RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вакцина або карантин: як в київських школах виконують "план 80%"

Школи неохоче діляться інформацією про темпи вакцинації

Школи неохоче діляться інформацією про темпи вакцинації Фото: Апостроф / Колаж

Відповідно до нових правил карантину, 80% вакцинованих освітян – це необхідна умова для того, щоб учні продовжували навчання у школах, а не вирушили в чергове дистанційне плавання. Оскільки віддалена форма педагогам не дуже подобається, то у школах попри все прагнуть виконати цей показник. Чи виходить – дізнавався "Апостроф".

Наша вакцинація – наша справа

Чутки про новий локдаун почали з’являтися ще влітку, а про перехід на дистанційну форму навчання в шкільних стінах заговорили хіба не в перший дзвоник.

"Ходять чутки, що в вересні можуть школу закрити, - говорить "Апострофу" мама учня однієї з київських шкіл. – Але поки лише чутки".

"Нам про це сказали ще 1 вересня – що, швидше за все, знову доведеться вчитися дистанційно, - говорить "Апострофу" мама шестикласника. – Це не дуже приємна перспектива, бо ми з чоловіком працюємо, та й сину краще в школі, серед друзів. Тому я за те, щоб учителі робили щеплення. Ми з чоловіком вакцинувалися".

У школах теж не дуже хочуть іти на дистанційну форму, але вимогу 80% вакцинованих підтримують не всі. Ганна (ім’я змінене) вважає її дискримінаційною.

"Ми з колегою щепились винятково тому, що нависла загроза дистанційного навчання, а нам цього не хочеться", - говорить вона "Апострофу".

Пані Ганна також розповіла, що працює методистом, і постійного контакту з дітьми не має.

"Був тиск з боку не так керівництва, як колег. Вони говорили постійно, що через тебе підемо на дистанційку. Кепкували з мого страху перед уколом. Звісно, це все було більше жартома, але менше з тим неприємно. Просто виходить, що мене змусили – не напряму, а психологічно", - зазначила вона.

Жінка сказала також, що не вельми добре перенесла вакцину, і їй навіть давали укол дексаметазону.

"Було відчуття набряку в горлі, запаморочення, - ділиться жінка. – Потім все було нормально. Мені сказали, що це швидше психологічні симптоми, але як на мене, вони були доволі реальні".

Ще одна співрозмовниця "Апострофа", яка працює вчителем англійської мови в київській школі, теж засвідчила, що певний елемент тиску з боку керівництва був.

"Завуч ходила до мене особисто і щодня запитувала, коли вже я вакцинуюсь. Я за вакцинацію, і хотіла щепитись перед навчальним роком. Але в мене виникли певні проблеми зі здоров’ям – не вельми серйозні, але я мала пройти обстеження. Тому вакцинацію довелось відкласти. Але все гаразд, наприкінці минулого тижня я зробила укол Pfizer", - говорить "Апострофу" дівчина.

Фото: pixabay.com

Супротиву немає

У школах підтверджують, що з вчителями проводяться бесіди стосовно важливості щеплення.

"Звичайно, ми проводимо просвітницьку роботу й закликаємо вакцинуватися всіх працівників закладів освіти, не лише педагогів, - сказали "Апострофу" у школі І-ІІІ ступенів №27. - У нас по закладу вакциновані 72%. Поки що є час підвищити цей показник. За цей тиждень люди можуть довакцинуватися, і тоді ми залишаємось в офлайн".

Співбесідниця запевнила "Апостроф", що вчителі й самі розуміють важливість бути захищеними від вірусу, працюючи в тісному контакті з дітьми.

"Супротиву немає. Є протипоказання. Люди звернулись до лікаря на вихідних, але їм треба пропити ліки для того, щоб вакцинуватися", - додала співрозмовниця видання.

Читайте: Примусова вакцинація: як українцям захистити свої права і не втратити роботу

Зауважимо, що більшість із шкіл, з якими вдалося зв'язатися "Апострофу", неохоче ділилися інформацією щодо щеплень.

"Я щоденно подаю дані в Районо про те, чи захворів у нас хтось у школі на ковід. Хвала Богові, поки не захворіли ані діти, ані вчителі. Відсоток вакцинації я вам не скажу, бо не володію інформацією", - відповіли "Апострофу" у ССШ № 40.

"А навіщо це вам? Це наша вакцинація, наша інформація. Наша вакцинація - наша справа", - поетично відповіли в ССШ №200.

У кількох школах радо сказали, що мають 80% щеплених працівників.

"У нас щеплено більше 80% вчителів, але якщо буде повний локдаун, то й нам доведеться працювати з дому, а в разі "жовтої зони" дистанційна форма нам не загрожує", – сказала «Апострофу» пані Наталія, яка назвалась секретаркою ЗОШ № 162.

У КМДА "Апострофу" підтвердили, що до кінця тижня статистика по щепленням має вийти вже на 80% - стільки вчителів по Києву мають вакцинуватися.

"Щодо "жовтої зони" департамент освіти розробив документ, у якому розписаний план дій, що робимо в такому випадку, тобто ми готові до такого розвитку", - сказали "Апострофу" у КМДА.

Також у КМДА запевнили, що вакцинація виконується в добровільному порядку – жодного позбавлення премії чи зменшення зарплатні тим, хто не вакцинувався, не передбачається. Але все – на совісті.

"Звичайно, вчителі мають розуміти, що вони несуть відповідальність, бо працюють з дітьми. І вчителі, і діти можуть бути розносниками хвороби. Усім учасникам освітнього процесу рекомендовано вакцинуватися, але жодних дискримінацій, типу позбавлення виплат, не буде", - додав співрозмовник видання у КМДА.

Турбота чи порушення прав?

Чи є проблема тиску масовою в Києві – з цим питанням "Апостроф" звернувся до профспілки працівників освіти Києва. Там сказали – проблема не перебільшена.

"До профспілки надходять скарги від педагогічних працівників щодо здійснення адміністрацією закладів освіти тиску на освітян з метою проведення вакцинації. Зокрема це погрози зменшення зарплати, звільнення тощо, - сказав "Апострофу" голова профспілки Олександр Яцун. - Ми звертаємо увагу на те, що такі дії роботодавців суперечать чинному законодавству і порушують права працівників".

Олександр Яцун зауважив, що педагогам не варто боятися скорочень чи урізання зарплатні. Навіть якщо школа змушена буде піти на дистанційку.

"Галузевою угодою між Міністерством освіти і профспілкою освітян України передбачено оплату простою працівникам, включаючи такі, що не з їхньої вини, у розмірі середньої заробітної плати. А оплата праці вчителів, вихователів, викладачів здійснюється з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації. Скільки отримували офлайн – стільки й мають отримувати онлайн. Тому жодних побоювань не має бути. Це протизаконно", - заявив Олександр Яцун.

У профспілці наголосили, що обов’язковість вакцинування від COVID-19 не регламентовано жодним нормативно-правовим актом. У Законі України "Про захист населення від інфекційних хвороб" не передбачається обов’язковість щеплення від коронавірусу. Лише в разі внесення змін до законодавства стосовно обов’язкової вакцинації від COVID-19 освітяни змушені будуть пройти вакцинацію. Але таких змін і доповнень у чинному законодавстві немає.

"Насправді певного примусу чи письмового розпорядження звісно не було й не може бути, бо роботодавці загонять себе в глухий кут. В окремих навчальних закладах проводиться психологічний тиск. Але в Києві це не масово. Нашим юристам телефонують вчителі, усно скаржаться, їм пояснюють права. Минулого разу під час карантину ми контролювали фінансування оплати праці в повному обсязі й ніде не було порушень", - додав Олександр Яцун.

Цікаво, що згідно з соціальним дослідженням аналітичного центру "Демократичні ініціативи", 45% українців щепились лише через страх втратити роботу під час локдауну. При цьому впевнені у ефективності вакцини для захисту від коронавірусу – 41%.

"Це говорить про те, що люди справді бояться втратити роботу. Тому в нас застереження до роботодавців наступне, що ст. 43 Конституції України передбачається, що кожен має право на працю. Що включає можливість заробляти на життя працею, яку обирає або на яку вільно погоджується, - зауважив голова освітянської профспілки. - Особисто я вакцинувався, але зробив це добровільно. Вакцинація – це усвідомлений вибір чи психологічний тиск? Профспілка буде застосовувати всі законні заходи, щоб такого тиску на людей освітянської праці не було".

Звідки взялась цифра 80% – "Апострофу" не пояснили. Але нині залишається лише сподіватися, що в школах замість учнівського булінгу не виникне булінг серед вчителів.