RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Травневий транш МВФ: Україна виконала вимоги, але з'явилася несподівана проблема

Україна може не отримати транш через бюрократичну тяганину

Україна може не отримати транш через бюрократичну тяганину Фото: Getty Images

Україна виконала всі раніше заявлені вимоги Міжнародного валютного фонду (МВФ) щодо виділення нашій країні кредиту на 5 мільярдів доларів. Очікується, що перший кредитний транш надійде вже у травні. Однак, як повідомили джерела "Апострофа", існують великі ризики щодо того, чи отримає Україна довгоочікуване фінансування найближчим часом.

Верховна Рада схвалила в другому читанні і в цілому закон, який не дозволить колишнім власникам "ПриватБанку" повернути контроль над фінустановою. Ухвалення цього документу, який отримав неформальну назву "антиколомойський" закон на "честь" екс-власника "ПриватБанку" Ігоря Коломойського, відкриває дорогу для отримання Україною довгоочікуваного кредиту Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Як раніше повідомляв "Апостроф", "антиколомойський" закон був головною умовою надання фінансування нашій країні з боку МВФ. Документ був проголосований у першому читанні в кінці березня, але фонд, стримано привітавши цей крок, вирішив все ж дочекатися остаточного рішення. Це було цілком розумно, враховуючи, що наша країна систематично не виконує вимоги МВФ.

Приватна справа

МВФ поставив надання фінансування Україні в пряму залежність від "антиколомойського" закону. Як відомо, колишній співвласник "ПриватБанку" Ігор Коломойський не приховував, що хоче повернути контроль над націоналізованою у 2016 році фінустановою або отримати за неї велику грошову компенсацію (сам він називав суму у 2 мільярди доларів). Згаданий закон робить в принципі неможливим повернення колишнім власникам націоналізованих банків.

Півторамісячна перерва між розглядом документа у першому і другому читаннях обумовлена неймовірною кількістю поданих до нього поправок - понад 16 тисяч.

За цей час МВФ встиг передумати надавати Україні програму розширеного фінансування EFF терміном на три роки, замінивши її півторарічною програмою stand-by.

Розмір нової програми повинен скласти 5 мільярдів доларів (програма EFF передбачала обсяг 5,5 мільярда доларів, хоча українське керівництво всерйоз розраховувало, що він буде збільшений щонайменше до 7 мільярдів доларів).

За словами міністра фінансів Сергія Марченка, уже до кінця травня країна може отримати в рамках програми stand-by перший транш на 1,75 мільярда доларів.

Дійсно, "антиколомойський" закон ухвалено, найближчим часом його напевно підпише президент Володимир Зеленський. А отже, ніяких перешкод для отримання кредиту, зокрема, його першого траншу, немає.

Встигнути до літа

Але не все так просто. А, точніше, зовсім непросто. Як розповіли джерела "Апострофа", український уряд досі не погодив меморандум про співпрацю з фондом, який підписується перед виділенням не тільки кожного кредиту, а й кожного траншу.

За словами одного співрозмовника видання, українська сторона отримала від фонду узгоджений текст меморандуму, але, тим не менш, продовжує вести переговори: "Усе намагаються щось з нього викреслити".

Крім того, додало джерело, в МВФ хочуть ознайомитися з остаточним варіантом тексту "антиколомойського" закону.

Проблема полягає в тому, що засідання ради директорів МВФ має відбутися 27 травня - мабуть, його мав на увазі Сергій Марченко, називаючи можливий термін надання траншу.

Після схвалення рішення про виділення фінансування радою директорів саме перерахування траншу відбувається досить швидко - протягом буквально кількох днів. А ось перед прийняттям такого рішення проходить куди більше часу.

"Як правило, члени ради (директорів) повинні отримати текст меморандуму за два тижні до засідання", - пояснив співрозмовник "Апострофа".

Джерело додало, що існує прискорена процедура розгляду - тиждень. Але ситуація ускладнюється тим, що зараз у зв'язку з коронавірусною кризою на фінансування з боку фонду претендує чимала кількість країн. Так, тільки на 27 травня заплановано розгляд питання про виділення фінансування для 80 держав. А це означає, що було б необачно розраховувати на те, що виключення зроблять для України.

Таким чином, якщо українська сторона затягне узгодження тексту меморандуму (не кажучи вже про можливі зволікання з підписанням "антиколомойського" закону), найближчим часом траншу ми, цілком можливо, не отримаємо.

Коли буде наступне засідання ради директорів фонду, на якому б розглядалася програма фінансування для України, невідомо. Як і невідомо, чи буде готова наша сторона надати всі необхідні документи.

Буде прикро

Варто нагадати, що на 2020 рік припадають пікові виплати, які Україна повинна зробити по боргах перед зовнішніми кредиторами - зокрема й МВФ. При цьому в травні необхідно погасити облігації на 1 мільярд доларів, які були випущені під держгарантії США.

Кошти на погашення боргу передбачені державним бюджетом на поточний рік, однак існують вони, скоріше, на папері, так як держскарбниця з початку року (а, точніше, з кінця минулого) недоотримує мільярди гривень у вигляді доходів. З початком карантину ситуація тільки погіршується. Так, дефіцит держбюджету 2020 року у квітні був збільшений більш ніж утричі.

Гроші на покриття дефіциту влада має намір отримати за рахунок розміщення облігацій, як всередині країни, так і на зовнішніх майданчиках. Але бажаючих купувати українські цінні папери стало останнім часом істотно менше.

Є ще одне джерело - і про нього кажуть в уряді - кредит МВФ. Крім власне грошей, співпраця з фондом дає можливість залучати позикові кошти у інших кредиторів, наприклад, у Світового банку, Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР), та й єврооблігації простіше і дешевше розміщувати, будучи в програмі МВФ.

Однак ці плани можуть залишитися нереалізованими через непрофесійні дії представників влади. Це особливо прикро через те, що всі вимоги МВФ, які принаймні публічно афішуються, Україна виконала.

Читайте також

Україна має рекордні борги: скільки тепер винен кожен українець

Борг кожного українця, виходячи із загального розміру боргу країни, становить 4000 доларів

Створення електронної гривні. Чи запрацює український біткоін

Цифрова гривня, використання якої протестує Нацбанк України, мало чим відрізняється від звичайної, але вона має свої переваги

Україна йде до дефолту: чим це загрожує кожному українцю

Якщо Україна не знайде коштів для погашення зовнішнього боргу, країна зануриться у стан дефолту