RU  UA

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Другий строк Коболєва: за які заслуги голові "Нафтогазу" продовжили контракт

Діяльність глави "Нафтогазу" викликає неоднозначні оцінки

Діяльність глави "Нафтогазу" викликає неоднозначні оцінки Фото: УНІАН

Андрій Коболєв, швидше за все, залишиться главою НАК "Нафтогаз України" ще на чотири роки - відповідне рішення прийняла наглядова рада компанії. "Апостроф" розбирався, як Коболєв проявив себе на посаді керівника холдингу і чим він заслужив право продовжити ним рулити.

Наглядова рада НАК "Нафтогаз України" продовжила контракт із головою правління компанії Андрієм Коболєвим ще на чотири роки. Таке рішення було прийнято на засіданні наглядової ради "Нафтогазу" 16 березня.

Характерно, це рішення не афішувалося, що може бути витлумачено вельми двозначно, враховуючи всенародну "любов" до Коболєва, яка особливо зміцнилася після того, як стало відомо про його багатомільйонну премію, яку він переказав своїй мамі, яка проживає в США.

Непотоплюваний менеджер

Андрій Коболєв очолив НАК у березні 2014 року. У 2019 році наглядова рада "Нафтогазу" запропонувала Кабінету міністрів на чолі з Володимиром Гройсманом продовжити контракт Коболєва на рік - до березня 2020 року, і уряд погодився. Термін дії нинішнього договору закінчується 22 березня. І ось тепер наглядова рада компанії вирішила подовжити його до 2024 року.

Але це рішення має схвалити Кабмін. У грудні 2019 року тодішній міністр енергетики і навколишнього середовища Олексій Оржель заявив, що в "Нафтогазі" буде змінено керівництво і наглядову раду. Але Оржель - вже не міністр, а наглядова рада і голова НАК залишаються на своїх місцях.

З приводу керівника "Нафтогазу" і його премії також висловлювався президент України Володимир Зеленський. У січні він доручив тодішньому прем'єр-міністру Олексію Гончаруку "розібратися з питанням" про премії в 1% Коболєва та інших топ-менеджерів компанії від 2,9 мільярда доларів, які Україна виграла у Росії в газовому спорі за рішенням Стокгольмського арбітражу. Тоді Зеленський дав зрозуміти, що, якщо це питання не буде вирішене, "Нафтогаз" повністю перезавантажать. Але, знову-таки, перезавантажили не НАК, а Кабмін на чолі з самим Гончаруком.

Хто є Who в наглядовій раді "Нафтогазу"

До речі, хто ж ті люди, які вирішують долю "Нафтогазу" і його керівника?

Почнемо з передісторії. В Україні в 2015 році почався процес корпоратизації державних підприємств цз метою викорінення в них корупції. В межах цього процесу в багатьох держкомпаніях (але далеко не всіх) були сформовані наглядові ради, які, як вважається, не представляють інтересів ніяких бізнес-груп. У 2016 році був призначений перший склад наглядової ради "Нафтогазу". У грудні 2017 року її склад оновився, а з вересня 2019 року по сьогодні він не змінювався.

До складу наглядової ради НАК входять шість осіб, двоє з них представляють українську державу, четверо - є незалежними директорами. Від держави в наглядовій раді засідають Юлія Ковалів, яка є заступником голови Офісу президента, і Наталія Бойко, яка до цього обіймала посаду заступника міністра енергетики та вугільної промисловості з питань європейської інтеграції.

Голова наглядової ради (і незалежний директор) - Клер Споттісвуд. Вона раніше очолювала британську компанію Gas Strategies, до цього дня зберігаючи в ній пост директора. Вона також відома тим, що в 1990-ті роки займалася процесом лібералізації газової промисловості Великобританії.

Клер СпоттісвудФото: g4s.com/tr-tr

Бруно Лескуа обіймав високі посади в енергетичному секторі Франції, в тому числі, в керівництві такого гіганта, як Electricite de France (EDF).

Амос Хохштайн є першим віце-президентом із маркетингу американської компанії Tellurian. Раніше він був спеціальним представником США з міжнародних енергетичних питань і очолював Бюро енергетичних ресурсів Держдепартаменту.

Людо Ван дер Хейден - директор-засновник ініціативи бізнес-школи INSEAD з корпоративного управління. У минулому - викладав у Гарвардському та Єльському університетах.

Чому члени наглядової ради прийняли рішення продовжити контракт із Андрієм Коболєвим? Наскільки воно є неупередженим?

"Вони отримують гроші від правління, і ці гроші їх влаштовують. Наглядова рада влаштовує правління, а правління влаштовує таку наглядову раду", - сказав у розмові з "Апострофом" директор спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.

Плюс на мінус дає мінус

Як було зазначено вище, претензії до нинішнього і, швидше за все, майбутнього керівника "Нафтогазу" були і у профільного міністра, і у самого президента, але, схоже, для членів наглядової ради це не стало вагомим аргументом.

Що ще можна сказати про роботу Андрія Коболєва на посаді глави компанії? Однозначно, при ньому "Нафтогаз" перестав бути дотаційним і почав працювати в прибуток. При цьому досягнуто це було багато в чому за рахунок значного збільшення тарифів на газ для населення. Також можна констатувати, що за час його перебування на чолі НАК Україна виграла спір у Росії, і РФ навіть виплатила нашій країні 2,9 мільярди доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу. Але негатив про вже згадану премію перекрив однозначний позитив від перемоги в міжнародному суді.

Крім того, Україна підписала помірно вигідний для нашої країни контракт із РФ на транзит газу. Правда, як повідомляли джерела "Апострофа", Коболєв якраз і не був допущений до переговорів з цього питання, а тому його заслуга в цьому лише номінальна.

Однак є як мінімум один момент, який може перекреслити всі здобутки керівника НАК. Це - (не)виконання програми видобутку газу "20/20" дочкою "Нафтогазу" - компанією "Укргазвидобування" (УГВ). Очікувалося, що в 2020 році УГВ вийде на газовидобуток на рівні 20 мільярдів кубометрів. За фактом, в 2019 році компанія видобула всього 14,9 мільярда кубів газу, тоді як 2018 року обсяг видобутку був 15,5 мільярди кубів. Очевидно, що ні про які 20 мільярдів в нинішньому році вже не йдеться.

Верстат-качалка для видобутку нафтиФото: pixabay.com

"Однозначно, це провал", - заявив у розмові з виданням директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

За його словами, у нього двояке ставлення до постаті Андрія Коболєва. "З одного боку, компанія за останні роки змінилася, ми забули про незрозумілі угоди, непрозорі закупівлі. З іншого боку, ми бачимо, що з низки проектів, з низки виробничих показників досить багато провалів", - пояснив він.

Крім газовидобутку, експерт вказав на незадовільну роботу ПАТ "Укрнафта", в якій "Нафтогаз" є мажоритарним акціонером (50%+1 акція). "Ця компанія - найбільший боржник бюджету", - зазначив Куюн, додавши, що, крім іншого, "Укрнафта" залишається повністю під контролем олігарха Ігоря Коломойського. "Менеджмент "Нафтогазу" не знайшов в собі сил цю ситуацію змінити", - підкреслив він.

Або - бажання, додамо від себе.

Що стосується скандальних премій топ-менеджерів "Нафтогазу", то, за словами Сергія Куюна, у світі існує подібна корпоративна практика. "Але самі менеджери, мені здається, повели себе не зовсім правильно. У них були можливості самим вийти з цього глухого кута, правильно розпорядитися - може, пожертвувати частину цих грошей. Але ми бачимо позицію - треба заплатити, і все", - сказав експерт.

Що скаже Кабмін

Геннадій Рябцев не приховує, що здивований рішенням наглядової ради продовжити контракт із Андрієм Коболєва: "Я не розумію, хто стоїть за цією людиною. Будь-кого іншого вже б десять раз звільнили. Я б сказав так: Коболєв - це Путін "Нафтогазу". Таке враження, що в усьому світі немає менеджера, кращого за нього. Я як експерт явно чогось не знаю".

Але, як вже говорилося, перепризначення Коболєва повинен схвалити Кабмін. Але чи погодиться уряд з цим рішенням наглядової ради, чи піде на принцип і скаже голосно "ні"?

Геннадій Рябцев вважає, що Кабінет міністрів хай береже формальність і дасть згоду на продовження контракту з Коболєвим. "За Кабміном має бути останнє слово, але мені здається, що далеко не за ним це останнє слово, - заявив він. - З огляду на, що "Нафтогаз" неодноразово подавав до суду на свого єдиного акціонера, я дуже сумніваюся, що Кабмін є єдиним акціонером "Нафтогазу".

І ще трохи про Кабмін. Рішення наглядової ради, яке, нагадаємо, було прийнято без розголосу, ще й співпало з деякими моментами, про які не можна не сказати. По-перше, після перезавантаження уряду він ще недоукомплектований. По-друге, зараз робота всіх гілок влади, зокрема, і Кабінету міністрів, сконцентрована на боротьбі з поширенням коронавірусу. Нічого не можна стверджувати напевно, але якось негарно вийшло, непорядно.

Читайте також

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Для відновлення енергосистеми Україна має відремонтувати пошкоджені потужності та створити розподілену генерацію

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі