RU  UA

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Прогресуюча гривня: як змінювався курс української валюти в 2019 році

Національна валюта вкрай чутлива до зовнішніх чинників

Національна валюта вкрай чутлива до зовнішніх чинників Фото: Getty images

Українці вже встигли звикнути до курсу долара майже на рівні 23 гривень і євро - близько 26 гривень. А тому різке ослаблення національної валюти перед Новим роком для багатьох стало справжнісіньким шоком. "Апостроф" згадав, як змінювався протягом року курс гривні.

Українська гривня названа валютою, що найбільш зміцнилася у світу в 2019 році.

Рік, що минає починався при курсі 28 гривень/долар, що тоді здавалося цілком нормальним - адже українців занадто довго лякали доларом по 30 гривень. Відразу обмовимося - в Україні курс національної валюти традиційно визначається тільки до американського долара. В останні роки це відбувається виключно ринковими методами - тобто на міжбанківському валютному ринку, і Національний банк України (НБУ) за підсумками торгів на міжбанку встановлює офіційний курс на наступний робочий день. Курси всіх інших іноземних валют визначаються за так званим крос-курсом цих валют до долара. Таким чином можна буде аналізувати динаміку зміни курсу гривні саме до долара.

Стійкий тренд

А аналіз показує, що курс 28 в поточному році протримався не дуже довго - вже на початку лютого він був трохи більше 27 гривень/долар. Наступний міні-шок стався на початку березня - курс опустився нижче 27 гривень. На міжбанку 4 березня "зелений" торгувався по 26,38 гривні.

Втім, більшу частину першого місяця весни долар відвойовував позиції, повернувшись за позначку 27 гривень, але з початку квітня, якраз на День дурня, знову обвалився - до 26,7 гривні/долар. На початку ж травня за "американця" давали вже 26,2 гривні.

Однак ближче до літа долар почав надолужувати втрачене, підповзаючи все ближче до позначки 27 гривень, в зв'язку з чим фахівці заговорили про згладжування ефекту так званої весняно-літньої сезонності зміцнення гривні, яка спостерігалася в останні кілька років до цього (на зміну їй приходила осінньо-зимова сезонність ослаблення нацвалюти).

Неважко помітити, що з початку червня гривня почала тріумфальне зростання. До кінця місяця курс пішов нижче 26 гривень.

Однак справжнім сюрпризом виявився вересень - на початку місяця долар вже коштував менш ніж 25 гривень, а 23 вересня ознаменувався курсом 24,1 гривні/долар на міжбанку.

Жовтень, втім, змусив українців трохи понервувати - в середині місяця курс повернувся за "прапорці" 25 гривень/долар, а люди - до обмінних пунктів. Якраз в цей час в США в гостру фазу увійшов "Украінагейт", який кинув тінь на нашу країну, а в самій Україні стали мусуватися чутки про те, що націоналізований в 2016 році "ПриватБанк" можуть повернути його колишнім власникам. Принаймні, цей меседж активно просував його колишній співвласник Ігор Коломойський.

Але незабаром негативний навколополітичний фон ослаб, і гривня повернулася до зростання - в кінці жовтня курс знову був менше 25, а до кінця листопада - менше 24. Курсова сезонність поламалася остаточно.

Курс євро, який, нагадаємо, визначається в Україні за крос-курсом з американською валютою, коливався в аналогічному руслі, а ті незначні відхилення від кривої долара, були обумовлені його "особистими" взаємовідносинами з "зеленим". Це ж відноситься і до таких валют, як польський злотий і чеська крона, які через збільшення кількості наших заробітчан також важливі для українців.

То ростемо, то падаємо

Однією з причин безпрецедентного зміцнення гривні в поточному році стало розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). І, якщо на початку року портфельні інвестори, в тому числі, так звані нерезиденти, з побоюванням придивлялися до українських цінних паперів, справедливо побоюючись, що одночасно вони можуть перетворитися в знецінені, то вже в середині року процес був поставлений, що називається на потік. В результаті, на кінець 2019 року у власності нерезидентів знаходяться ОВДП на суму, що перевищує 115 мільярдів гривень. Ситуація з облігаціями проста: валюта, яку заводять в країну іноземні інвестори, знижує тиск на гривню, підкидаючи вгору її курс.

Однак кінець року, як і писав раніше "Апостроф", завершується незначним, але все ж відчутним послабленням гривні. Пов'язано це, перш за все, з тим, що на Заході почалися різдвяні канікули, під час яких завмирає ділова активність, і валютний потік в напрямку нашої країни знижується. Також свою роль могло зіграти й те, що 26 грудня НБУ викупив з ринку 700 мільйонів доларів - для 2019 року це стало рекордним обсягом купівлі валюти протягом одного дня. При цьому за останній повний тиждень року, що минає, регулятор купив на ринку понад 1,5 мільярда доларів.

І це зайвий раз показує, наскільки гривня залежна від зовнішніх чинників, а її нинішня сила в будь-який момент може перетворитися на слабкість.

Читайте також

Долар в Україні рекордно дорожчає: як це вплине на українців

Курс долара наближається до позначки 40 гривень, а ціни для українців прискорять зростання

Ловіть момент: аналітики пророкують різке зростання біткоїну

Біткоїн - аналітики передбачили зростання вартості на цю криптовалюту

Україна відмовляється від долара: як це вплине на нас

Нацбанк вирішив відв'язати гривню від долара – на це вплинуло одразу кілька факторів