RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Українці мають навчитися жити за графіком – екс-міністр енергетики

Олексій Оржель про ситуацію в енергетичному секторі

Олексій Оржель про ситуацію в енергетичному секторі Олексій Оржель Фото: facebook

Протягом останніх тижнів російські окупанти наносять ракетні удари по критичній інфраструктурі України, намагаючись залишити людей без світла, води та опалення. Міністр енергетики у 2019-2020 роках ОЛЕКСІЙ ОРЖЕЛЬ в ефірі Апостроф TV пояснив, яких кроків варто вжити, аби підготуватись до можливих критичних ситуацій.

- Як українцям реагувати на повідомлення, що розганяють панічні настрої у зв'язку з обстрілами об'єктів критичної інфраструктури?

- В жодному разі не панікувати. З цим будуть працювати українські енергетики і наші служби. З іншого боку – треба розуміти, що така ситуація може бути і до неї варто підготуватись. Треба мати необхідну кількість харчів, ліків, води. Потрібно розуміти, що може не бути води, світла, газу. Потрібно вже зараз зателефонувати друзям, родичам, можливо є варіант переміститись на цей час до них. Можливо, в когось є дача чи будинок у селі, можливо, там є піч чи навіть теплогенератори. Важливо підготувати запаси палива, дров. В усякому разі, людина матиме алгоритм дій і знатиме, що робити, якщо ситуація погіршиться.

Читайте: Енергетики роблять все можливе, але примусами та спиртівками варто запастися - експерт з ядерної безпеки Ольга Кошарна

Зі сторони уряду та наших служб треба сконцентруватись на людях маломобільних, похилого віку, і їм допомогти. Криза відбуватиметься локально. Українську енергетичну систему знищити важко, бо вона дуже розгалужена. Можна переключати на різні варіанти живлення, є різні варіанти мереж. Вони можуть бути заміщені, але це не означає, що вони зможуть витягти ту потужність, що була раніше. Тому з’являються обмеження в споживанні, віялові відключення. Але вони контрольовані й тимчасові. Люди наперед знають і готуються до них.

Ситуація непроста, але з нею будуть працювати. Будемо до неї готові й чекати на нашу перемогу.

- Володимир Зеленський говорив, що з 10 жовтня окупанти зруйнували 30% електростанцій. Наскільки це відчутна втрата для енергосистеми? Чи можна приблизно сказати, скільки часу потрібно на відновлення цієї інфраструктури?

- У нас сьогодні на нулі стоїть ЗАЕС – Запорізька атомна електростанція. Це було 25% потужностей енергосистеми. Втрати поточної генерації суттєві. Можна говорити, що це і 20% і 30%. Але це все відносні цифри, залежно від того як працює енергетична система. З початку повномасштабної агресії терористів ми значно скоротили споживання електричної енергії – більше 30-35%. Через це можна балансувати втрати, які маємо в енергетиці зараз. Раціональне споживання не є на сьогодні критичним моментом.

Разом з тим рекомендації про оптимізацію споживання, особливо використання електроприладів вночі – на це зараз дуже треба зважати. Це допоможе енергетикам, але люди допоможуть і самі собі. Сидіти без електрики гірше, ніж увімкнути пральну машинку вночі.

- Вчора ворог атакував ТЕЦ-6 у Києві. Наскільки велику територію Києва охоплює ця ТЕЦ? І чи довго вона буде виведена з ладу?

- Мені точно невідомі пошкодження, тому зараз не можу сказати, через який час вона відновиться. ТЕЦ-6 забезпечує мікрорайон Троєщина, Лівий берег в значному обсязі, поза тим це також теплозабезпечення району Троєщина. Об’єкт критичний не з точки зору київської мережі, яка має потужні джерела постачання електричної енергії, а саме з точки зору теплопостачання.

Якщо це пошкодження трансформаторів чи типового обладнання, то це не так критично. Якщо ж є пошкодження на рівні турбін, котлів – це все таки гірше і займе часу на відновлення.

- Журналісти пишуть, що рф не може знищити мережі України через брак потрібної зброї. Вони гатять по нашій електромережі ракетами й дронами-камікадзе. Як ви оцінюєте цю стратегію окупанта? По-перше, для чого це робиться, а по-друге, наскільки багато можна всього мати в озброєнні, щоб вимкнути енергопостачання по всій державі?

- Була думка, що рашисти почнуть бити трохи пізніше по наших об’єктах – коли почнеться опалювальний сезон. Адже коли на вулиці мінус 10, то відсутність електропостачання, а не дай Боже, теплопостачання – це набагато серйозніший виклик. Але, мабуть, кримський міст чи щось інше їх тригернуло. Знищити українську енергетичну систему дійсно дуже важко. Але зараз важливо забезпечити захист наших атомних станцій, вузлових теплоелектростанцій та наших високовольтних мереж. Це критичні об’єкти, що можуть суттєво впливати на ситуацію, якщо будуть пошкоджені терористами.

Якщо ж говорити про поточний стан – є дуже багато варіантів, як можна відновити енергосистему. Будуть проблеми, обмеження. Українці мусять навчитись жити за графіком. Можливо, це будуть віялові відключення. Але знищити нашу енергосистему зброєю, яка є в рашистів, неможливо.

- Чи мають важливі об’єкти критичної інфраструктури бути під захистом персональних систем протиповітряної оборони і чи може бути бодай теоретична можливість дійсно забезпечити такий захист?

- Я вважаю, що так. Тут треба мати все ж позицію військових спеціалістів, але той об’єкт, який у Києві вже двічі намагалися знищити – ми зрозуміли який, бо потрапили в житловий будинок поряд – такі об'єкти мають бути захищені.

Та треба запитати наших військових, як забезпечити захист, щоб бути максимально ефективним. Такі об’єкти, як атомні станції і високовольтні об’єкти треба захищати обов’язково.

- Зараз про експорт електроенергії не йдеться в перспективі? Чи все ж є можливість і надалі продавати електроенергію?

- На жаль, про експорт можна забути. Будемо просити допомогу наших європейських партнерів після таких ударів. На період – поки наша енергетика під ударом і потрібно забезпечити наших споживачів. Тому опції експорту немає, на жаль.

Новини партнерів

Читайте також

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Для відновлення енергосистеми Україна має відремонтувати пошкоджені потужності та створити розподілену генерацію

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі