомляє Forbes, банк розсилає відповідні повідомлення своїм російським клієнтам.

"Листи щастя" від Bank of Cyprus росіяни почали отримувати у середині квітня. У них йдеться про те, що рахунки будуть закриті протягом двох місяців з моменту отримання повідомлення.

Наголошується, що приводом для закриття рахунку може бути, зокрема, одержання доходу від бізнесу в Росії, що знаходиться під санкціями, а також податкове резидентство РФ.

Forbes також пише, що окрім Bank of Cyprus є й інші кіпрські банки, які вирішили закрити рахунки своїх російських клієнтів.

"Латання дірок" у санкційному режимі

Кіпр – не перша країна, де росіянам блокують банківські рахунки. Раніше найбільші банки Швейцарії почали повідомляти своїм російським клієнтам, що заблокують їхні рахунки, якщо з'ясується, що вони є податковими резидентами РФ.

У росіян також почалися проблеми з рахунками в Об'єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ) – один із найбільших банків країни Emirates NBD запровадив для них серйозні обмеження.

За словами інвестиційного аналітика та фінансового банкіра Сергія Фурси, те, що зараз відбувається з банківськими рахунками громадян РФ у низці країн світу, є планомірним закриттям дірок, які все ще можна знайти у західному режимі санкцій.

Експерт звернув увагу на те, що банківські обмеження запроваджуються саме у тих юрисдикціях, які серед росіян, особливо після початку війни проти України, є найпопулярнішими.

Так, наприклад, Швейцарія була "тихою гаванню" для сумнівних капіталів, у тому числі російських. А Кіпр, як відомо, завдяки своєму привабливому податковому режиму довгі роки був притулком для бізнесу з РФ — рідкісна угода обходилася без участі в ній кіпрських офшорів російських олігархів.

Що стосується ОАЕ, то останнім часом росіяни, рятуючись від західних санкцій, а також власної турботливої держави, яка будь-якої миті може накласти лапу на "кровно зароблене", активно освоюються в цій арабській країні – купують тут нерухомість, відкривають компанії та банківські рахунки.

При цьому важливо зазначити, що блокування банківських рахунків торкнеться не всіх росіян.

За словами аналітика компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максима Орищака, тим хто став податковим резидентом Кіпру або ОАЕ, побоюватися немає причин.

"Проте громадяни, які виїжджали з РФ, сподіваючись знайти роботу, наприклад, на Кіпрі, але не мають ще юридичного приводу платити податки в цій країні, постраждають і зможуть отримувати гроші тільки в криптовалютах. Також це стосується тих, хто перебуває на Кіпрі за візою "цифрового кочівника", - пояснив він у коментарі виданню.

Активність банків щодо закриття та блокування рахунків російських громадян експерт пов'язує з черговим розширенням SDN-листа США (Specially Designated Nationals List, де перераховані люди, організації та кораблі, з якими американським громадянам та постійним жителям США заборонено займатися бізнесом -" Апостроф").

Своєю чергою економіст, колишній член Ради Національного банку України (НБУ) Віталій Шапран оцінює ситуацію зі значним скепсисом.

У розмові з "Апострофом" він звернув увагу на те, що рахунки російських громадян у згаданих країнах не заарештовуються, а закриваються, при цьому клієнтам повідомляють про закриття за два місяці.

"Думаю, що закінчитися все тим, що росіяни на Кіпрі, у Швейцарії та ОАЕ просто перейдуть на обслуговування в дрібніші банки, які не проводять міжнародні розрахунки та менше бояться санкцій, — каже експерт. - Тож було б набагато краще, якби ці рахунки заарештовувалися, а кошти на них заморожувалися до з'ясування обставин причетності їхніх власників до агресії в Україні”.

Читайте також: США розширили обмеження проти Росії: хто потрапив до списку санкцій

Позбавити країну-агресора фінансових можливостей

Останнім часом РФ дедалі більше зближується з Китаєм, поступово перетворюючись на його сировинний придаток. Ця співпраця відбивається і на фінансовій системі Росії – все більше розрахунків здійснюється в юанях, і все більшою їх кількістю поповнюються російські золотовалютні резерви (тоді як більшість резервів, номінованих у доларах та євро, заморожена західними санкціями).

У зв'язку з цим Росія зберігає можливість вести бізнес через китайські банки. Однак і вони не особливо горять бажанням у всьому допомагати росіянам, що і зрозуміло, оскільки це загрожує санкціями вже проти них самих.

Всі чудово розуміють, що через закордонні компанії та банківські рахунки росіян може бути організований "сірий" імпорт у РФ не тільки iPhone та інших нешкідливих санкційних товарів, а й, наприклад, мікрочіпів та різних комплектуючих, що використовуються у виробництві високоточних озброєнь.

То наскільки серйозними для російських громадян можуть виявитися наслідки блокування рахунків?

"Для росіян це означає дуже великі незручності. Це ускладнить будь-яку ділову активність, — сказав Сергій Фурса — Будь-який бізнес, який росіяни будують за кордоном, може бути пов'язаний з Росією. І зараз (у зв'язку із закриттям банківських рахунків) умови ведення цього бізнесу погіршуються.

А це означає, що будь-які фінансові обмеження, які запроваджуються різними країнами щодо російських громадян, звужують військові можливості країни-агресора та збільшують шанси України на перемогу.

Читайте також: Грандіозний "шухер": Швейцарія почала перевіряти рахунки заможних росіян

Новини партнерів

Читайте також

Навіщо Нацбанк обмежує перекази з картки на картку і чи вдарить це по волонетрах

Обмеження переказів з картки на картку спрямовані на боротьбу з діяльністю нелегального бізнесу та ухиленням від податків

В Україні збираються розкрити банківську таємницю: чим це загрожує кожному українцю

Заходи щодо протидії відмиванню грошей у рамках реалізації Плану Ukraine Facility можуть поставити під загрозу банківську таємницю в Україні

Буде лише гірше: що готує Нацбанк для власників карткових рахунків

Обмеження на грошові перекази, які планує запровадити Нацбанк України, призведуть до відтоку коштів з банків та тінізації розрахунків