RU  UA

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Давай, до побачення: як команда Зеленського планує "розпрощатися" з МВФ

Як скоро Україна відмовиться від кредитів фонду

Як скоро Україна відмовиться від кредитів фонду Фото: president.gov.ua

Українська влада всерйоз розглядає можливість швидкого завершення співпраці з Міжнародним валютним фондом, який протягом більш ніж 20 років був головним кредитором нашої країни. "Апостроф" з'ясовував, чи потрібна Україні підтримка МВФ, як і раніше, і як скоро країна зможе відмовитися від кредитів фонду.

Багаторічна співпраця України з Міжнародним валютним фондом (МВФ) невдовзі може добігти кінця. Причому не через те, що нова влада вирішила остаточно і безповоротно розірвати зв'язки з головним кредитором країни, як цього багато хто побоювалися після перемоги на президентських виборах Володимира Зеленського, чий екранний alter ego Василь Голобородько з серіалу "Слуга народу" послав МВФ у ж...пу. Як відомо, ще на етапі виборчої кампанії Зеленський запевнив фонд, що в цьому питанні він із Голобородьком не солідарний.

Більш того, нова українська адміністрація готова провести переговори з МВФ, які заплановано на вересень - кредитор раніше поставив умовоювідновлення призупиненої співпраці формування в Україні нового уряду. А, оскільки Кабмін був призначений 29 серпня, ніяких перешкод для приїзду місії фонду до Києва тепер немає.

Востаннє

Міністр фінансів Оксана Маркарова, яка зберегла посаду в новому складі уряду, днями повідомила, що Україна має намір обговорити з МВФ нову програму фінансування. "Вона буде новою і трохи довшою", - сказала вона.

Як відомо, в кінці 2018 року МВФ затвердив для України програму Stand-by терміном 14 місяців і загальним обсягом близько 4 мільярдів доларів, і виділив в її рамках перший і на сьогодні єдиний транш в розмірі 1,4 мільярда доларів.

Оксана Маркарова висловила надію, що Україні вдасться не тільки узгодити цю нову програму, а й виконати її: "Адже за всі попередні роки Україна завжди обривала ці програми".

Дійсно, за всі роки співпраці з фондом, що почалася ще в першій половині 1990-х, жодна програма так і не була виконана Україною.

При цьому глава Мінфіну натякнула, що ця програма МВФ може стати останньою для нашої країни. "Виконати програму таким чином, щоб економіка перебувала на тому етапі розвитку, коли нам не буде потрібна допомога кредитора, і ми зможемо, дійсно, жити самі", - заявила Оксана Маркарова.

Глава Мінфіну натякнула, що ця програма МВФ може стати останньою для нашої країни Фото: unian

Міністр не повідомила, яким буде загальний розмір очікуваної програми фінансування, а також, на який термін вона буде розрахована.

Спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів інвестиційної компанії Dragon Capital Сергій Фурса в розмові з "Апострофом" висловив думку, що розмір нової програми становитиме до 7 мільярдів доларів, а термін її реалізації - 3-4 роки.

Ще один співрозмовник видання припустив, що обсяг такої програми буде не менш ніж 10 мільярдів доларів, і вона розтягнеться на 5 років.

У липні заступник глави НБУ Дмитро Сологуб заявив, що з огляду на стандартні умови МВФ і квоти України, обсяг програми може бути від 5 до 10 млрд доларів. При цьому він висловив сподівання, що перший транш за такою програмою можна очікувати в четвертому кварталі 2019 року і його розмір становитиме 2 мільярди доларів.

Борги, реформи, інвестиції

Однак, незалежно від того, скільки наша країна отримає від МВФ в рамках нової програми (якщо взагалі отримає), чи можна розраховувати на те, що вона дійсно стане останньою?

Фінансовий експерт Олексій Кущ оцінює такі перспективи досить песимістично. "Кредитні програми МВФ - це, умовно кажучи, ті гроші, які нам дає фонд, щоб "купити" час для проведення реформ в період спадів, пов'язаних або з глобальними, або з внутрішніми економічними кризами. Але в Україні повноцінних реформ не було - були якісь стабілізаційні заходи", - сказав він в коментарі виданню.

За словами експерта, в Україні, по суті, з 2008 року триває перманентна криза з незначними періодами зростання в 2010-2012 роках і в останні три роки: "Фактично, ми так і не вибралися з цієї ями". Він додав, що відсутність в нашій країні структурних реформ не дає можливості значно наростити експорт, який істотно менше імпорту, а також залучити достатні обсяги іноземних інвестицій (зараз вони ледь перевищують 2 мільярди доларів на рік, а потрібно не менш ніж 5 мільярдів, - "Апостроф"), а тому, як і раніше, повернення раніше взятих позик відбувається не за рахунок того, що економіка "генерує достатній фінансовий потік", а шляхом залучення нових кредитів.

Відсутність в нашій країні структурних реформ не дає можливості значно наростити експорт Фото: unian

Сергій Фурса згоден з тим, що поки що Україні потрібна співпраця з фондом для того, щоб рефінансувати поточні борги: "Зараз ми це не можемо робити без підтримки МВФ, тому що нам не дадуть грошей (інші кредитори)".

Водночас ситуація може змінитися. "Ми можемо навіть достроково закінчити програму МВФ, коли інвестори отримають впевненість в тому, що у нас все в порядку. І, якщо вони (нинішня влада) зроблять те, що вони обіцяли, то десь у 2021 році, коли у нас пройдуть основні виплати (за зовнішніми борговими зобов'язаннями), як такий МВФ нам буде вже не потрібен", - заявив Фурса.

Ніколи не кажи "ніколи"

Але тут є один нюанс - швидке "розставання" з МВФ реально, якщо не трапиться нова світова фінансова криза, а її багато аналітиків прогнозують на найближчі роки. "У разі світової кризи нам МВФ знову буде потрібен на кілька років", - говорить Сергій Фурса.

"Наша сьогоднішня ситуація - просто невелика відстрочка до наступної глобальної кризи, коли ми знову обвалимся і знову будемо потребувати допомоги зі сторони МВФ", - в свою чергу зазначає Олексій Кущ. За його словами, в цьому випадку Україні доведеться домовлятися про істотно більш масштабну програму фінансування від фонду.

Читайте також

Україна має рекордні борги: скільки тепер винен кожен українець

Борг кожного українця, виходячи із загального розміру боргу країни, становить 4000 доларів

Створення електронної гривні. Чи запрацює український біткоін

Цифрова гривня, використання якої протестує Нацбанк України, мало чим відрізняється від звичайної, але вона має свої переваги

Україна йде до дефолту: чим це загрожує кожному українцю

Якщо Україна не знайде коштів для погашення зовнішнього боргу, країна зануриться у стан дефолту