RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Регуляторна політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Оплата за доставку газу: чи все так страшно

Новий платіж обумовлений міжнародними зобов'язаннями України

Новий платіж обумовлений міжнародними зобов'язаннями України Фото: unian

У січні українці отримали квитанції з новими комунальними платежами - за доставку газу. Теоретично, зазначена в цій платіжці сума виділена з тарифу, за яким громадяни оплачували газ раніше. Але в реальності деякі споживачі зіткнулися з фактичним збільшенням витрат на газопостачання. "Апостроф" розбирався, що насправді сталося.

З початку 2020 року українські споживачі почали отримувати на одну платіжку більше - в новій квитанції виставлений рахунок за оплату доставки газу. Це на додаток до рахунку за споживання газу.

Таке нововведення зумовлене постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), яке продиктоване нормами закону "Про ринок природного газу" та вимогами Третього енергетичного пакета Європейського Союзу, який Україна взяла зобов'язалася виконувати. Третій енергопакет передбачає, що постачання газу повинне бути відділене від його продажу. Про це ж йдеться і в законі про ринок газу, який був ухвалений ще в 2015 році, але окремі його положення, зокрема, які стосуються розподілу продажу газу і його постачання, набули чинності тільки зараз.

НКРЕКП встановила тарифи на доставку газу для 44 регіональних операторів газорозподільних мереж, при цьому для кожного оператора він свій. Тарифи варіюються від 28 копійок за 1 кубометр газу в АТ "Київгаз" до 2 гривень за 1 кубометр у ТзОВ "Спектргаз" (оператор знаходиться у Львові).

Читайте: Далі буде податок на повітря? Мережа вибухнула гнівом через пояснення Гончарука за платіжками по газу

Вартість постачання газу розраховується з урахуванням регіонального тарифу - для кожного споживача окремо. За основу береться обсяг споживання газу протягом так званого "газового року" - з жовтня по вересень. Обсяг спожитого за цей період палива множиться на тариф, а потім ділиться на 12. Отримана цифра і є сумою місячної оплати.

Більше береш - більше платиш

Чи означає все це, що загальні витрати українців на газ виростуть? Теоретично, цього статися не повинно. За словами старшого аналітика інвестиційної компанії Dragon Capital Дениса Сакви, виділення тарифу на постачання газу не повинне привести до зростання загальної ціни. "Платіжку просто розділили на дві частини", - пояснив він в коментарі "Апострофу".

Тобто той тариф, який існував раніше, розділять на дві складові - адже раніше він за замовчуванням включав в себе і вартість постачання.

"Ця цифра умовно поділиться на складові 90% і 10%", - сказав у розмові з "Апострофом" глава Асоціації професійних управителів нерухомістю України Андрій Никончук. Експерт вважає справедливим такий підхід, який враховує індивідуальний обсяг споживання газу, а не усереднений показник.

Експерт вважає справедливим підхід, який враховує індивідуальний обсяг споживання газуФото: unian

Екс-міністр з питань житлово-комунального господарства, а нині - перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань енергетики і ЖКГ Олексій Кучеренко також бачить певну логіку в такому поділі тарифів. "Газ в трубі повинен бути постійно, з підтримкою певного тиску, незалежно від того, споживають його, чи ні", - сказав він "Апострофу".

Тобто саме за безперебійне забезпечення газу в трубі беруть гроші сервісні компанії. І чим більше споживач використовує палива, або, якщо висловитися інакше, чим сильніше він навантажує мережі, тим вищий для нього тариф.

Читайте: Шарик не в захваті: опубліковані фото собаки, якою нардеп пропонував оплатити комуналку

До речі, споживачі можуть зменшити витрати на оплату доставки газу. "Ви можете сказати, що в поточному році збираєтеся спожити менше газу, ніж в минулому (нагадаємо, сума платежу вираховується з урахуванням спожитого обсягу за минулий "газовий рік", - "Апостроф"). Наприклад, не 1000, а 500 кубів. Теоретично, вони (компанія, що надає послугу з постачання газу) повинні на це відреагувати", - розповів Олексій Кучеренко.

Але деякі громадяни взагалі не користуються газом. І яке ж було їх здивування, коли вони теж отримали квитанції на доставку їм того товару, який вони не замовляли. І такі випадки не поодинокі. Проблема тут полягає в тому, що будинки, в яких живуть ці люди, газифіковані, і постачальник забезпечує постачання газу до всіх квартир в будинку.

За словами координатора житлово-комунальних і енергетичних програм громадянської мережі "Опора" Тетяни Бойко, той, хто не бажає споживати газ, повинен проінформувати про це відповідну компанію - облгаз. "Йому просто перекриють газ, і питання вирішиться", - заявила вона.

Не дуже приємні сюрпризи чекають і тих, хто споживає мало газу, в зв'язку з чим плата за його доставку обіцяє бути невеликою.

одаткова платіжка означає, що буде ще одна банківська комісія", - пояснює Олексій Кучеренко. Від себе додамо, що справа може дійти до курйозів: стандартна комісія на одному комунальному платежі становить 2 гривні і, якщо повернутися до прикладу з київської квартирою, ця комісія за своїм розміром майже дорівнюватиме платежу. "Не можу зрозуміти, чому їх не можна було розмістити в одній платіжці", - дивується екс-міністр ЖКГ. Адже в одній квитанції на оплату електроенергії вказані два тарифи - як і у випадку з газом, продаж і постачання електроенергії в Україні розділені.

Вся надія на президента

Сумарні витрати українців на газопостачання все ж, очевидно, виросли. Принаймні, про це йдеться в петиції, яка зареєстрована на сайті президента України.

Автором петиції є якийсь Федорів Роман Тарасович. Він вимагає скасувати "так звану абонплату за транспортування газу", називаючи її грабунком і здирництвом.

Для того, щоб петиція була розглянута главою держави, її повинні підтримати не менше 25 тисяч осіб. У підсумку, петицію підтримали 35635 громадян. На сьогодні збір підписів завершено, а петиція перебуває на розгляді.

Читайте: Не займай тварин: як "слуга народу" згуртував всю Україну

Втім, Андрій Никончук вкрай скептично оцінює шанси на те, що президент вживатиме тих заходів, про які його просять в петиції. Справа в тому, що коригування комунальних тарифів не входить в компетенцію глави держави.

Але реакція з боку президента можлива. Тим більше, що раніше Володимир Зеленський неодноразово робив заяви, які не завжди відповідали букві закону на всі 100%. При цьому вони знаходили найширший відгук у народних мас. Нагадаємо також, що виборці Зеленського чекали від нього, крім іншого, зниження тарифів на послуги ЖКГ, а тому ініційоване урядом зменшення вартості опалення добре вписується в цю схему. Тому запасаємося попкорном і починаємо спостерігати.

За справедливість!

У ситуації з постачанням газу споживачам є ще один момент, про який не можна не згадати. Мова про тих, хто здебільшого у сільській місцевості, за власні кошти підводив комунікації до своїх домівок і брав участь в забезпеченні газифікації всього населеного пункту. Тепер же ці люди повинні оплачувати доставку газу по трубах, прокладання яких вони самі й оплатили. цьому певна несправедливість є", - говорить Андрій Никончук.

Але навряд чи цим людям вдасться чогось досягти. Головне питання в тому, чи збереглися у цих людей документи.

Олексій Кучеренко розповів, що сам потрапив в подібну ситуацію - брав участь в проведенні газу в населений пункт, але ніяких підтверджуючих документів у нього немає.

"Вийшло, що ми подарували ці труби облгазу. Але, якщо у когось такі документи збереглися, то у нього є хороші підстави побудувати з ними фінансові відносини, оскільки ці люди є власниками мереж", - пояснив Кучеренко.

Експерт зазначив, що використовувати ці труби в комерційних цілях люди не можуть, бо не мають відповідної ліцензії. Але якусь компенсацію вони вимагати мають право.

У зв'язку з цим хочеться згадати старий радянський анекдот.

Людина запитує співробітника КДБ:
- Я маю право критикувати керівництво СРСР і КПРС?
- Так, ви маєте право.
- Значить, я можу це зробити?
- Ні не можете.

Зазначимо, що влада, що називається, прислухалася до голосу народу і вирішила скасувати окрему квитанцію за доставку газу, включивши цей тариф в єдину газову платіжку - за прикладом розрахунків за електроенергію. За словами міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Олексія Оржеля, зроблено це буде для того, "щоб не дратувати українців". Ідея правильна, враховуючи, що українців, насправді, багато що дратує у новій владі.

Читайте також

Кредитна кабала: що вигадали у Верховній Раді з процентною ставкою

Заборона кредитних компаній не вирішить проблему несправедливих процентних ставок за позиками, але необхідне жорсткіше регулювання