RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Транспорт та зв'язок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

З думкою про вас: що буде з "Київстаром" після арешту акцій

Компанія може бути частково націоналізована

Компанія може бути частково націоналізована Фото: itechua.com

Україна заарештувала корпоративні права російського пропутинського олігарха Михайла Фрідмана у двох десятках компаній, у тому числі у компанії "Київстар", який є найбільшим у країні оператором мобільного зв'язку. "Апостроф" з'ясовував, як це позначиться на вітчизняному ринку телекомунікаційних послуг, на діяльності самого "Київстару", а також якою може бути доля компанії у майбутньому.

В Україні заарештовано всі корпоративні права, які належать підсанкційним російським олігархам Михайлу Фрідману, Петру Авену та Андрію Косогову, повідомила прес-служба СБУ.

Йдеться про корпоративні права росіян у 20 компаніях на загальну суму понад 17 мільярдів гривень.

Служба безпеки не називає конкретних компаній, проте вказує, що вони працюють у сферах фінансів, страхування, виробництва мінеральних вод, мобільного зв'язку та ІТ.

"Арешт цього майна не дозволить російським власникам "переписати" його на підставних осіб, щоб уникнути подальшої передачі активів в дохід України", - йдеться у повідомленні СБУ.

Найбільш відомим активом в Україні, який має відношення до Михайла Фрідмана та його бізнес-партнерів по групы "Альфа", на сьогодні є найбільший у країні оператор мобільного та електронного зв'язку – компанія "Київстар".

Зв'язок (не мобільний) між "Київстаром" і Фрідманом з його товаришами є доволі складним, але цілком прозорим. Компанія належить нідерландській Veon Holdings B V., яка, в свою чергу, входить до холдингу Veon Ltd. У цьому холдингу 47,9% акцій належить люксембурзькій Letter One, яку контролюють олігархи з групи "Альфа".

Фрідман прощається з Україною

З арештом корпоративних прав у "Київстарі" Михайло Фрідман втрачає контроль над останнім своїм активом в Україні.

Сам олігарх, нагадаємо, перебуває під міжнародними та українськими санкціями. У нашій країні йому також повідомлено про підозру у частині 3 статті 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Читайте також: СБУ оголосила підозру російському олігарху Фрідману: який бізнес він має в Україні

У зв'язку з арештом його корпоративних прав у "Київстарі" виникає закономірне питання - як він позначиться на компанії та її діяльності (а також інших компаніях, які належать "Київстару", наприклад, на медичному сервісі Helsi) - адже "Київстар" на сьогодні має понад 24 мільйони абонентів?

У самій компанії повідомили, що вона продовжує працювати у звичайному режимі, а також наголосили, що "підсанкційні особи" (очевидно, маються на увазі Михайло Фрідман та його бізнес-партнери) не є її кінцевими бенефіціарами, не впливають на її діяльність та не отримують від неї фінансову чи іншу вигоду.

"Наразі ні Veon, ні "Київстар" не отримували жодних офіційних повідомлень від українських органів влади та судів. Veon, компанія зі штаб-квартирою в Амстердамі, яка торгується на біржах Nasdaq та Euronext в Амстердамі і має міжнародну базу інвесторів, залишається законним власником "Київстар". За повної підтримки Veon "Київстар" продовжує зосереджуватися на обслуговуванні 24 мільйонів абонентів, здійснює господарську діяльність у звичайному режимі та спрямовує свої зусилля на підтримку української економіки", - йдеться у пресрелізі на сайті "Київстара".

У СБУ також заявили, що арешт корпоративних прав підсанкційних осіб не впливає на діяльність самих компаній, а також захист інтересів інших акціонерів.

Втім, в ситуації с арештом корпоративних прав є певні нюансі, які стосуються діяльності компанії та її власності.

"Накладення арешту на корпоративні права передбачає ряд обмежень щодо розпорядження компанією, - сказала "Апострофу" партнерка та співкерівниця практики кримінального права та захисту бізнесу Arzinger Катерина Гупало. - На практиці в результаті арешту власники позбуваються права відчужувати свої права на третю особу. Таким чином, в компанії зберігається структура власності, яка була на момент арешту".

В той же час, на поточну діяльність компанії такий арешт взагалі ніяк не впливає, і вона може працювати в звичайному для себе режимі, додала юристка.

Вона також підкреслила, що накладений арешт стосується тільки акцій самого "Київстару", тоді як на акції компанії Veon юрисдикція українського суду не поширюється.

Націоналізація з нюансами

Таким чином, мільйони українців, у тому числі й ті, хто через війну опинився за кордоном, можуть зітхнути з полегшенням. Принаймні на деякий час – адже поки що абсолютно незрозуміло, якою буде подальша доля "Київстару".

Перше, що спадає на думку, – це націоналізація компанії. Тим більше, що нещодавно, у липні 2023 року, був націоналізований системно важливий "Сенс Банк" (до грудня 2022 року називався "Альфа-Банк Україна"), який також перебував під контролем Михайла Фрідмана.

"З одного боку, вилучати активи у росіян потрібно. З іншого, це потрібно робити так, щоб це не викликало згодом юридичних проблем, - сказав у розмові з виданням голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук. - Тому, якщо держава вирішить згодом націоналізувати "Київстар", потрібно буде діяти дуже обережно, щоб не зачепити інтереси інших власників, які не знаходяться під санкціями".

Також, за його словами, потрібно буде ретельно розробити юридичну процедуру, адже цілком можливо, що в подальшому нинішні власники звернуться до суду, і дуже не хотілося б, щоб Україна в майбутньому компенсувала їм вартість вилучених активів, та ще й заплатила значні штрафи.

Проте про націоналізацію "Київстару" в звичайному розумінні цього слова не йдеться, впевнена Катерина Гупало. За її словами, в даному випадку держава може скористатися положеннями закону про санкції.

"Там присутній такий новий вид санкцій, як конфіскація майна осіб, на яких накладено санкції за сприяння російській збройній агресії, - каже експертка. - Проте мова може йти про конфіскацію майна тільки цих осіб. І, якщо держава подасть відповідний позов до Вищого антикорупційного суду, вона може вимагати конфіскацію тільки частки, що належить підсанкційним особам".

Відповідно, за її словами, перш, ніж подавати позов щодо конфіскації, необхідно виділити в компанії ту частку, яка належить безпосередньо підсанкційним особам. Водночас для вилучення часток, що належать іншим акціонерам, підстав немає.

Вона навела приклад конфіскації навесні цього року корпоративних прав "друзів Путіна" – Аркадія і Ігоря Ротенбергів в київському торговому центрі Ocean Plaza. Оскільки трохи більше ніж третина ТЦ належала українському бізнесмену Василю Хмельницькому, позов щодо конфіскації було подано лише на частку росіян.

Держава виходить на зв'язок

Проте перехід компанії під контроль держави породжує цілу низку запитань.

"Сьогодні ми бачимо, що конфісковані підприємства передаються в управління АРМА (Агентство з розшуку та менеджменту активів) чи іншим державним установам, і це управління перетворюється по суті на дерибан активів, - каже Борис Кушнірук. - Тому державі необхідно подбати про забезпечення незалежного і якісного корпоративного управління. Тим більше, що в даному разі йдеться про підприємство, яке має стратегічне значення для України".

За словами міністра інфраструктури України у 2016-2019 роках Володимира Омеляна, через "Київстар" держава зможе впливати на вітчизняний ринок телекомунікаційних послуг, зокрема на технічну політику компаній зв’язку, яка сьогодні набуває стратегічного значення.

"Ми бачимо, що США і ряд інших держав сьогодні забороняють використання в мобільних мережах китайського обладнання, вважаючи, що воно може бути інструментом шпигування за громадянами і державою. Ця проблема існує і в нас, оскільки вітчизняні оператори також часто використовують китайські комплектуючі", - сказав він у коментарі "Апострофу".

Не виключено, що у майбутньому "Київстар" буде виставлено на приватизацію. Але цього разу ніяких росіян серед інвесторів буде не повинно.

"В цьому випадку потрібно більш тверезо підійти до підбору інвесторів і подбати про те, щоб стратегічна галузь не потрапила знову до потенційно недружніх країн, - каже Омелян. - Після війни ми очікуємо приходу в Україну західного капіталу, який може цікавитися подібними об’єктами. Інтерес на Заході до української мережі зв’язку є. І купівля української компанії, яка вже має розвинуту мережу, може стати хорошим варіантом".

Читайте також: Націоналізація має "Сенс": що буде далі з колишнім Альфа-банком

Новини партнерів

Читайте також

Польоти уві сні та наяву: чи можна відновити авіасполучення в Україні

В Україні виникла ідея відновити авіасполучення ще до закінчення війни - чи це можливо

Поза зоною досяжності: хто погасив "Київстар" і коли він запрацює

Компанія Київстар зазнала масштабної хакерської атаки, коли відновиться зв'язок та чи є загроза для інших мобільних операторів України

Поляки нахабніють: між Києвом і Варшавою розгорається новий конфлікт

Польські перевізники погрожують перекрити пункти пропуску на кордоні з Україною - що відбувається