RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Курс долара у вихідні: скільки коштує валюта у святкові дні

За день курс зріс на 15 копійок

За день курс зріс на 15 копійок Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

На валютному ринку України спостерігаються традиційні "гойдалки" - зміцнення гривні змінюється її ослабленням, іноді досить значним, після чого нацвалюта відіграє втрати. "Апостроф" розбирався, скільки буде коштувати "зелений" у вихідні дні, 12-14 жовтня.

Курс гривні до долара продовжує спантеличувати українців своєю непередбачуваністю, перебуваючи, як і раніше, в постійній "зоні турбулентності".

У вересні "зелений" взяв курс на плавне зниження, поламавши сезонний тренд девальвації національної валюти, який спостерігався в Україні восени-взимку останні кілька років. Якщо 10 вересня курс на міжбанківському валютному ринку (а саме за результатами міжбанку Національний банк України встановлює офіційний курс) ще знаходився на рівні 25 гривень/долар, то ближче до кінця минулого місяця він впритул наблизився до позначки в 24 гривні/долар. У зв'язку з цим експерти всерйоз заговорили про нову "валютну" реальність, яка змусила їх переглядати колишні прогнози.

Така ситуація, багато в чому, була обумовлена тим, що у вересні Міністерство фінансів активно продавало облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), при цьому значну частину їх покупців становили так звані нерезиденти, які для покупки цих паперів заводили в країну великі суми у валюті, таким чином, збиваючи на неї попит. Зміцненню гривні також сприяв рекордний урожай в Україні і, відповідно, його експорт, що приносить країні інвалюту, і високі світові ціни на залізну руду - ще один ключовий вид експорту вітчизняних виробників.

Проте, з кінця вересня долар "прийшов до тями" і відновив очікуване зміцнення. Нацбанк України навіть був змушений здійснити інтервенції на міжбанку, продавши за тиждень в кінці вересня - початку жовтня 200 мільйонів доларів, щоб погасити паніку, викликану, за твердженням регулятора, переважно психологічними факторами. І це при тому, що до цього НБУ в основному скуповував валюту для поповнення своїх міжнародних резервів.

Інтервенція Нацбанку принесла свої плоди - 2 жовтня курс небезпечно наблизився до позначки 25 гривень/долар, але вже 3 жовтня відкотився до 24,6 гривні/долар.

У наступні дні курс демонстрував "гойдалки". 8 жовтня Мінфін знову вдало розмістив ОВДП і залучив до держбюджету 2,15 мільярда гривень, що очікувано призвело до зміцнення вітчизняної валюти, і 10 жовтня курс опустився до 24,5 гривні/долар.

Курс долара до гривні з 1 вересня по 11 жовтня 2019 року Фото: finance.ua

Однак 11 жовтня картина дещо змінилася. Міжбанк відкрився котируваннями попереднього дня і в перші хвилини торгів навіть просів нижче 24,5 гривні/долар. Але ненадовго - протягом дня валютний курс з незначними коливаннями зберігав курс на зростання, досягнувши до вечора рівнів 24,64-24,68 гривні/долар.

Слід зазначити, що Національний банк встановлює курс на наступний робочий, а не календарний день, а на українців попереду чекають аж три вихідних, один з яких - 14 жовтня, є святковим (це одночасно Покрова Пресвятої Богородиці, День захисника України та День українського козацтва). А це означає, що всі ці дні формально діятиме курс, встановлений на 11 жовтня - 24,53 гривні/долар. Однак навряд чи він таким залишиться в обмінних пунктах - банки вже в п'ятницю почали потихеньку піднімати курс, і в багатьох з них він впевнено переступив позначку 25 гривень/долар на продажі.

У найближчі три дні, найшвидше, курс готівкового долара буде перебувати на рівні близько 25 гривень. Що стосується євро, то його курс можна очікувати в районі 27 гривень. Однак варто пам'ятати, що у вихідні дні багато обмінників розширюють маржу між курсами купівлі та продажу. Особливо це актуально для відокремлено розташованих "точок", а також для обмінних пунктів в центральній частині великих міст (Київ, Львів та Одеса), які націлені на залучення "легких" грошей іноземних туристів.

В цілому ж, якщо в найближчі три дні не відбудеться якихось форс-мажорів, стабільність на валютному ринку, нехай і з легким трендом на зростання курсів долара і євро, збережеться.

Читайте також

Долар в Україні рекордно дорожчає: як це вплине на українців

Курс долара наближається до позначки 40 гривень, а ціни для українців прискорять зростання

Ловіть момент: аналітики пророкують різке зростання біткоїну

Біткоїн - аналітики передбачили зростання вартості на цю криптовалюту

Україна відмовляється від долара: як це вплине на нас

Нацбанк вирішив відв'язати гривню від долара – на це вплинуло одразу кілька факторів