RU  UA

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Долар по 23: чому зміцнення гривні не робить українців багатшими

Курс гривні залежить від дуже багатьох чинників

Курс гривні залежить від дуже багатьох чинників Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Гривня продовжує зміцнюватися. На 11 грудня Національний банк України (НБУ) встановив офіційний курс долара на рівні 23,68 гривні, зафіксувавши, таким чином, чергове ослаблення американської валюти. "Апостроф" з'ясовував, чи дійде до Нового року курс до позначки 23 гривні, і як міцна нацвалюта впливає на загальний стан вітчизняної економіки.

Курс долара в Україні продовжує знижуватися. Станом на початок грудня він вже опустився нижче психологічної позначки 24 гривні, хоча ще в середині року вона здавалася недосяжною. Зараз в це складно повірити, але рік тому курс був на рівні 28 гривень/долар.

П'ять років українці жили в новій реальності валютного курсу 27-28 гривень/долар, при тому, що в кінці 2013-го долар коштував 8 гривень. Ці 27-28 гривень стали свого роду стабільністю, а тому, якщо з якихось причин курс починав хоч трохи зростати, громадяни рушали в обмінні пункти скуповувати долари - а раптом він злетить до 30-ти!

Але 2019 рік став особливим. Починався він, втім, зі звичних 28 гривень. Пояснювалося це цілком просто - в період різдвяних і новорічних свят на Заході завмирає ділова, зокрема і банківська активність, в результаті чого в Україну надходить менше валюти, що створює її, нехай і недовгий, але дефіцит. Друга причина - сезонна осінньо-зимова девальвація гривні, яка спостерігалася протягом попередніх п'яти років. Але на початку поточного року сезонності не було, або, скоріше, вона була не настільки виражена.

У результаті, весь 2019 рік курс долара демонструє неухильне зниження, зрідка переривається незначними стрибками, останній із яких був у жовтні, коли долар недовго коштував більш як 25 гривень. Саме тоді в гостру фазу увійшов "Українагейт" у США, а в самій Україні з'явилися серйозні побоювання, що націоналізований у 2016 році ПриватБанк можуть повернути колишнім власникам.

Але незабаром цей негативний фон був знівельований, і зараз "зелений" стрімко рухається до 23 гривень.

Неочевидні результати

Але чи добре насправді те, що курс гривні так зміцнився?

На перший погляд, відповідь очевидна - звичайно ж, добре: чим міцніше національна валюта, тим багатшими стають українці. Так, якщо на початку року українська мінімальна зарплата в 4173 гривні становила 149 доларів у еквіваленті, то зараз вона потягне вже на 175 доларів. Із 1 січня 2020 року мінімалка зросте до 4723 гривень і, якщо курс не зміниться, це буде майже 200 доларів.

Зрозуміло також, що при нинішньому курсі українцям дешевше обходяться закордонні вояжі, а також покупки, здійснювані ними за кордоном.

При нинішньому курсі українцям дешевше обходяться закордонні вояжіФото: pixabay.com

Але, на жаль, не вдома - ціни в Україні, незважаючи на міцну гривню, не тільки не падають, а й зростають. "Зміцнення гривні більш ніж на 15% з початку року не призвело до такого ж зниження цін на імпортні товари. Відповідно, вплив міцної гривні на інфляцію мінімальний", - сказав у коментарі "Апострофу" керівник відділу аналітики групи компаній Forex Club Андрій Шевчишин.

Зі слів експерта, вітчизняні імпортери, які багато своїх товарів купували при курсі 27 або навіть 28 гривень/долар, побоюються, що тренд може розвернутися, а тому не поспішають знижувати відпускні ціни.

Але, безумовно, міцна гривня вигідна, перш за все, саме імпортерам. "Курсова різниця є їх чистим прибутком: навіщо знижувати ціни, якщо можна заробити більше", - говорить Шевчишин.

А ось для експортерів така ситуація не дуже вигідна - адже їхня продукція на світових ринках стає дорожчою, а, значить, менш конкурентоспроможною.

Імпорт, експорт і бюджет

Старший аналітик інвестиційної компанії "Альпарі" Вадим Іосуб вважає, що некоректно говорити про те, що дешевий (як і дорогий) долар - це добре чи погано для економіки. "Є окремі суб'єкти економіки з різними інтересами. Для людей і підприємств, які заробляють/зберігають у гривні або мають зобов'язання у валюті, дешевий долар - це добре. Для людей і підприємств, які заробляють/зберігають у валюті, а зобов'язання мають у гривні, дешевий долар - погано. Часто згадують, що дешевий долар в першу чергу поганий для експортерів. Однак і тут не все так просто, якщо врахувати, що навіть у них частина витрат може бути у валюті (або вони прив'язані до валюти), і при падінні долара може знижуватися собівартість їхньої продукції", - розповідає виданню експерт.

Інфографіка / Апостроф

Схожа ситуація і в плані виконання бюджету. З одного боку, чим нижче курс долара, тим дешевше в гривні (а бюджет виконується в нацвалюті, включаючи зовнішні зобов'язання) держборг. І це, безумовно, добре. З іншого боку, до держбюджету закладається обмінний курс, за яким вираховуються доходи, що одержуються у вигляді митних та інших платежів, прив'язаних до іноземної валюти. Відповідно, чим нижче курс долара, тим менше розмір такого роду доходів. Їх недоотримання особливо помітно, коли реальний курс значно нижче закладеного в бюджет (в бюджеті 2019 року закладено середній курс долар 28,2 гривні, на кінець року - 29,4 гривні). Саме так йде справа з виконанням дохідної частини бюджету поточного року.

У майбутньому році цю проблему збираються усунути - відповідно до держбюджету на 2020 рік, середній курс долара повинен становити 27 гривень, при цьому в оптимістичному сценарії макроекономічного прогнозу уряду він може бути на рівні 24,8 гривні.

Курс під ялинку

Але яким він буде насправді? Принаймні, з яким курсом долара Україна увійде в новий, 2020 рік? Чи можна очікувати, що опуститься до заповітних 23 гривень (і чи насправді заповітних)?

Вадим Іосуб вважає, що курс не опуститься нижче 23,4-23,5 гривні/долар і "зустріне" 2020 рік у діапазоні 23,5-24 гривні. "Це - базовий сценарій, але повністю виключати відхилення від нього також не можна. У разі сприятливих зовнішніх шоків, посилення припливу валюти від нерезидентів, теоретично, долар може опуститися і до 23 гривень, але ймовірність цього не дуже велика", - сказав він.

Табло з курсом валют, 2015 рікФото: unian

Андрій Шевчишин також скептично оцінює ймовірність курсу 23 гривні/долар: "На мій погляд, рівноважним для ринку курсом, який би задовольняв інтереси й імпортерів, й експортерів, і бюджету, повинен бути 26-27 гривень. Але, враховуючи, що залишається мало часу (до Нового року), і такий різкий стрибок буде негативним, ми може прийти до більш низького курсу 25-26 гривень". Він також зазначив, що в другій половині грудня іноземні інвестори підуть на канікули, що створить певний вакуум пропозиції валюти на українському ринку. Оскільки в Україні сильно перекошений торговий баланс - імпорт істотно перевищує експорт, а дефіцит бюджету фінансується за рахунок розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), може з'явитися дефіцит валюти, і це розверне ринок у бік зростання курсу долара. Правда, вже в січні, після завершення канікул на Заході, курс вирівняється, прогнозує експерт.

На думку члена Ради Національного банку України (НБУ) Віталія Шапрана, приплив капіталу в країну від нерезидентів, викликаний високою дохідністю на ринку ОВДП на тлі зниження ставок Федеральної резервної системи (ФРС) США і м'якою монетарною політикою Європейського центрального банку (ЄЦБ) має тимчасовий характер. До того ж, зазначив він, негативний торговий баланс за підсумками 10 місяців 2019 року вже становить майже 10 мільярдів доларів. "Коли приплив капіталу припиниться, а цінова кон'юнктура на світових ринках буде не на користь нашої зовнішньої торгівлі, Україна ризикує один на один залишитися з цим гігантським торговельним дефіцитом, що може призвести до обвальної девальвації", - заявив фахівець "Апострофу", підкресливши, що це його особиста експертна думка.

Крім іншого, на курс впливають фактори геополітичного характеру (як, наприклад, вже згадані "Українагейт" і "ПриватБанкГейт"). Відповідно, якщо геополітична погода в Україні буде сприятливою, гривня продовжить зміцнюватися, якщо ситуація погіршиться, - можлива зміна тренда.

Читайте також

Курс на вільне плавання: що робитиме Кремль з рублем

Валютний курс в Росії у 2024 році за певних обставин може суттєво перевищити 100 рублів за долар

Гривня падає: скільки коштуватиме долар до Нового року

Курс долара до гривні зростає через кілька факторів – і гривня ще впаде до нового року

Три сценарії для гривні: що буде, якщо США залишать Україну без грошей

Відсутність значної частини закордонної фінансової допомоги у 2024 році підштовхне курс до 42-45 гривень за долар