Кожен вид вафель має свої особливості і може бути корисним або не дуже, залежно від складу. До того ж часте вживання може нести загрозу для здоров'я.
Про це йдеться у відео рубриці українського телеведучого Костянтина Грубича "Знаю Споживаю" в "Сніданку з 1+1".
Існує безліч варіацій вафель у різних країнах. Наприклад, бельгійські вафлі зазвичай товстіші і легші, а голландські — тонші та хрусткі.
Які взагалі бувають вафлі:
- Класичні вафлі – тонкі, хрусткі, часто з кремовою начинкою.
- Вафельні трубочки – вафлі в формі трубочок з різноманітними начинками.
- Дитячі вафлі – менш солодкі, з мінімумом добавок.
- Грильяжні вафлі – з горіхами або шоколадними добавками.
- Безглютенові вафлі – для людей з особливими харчовими потребами.
Грубич зауважує, що кожен вид вафель має свої особливості і може бути корисним або не дуже, залежно від складу.
"Майже всі види цього десерту випікаються з рідкого тіста, у складі якого є борошно, яйця, цукор та жир. Характерна особливість вафлі – це хрумкотіння, яке досягається завдяки мінімальному вмісту вологи, яка випаровується в процесі випікання. Найбільша загроза при частому вживанні вафель – використання при їх випіканні і у начинці трансжирів – ненасичених жирів, що можуть бути шкідливими для здоров’я. Краще, обирайте вафлі, у складі яких є рослинні жири або олії, але не гідрогенізовані", - розповідає телеведучий.
Також професорка, експертка з якості продуктів Олена Сидоренко застерігає: якщо в складі гідрогенізовані жири, цукор, нічого ви не отримаєте, крім шкоди.
"Але це треба пояснювати дітям. І, відповідно, ціна. Але я на ринку не бачила, хіба що це, як завжди, крафтове виробництво, дорожче, але може бути і з використанням рослинних олій, або з використанням вершкового масла було б дуже гарно для дітей, або, можливо, олії в твердому стані, горіхові, або горіхові маси. Дуже гарно було б какао-масло, какао-олія, маса тверда, але це тоді, відповідно, значно здорожчає цей продукт. Важливо уважно читати етикетки, оскільки деякі продукти можуть заявляти, що не містять трансжирів, якщо їх кількість менше 0,5 г на порцію. Це може бути оманливим, якщо ви споживаєте кілька порцій", - говорить Сидоренко.
А дієтологиня Софія Шпак попереджає, що максимальна порція вафель на добу для здорової людини повинна вкладати не більше 50 грамів.
"Якщо знаємо, що в 100 грамів вафлях, ось 100 грамів вафель, міститься 500 кілокалорій, то таких вафель на день ми всього 50 грам можемо з'їсти, щоб не зашкодити собі. Також звертайте увагу на вміст потенційних алергенів. Наприклад, якщо купуєте дітям, то варто відмовитись від горіхових та шоколадних вафель, краще надавати перевагу білим із молочною начинкою. Купуючи вафлі, звертайте увагу на зовнішній вигляд – він також може багато що розповісти про якість. Вафлі повинні мати жовтуватий колір, який характерний виду виробу, без підгорілості та плям. Поверхня виробів − із чітким малюнком, із рівним обрізом, без підтікань; вафлі мають бути правильної прямокутної форми. Вафельні листи добре, рівномірно пропечені, помітна розвинута пористість. Листи з хрусткими властивостями, а начинка розміщена рівномірно, масляниста, однорідної консистенції", - пояснила дієтологиня.
Раніше Грубич радив при виборі вафель у магазині звертати увагу на склад, зокрема, на наявність трансжирів.