RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Доларові гойдалки: що буде з курсом гривні до кінця літа

На сьогодні немає передумов для обвалу гривні

На сьогодні немає передумов для обвалу гривні Фото: Євген Котенко / Апостроф

В кінці травня - на початку червня курс долара в Україні різко виріс, проте незабаром повернувся до позначок, які трималися на валютному ринку всю весну. "Апостроф" з'ясував, що буде з гривнею цього літа.

Український валютний ринок знову лихоманить. Якщо в середині травня курс долара знизився майже до 26 гривень, то до кінця минулого місяця він хитнувся в інший бік і підійшов впритул до позначки 27. Червень також почався з ослаблення гривні, курс на міжбанку переступив межу у 27 гривень/долар, і 4 червня досяг рівня 27,15 гривні/долар.

Однак наприкінці минулого тижня тренд розвернувся, і гривня знову почала зміцнюватися. Національний банк України (НБУ) встановив на 11 червня офіційний курс на рівні 26,37 гривні/долар, що на 22 копійки нижче за курс станом на попередній робочий день.

Нацбанк вже встиг прокоментувати нещодавній різкий стрибок курсу долара: "На тлі погіршення зовнішніх фінансових умов для країн з ринками, що розвиваються, а також посилення невизначеності в Україні, в кінці місяця (травня, - "Апостроф") гривня перебувала під девальваційних тиском". Однак докладних пояснень регулятор не надав, у зв'язку з чим можна тільки гадати, що малося на увазі.

Дефолт? Ні, не чули

Втім, називаються і конкретні причини описаних вище процесів.

За словами старшого аналітика інвестиційної компанії "Альпарі" Вадима Іосуба, приблизно з середини лютого "долар коливається в діапазоні 26,1-27,3 гривні, що говорить про рівновагу курсу в даних межах".

"При цьому, відбуваються регулярні коливання від верхньої межі цього коридору до нижньої, і навпаки", - сказав експерт "Апострофу".

Іосуб також зазначив, що для подібних коливань серйозних макроекономічних причин не потрібно, а "достатньо випадкових, короткострокових і спекулятивних чинників".

"Стійкість цього діапазону пояснюється тим, що у нижній межі НБУ починає купувати валюту, а у верхній, навпаки, - продавати", - додав Іосуб.

Старший аналітик групи компаній Forex Club Андрій Шевчишин у розмові з "Апострофом" нагадав, що гривня стала однією з найстабільніших валют у першій половині поточного року. Учасники ринку "бачили дещо необґрунтоване зміцнення гривні", особливо на тлі економічних і політичних ризиків країни, "відповідно, був внутрішній запит на корекцію і девальвацію".

Корекції також "допомогло" недавнє інтерв'ю олігарха Ігоря Коломойського, що має, як подейкують, вплив на нового українського президента Володимира Зеленського, в якому він заявив про корисність дефолту для нашої країни. За словами Шевчишина, це інтерв'ю запустило "механізм зворотного руху".

"Курс почав стрімко йти вгору, зокрема, під впливом спекулянтів і скептично налаштованих нерезидентів", - вважає Шевчишин.

Приблизно за тією ж схемою здійснювався розворот у бік зміцнення гривні - президент Зеленський в Брюсселі підтвердив незмінність курсу України щодо ЄС і НАТО і заявив, що ніякого дефолту не буде. У підсумку, нерезиденти знову стали купувати ОВДП (після інтерв'ю Коломойського попит на них різко зменшився, - "Апостроф").

Головний експерт ради НБУ Віталій Шапран підкреслив, що в кінці травня - на початку червня курс долара виріс, "насамперед через розмови про дефолт". У коментарі "Апострофу" він також сказав, що ще однією причиною напруженості на валютному ринку стали повідомлення про "перенесення МВФ рішення про черговий транш для України на післявиборчий період (мова йде про дострокові вибори до Верховної Ради, - "Апостроф").

Динаміка зміни курсу долара до гривні в травні-червні 2019

Закордон нам допоможе

Але як довго збережеться тенденція до зміцнення гривні?

Поки що більшість фундаментальних факторів сприятливі для України.

"Високі ціни на залізорудну сировину і сталевий прокат, хороший прогноз щодо врожаю зернових і приплив нерезидентів на ринок ОВДП", - каже Віталій Шапран. Тільки за останні чотири дні нерезиденти купили ОВДП на 1,6 мільярда гривень.

Андрій Шевчишин згоден. За його словами, ціни на традиційний український експорт, яким забезпечується приплив валюти в країну, залишаються високими: "Поки ситуація на сировинних ринках складається досить позитивно для курсу".

Він також зазначив, що Україна у травні досить спокійно пройшла пікові виплати за держборгом (за даними Нацбанку, в минулому місяці було виплачено 1,8 мільярда доларів). У другій половині 2019 року також ще мають бути виплати, пік яких припаде на вересень (близько 60 мільярдів гривень або більше 2 мільярдів доларів).

При цьому, за словами Шевчишина, зберігаються ризики того, що нерезиденти можуть почати масово виходити з облігацій і виводити валюту з країни. Також є ризик розгортання світової кризи. Якщо раніше українська економіка починала відчувати на собі наслідки глобальної кризи лише за кілька місяців, то зараз, з огляду на більш-менш плаваючий валютний курс, а також велику залученість нашої країни до світової торгівлі, наслідки будуть відчуватися вже "за місяць-півтора".

Мовою цифр

Але поки гривня продовжить зміцнюватися. "Долар на міжбанку за тиждень бути на позначці 26,1 гривні, а готівковий долар в банках може коштувати близько 26-26,3 гривні", - прогнозує Вадим Іосуб.

Якщо говорити про горизонт до кінця поточного місяця, то курс продовжить коливатися в існуючих рамках.

"Хоча ймовірне зміщення нижньої межі коридору нижче 26,1, приблизно до 26 гривень, після чого знову можливе зростання до 27 гривень або трохи вище. Ближче до кінця літа подальшу динаміку гривні визначать іноземні спекулянти, що вклалися у гривневі ОВДП. Зміцнення або, навпаки, девальвація гривні залежатиме від того, як вони себе поведуть при погашенні облігацій, чи захочуть реінвестувати отримані гроші в нові випуски облігацій, або вирішать купити валюту і репатріювати свої капітали. Багато в чому це залежатиме від найближчих політичних кроків нового керівництва країни", - розповів експерт.

На думку Андрія Шевчишина, валютний курс буде триматися в діапазоні 26,5-27,3 гривні/долар, при цьому всередині цього коридору "можуть бути досить різкі і сильні коливання, що, власне, і показали попередні тижні".

Він вважає малоймовірним сценарій, коли курс відкотиться до рівня 26 гривень/долар або нижче, незважаючи на сезонність зміцнення гривні, яка зазвичай відбувається навесні-влітку. "Я не розглядаю такий варіант як надто ймовірний", - заявив фахівець.

Читайте також

Долар в Україні рекордно дорожчає: як це вплине на українців

Курс долара наближається до позначки 40 гривень, а ціни для українців прискорять зростання

Ловіть момент: аналітики пророкують різке зростання біткоїну

Біткоїн - аналітики передбачили зростання вартості на цю криптовалюту

Україна відмовляється від долара: як це вплине на нас

Нацбанк вирішив відв'язати гривню від долара – на це вплинуло одразу кілька факторів